2021. május 6. csütörtök Ivett, Frida

Hírek - Agrárpénzek

"Egy koca egy porta" - új program a sertésállomány növeléséért

A sertésállomány jelentős növelése érdekében indított új stratégiát a kormány, javaslataik egy részét pedig már el is juttatták a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkárságára.
 
 

Új sertéságazati stratégiát indít a kormány, melynek célja a sertésállomány megduplázása. Az „Egy koca, egy porta” program keretein belül egy-két éven belül 800 ezer-1 millió közötti plusz sertéssel számolnak – fejtette ki Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke szerdán Budapesten - számol be az mmgonline.

Azoknak, akik részt kívánnak venni a háztáji, a családi és a kisgazdaságokban történő sertéstartási és hízlalási programban, 100 oldalas kiadványt biztosít az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK). 

Reális cél, hogy a mostani 220ezres kocalétszámot 50ezerrel növeljék egy-két év alatt, ehhez persze elengedhetetlen a kormányzati támogatás, valamint a szoros összefogás, hogy a belföldön megtermelt árut az országon belül is lehessen eladni. Az állattulajdonosokat és az üzemek feldolgozóit is arra kell ösztönözni, hogy külföldi termékek helyett a hazaiakat a válasszák.

A VHT főtitkára szükségesnek tartja továbbá az áfa csökkentését a magyar áru versenyképességének fenntartása érdekében, ezzel növelve az áfa-körbe tartozó árualapot, és fehérítve a sertésszektort. Emellett kedvezően hatna a fogyasztási kedvre is, hiszen az adott termékek olcsóbak lennének.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu