Fontos hírt kaptak a fiatal gazdák és az őstermelők: ez sok magyart érinthet

Fontos hírt kaptak a fiatal gazdák és az őstermelők: ez sok magyart érinthet

agrarszektor.hu
2024. április 9-én megjelent a Magyar Közlönyben a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv fiatal mezőgazdasági termelői támogatásáról szóló 21/2024. (IV.9.) AM rendelet. A KAP Nemzeti Irányító Hatóság 10/2024 számú IH közleménye azt mutatja be, hogy a Magyar Államkincstár mi alapján állapítja meg a mezőgazdasági tevékenység megkezdésének időpontját, különös tekintettel az őstermelők családi gazdasága tagjaira.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Már megjelent a Magyar Közlönyben a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv fiatal mezőgazdasági termelői támogatásáról szóló 21/2024. (IV.9.) AM rendelete. A KAP Nemzeti Irányító Hatóság friss közleménye szerint 2023-hoz képest két változást érdemes kiemelni:

 • az életkor vizsgálata az egységes kérelem benyújtási időszakának utolsó napján történik;
 • kibővült az elfogadható végzettségek listája, de továbbra is megmarad a megfeleltetés lehetősége, illetve a végzettséget az idei évtől nem a kérelemhez szükséges mellékelni, hanem a Képzettségi Nyilvántartóba kell bejelenteni.

2023-hoz hasonlóan a támogatási konstrukcióban való részvétel egyik feltétele az, hogy a fiatal gazda mezőgazdasági tevékenységét önálló, „üzemvezetői” minőségben nem korábban, mint a tárgyévet megelőző évben az egységes kérelem beadási időszakának utolsó napja után kezdte meg. E feltétel teljesülése megállapításának módjáról - különös tekintettel az őstermelői családi gazdaságban tag fiatal gazdák tekintetében - jelen tájékoztatás ad részletes információkat.

Az új támogatási rendszerben az alaptámogatáson felül emelt összegű - az első 300 hektárig, legfeljebb öt évig, az igénylések függvényében 78-236 euró/hektár közötti - többlettámogatás igénylésére van lehetősége mindazon megfelelő képzettséggel vagy legalább két éves szakmai gyakorlattal rendelkező gazdálkodónak, aki az első igénylés esetén, a kérelem beadási időszakának utolsó napján a 18. életévét már betöltötte, de 40 évesnél fiatalabb. A rendelet olyan megoldást tartalmaz, amelynek segítségével az őstermelők családi gazdaságában nyilvántartott fiatal gazdák számára is elérhetővé válik ez a támogatási konstrukció.

Kik jogosultak a támogatásra?

A közlemény szerint támogatásra az jogosult, aki

 1. nem nyújtott még be egységes kérelmet, vagy már legkorábban 2020-ban igényelt területalapú fiatal gazda támogatást. (Aki már korábban is igényelt fiatal gazda támogatást, annak a 2020-2023 közötti évek is beszámítanak az öt évbe.)
 2. mezőgazdasági tevékenységét a tárgyévet megelőző évben az egységes kérelem beadási időszakának utolsó napja után kezdte meg (a 2024. évi kérelmezés esetében 2023. június 9-e után);
 3. megfelel a korra és képzettségre vonatkozó kritériumoknak (Azon fiatal gazdák, akik 2022-ben igényeltek először ilyen támogatást, de még nem töltik be a 18. életévüket, a képzettségi feltétel teljesítése esetén szintén jogosultak. Az elfogadható képzettségekről lista készül, a két év gyakorlat mezőgazdasági munkaviszonnyal, illetve ŐCSG tagsággal szerezhető meg.);
 4. és aki alaptámogatásra is nyújt be kérelmet.

Hogyan kerül meghatározásra a mezőgazdasági tevékenység megkezdésének
időpontja?

A mezőgazdasági tevékenység megkezdésének időpontja az alábbiak közül a korábbi:

 1. a fiatal mezőgazdasági termelő nyilatkozata szerinti időpont;
 2. a Magyar Államkincstár (továbbiakban: Kincstár) által adminisztratív nyilvántartások alapján megállapított időpont.

Ha a Kincstár nem tudja megállapítani a megkezdés időpontját, akkor a nyilatkozatot kell figyelembe venni.

Mi alapján állapítja meg a Kincstár a tevékenység megkezdését?

Az első mezőgazdasági támogatási kérelem vagy pályázat benyújtásának időpontja vagy az alábbi időpontok közül a korábbi. Itt azt kell figyelembe venni, hogy ha a fiatal mezőgazdasági termelő több gazdálkodási formában is tevékenykedett, akkor a legkorábbi megkezdésének időpontja számít:

 1. Önálló őstermelő: Az önálló őstermelői tevékenység nyilvántartásba vételének dátuma - kivéve az erdő- és/vagy halgazdálkodási tevékenységet végzőket -, feltéve, hogy az őstermelő mezőgazdasági tevékenységet végez.
 2. Egyéni vállalkozó: Az az időpont, amikor fő vagy melléktevékenységként a mezőgazdasági tevékenység bejegyzésre került.
 3. Jogi személy: Az alapító okirat kiállításának időpontja, amely időponttól a tényleges és hosszú távú ellenőrzést - melynek szabályai megegyeznek a 2015-2022. közötti időszakban alkalmazott feltételekkel - a jogi személyben a fiatal mezőgazdasági termelő látja el, és a jogi személy tevékenységei között fő vagy melléktevékenységként mezőgazdasági tevékenység bejegyzésre került.
 4. Őstermelők családi gazdaságának (ŐCSG) képviselője: Az ŐCSG képviselőjévé válás időpontja, feltéve, hogy az ŐCSG mezőgazdasági tevékenységet végez.
 5. Őstermelők családi gazdaságának tagja: Az az időpont a tevékenység megkezdésének időpontja, amikor az ŐCSG-ben a cselekvőképes őstermelő személyes közreműködésként, önálló gazdasági döntése alapján az ŐCSG tagjainak közreműködésével olyan mezőgazdasági tevékenység végzését kezdte meg, amelynek részben vagy egészben kockázatait viseli, hasznát élvezi („üzemvezetővé válik”).

Cselekvőképesnek az tekinthető, akinek a cselekvőképességét a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény rendelkezései vagy a bíróság gondnokság alá helyezést elrendelő ítélete nem korlátozza. Azt, hogy a fiatal mezőgazdasági termelő az ŐCSG tagjaként már a tárgyévet megelőző évben az egységes kérelem beadási időszakának utolsó napja előtt „üzemvezetővé vált-e” vagy sem, a Magyar Államkincstár egy 20 pontos pontozásos rendszer alapján állapítja meg. A pontozás alapjául az ŐCSG-t létrehozó szerződés és a fiatal mezőgazdasági termelő nyilatkozatai szolgálnak. Az ŐCSG-t létrehozó szerződés esetében kizárólag a kérelem benyújtását megelőző évben az egységes kérelem benyújtására nyitva álló határidő utolsó napján, vagy ennél korábban hatályos szerződésben foglaltak szolgálnak a kincstári értékelés alapjául, az ezen időpont bekövetkezte után bekövetkezett változások nem.

Amennyiben a fiatal mezőgazdasági termelő legfeljebb tíz pontot ér el a pontozáson, akkor az ÖCSG tagjaként még nem kezdte meg a mezőgazdasági tevékenységét, így jogosult lehet az induló fiatal gazda támogatásra. Amennyiben pontjainak száma meghaladja a 10-et, akkor már korábban megkezdte önálló mezőgazdasági tevékenységét, így nem minősül induló fiatal gazdának, és támogatásra sem lesz jogosult. Amennyiben a fiatal gazda pontjainak száma meghaladja a 10-et, de a tárgyévet megelőző évben benyújtott egységes kérelem beadási időszakának utolsó napján még nem lett nagykorú, akkor úgy tekintik, hogy még nem kezdte meg a mezőgazdasági tevékenységét.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 24. 12:38