2021. január 15. péntek Lóránt, Loránd

Hírek - Agrárpénzek

Elbukjuk a földharcot is? - Kötelezettségszegési eljárást indít Brüsszel (2)

Kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben az Európai Bizottság a május elsejétől hatályos földforgalmi törvény miatt. A brüsszeli kritikák szerint Magyarország úgy korlátozta a "határon átnyúló tevékenységet folytató befektetők" mezőgazdasági földterület-használatát, hogy megsérthette a tőke szabad áramlására és a letelepedés szabadságára vonatkozó uniós jogot. Az Európai Bizottság most osztrák kérésre foglalt állást, mivel Ausztria kifogásolta, hogy a magyar szabályozás visszamenőlegesen szüntette meg osztrák gazdák magyar termőföldekre törvényesen bejegyzett haszonélvezeti jogát. Az agrártárca szerint viszont zsebszerződésekről van szó, és ezek ellen fel kell lépni.
 
 

Az Európai Bizottság véleménye szerint a magyar jogszabály oly módon korlátozza a határokon átnyúló tevékenységet folytató befektetők jogait, ami sértheti a tőke szabad áramlására és a letelepedés szabadságára vonatkozó uniós jogot. Ezek a szerződésben rögzített, alapvető szabadságjogok csak "kellően indokolt esetben és az arányosság elvével összhangban" korlátozhatók. Bár a tagállamok szabadon meghatározhatják a tulajdoni rendszerre irányadó szabályaikat, ezt az uniós jog korlátai között kell tenniük - olvasható az Európai Bizottság tájékoztatásának indoklási részében.

Az első vitatott rendelkezés arról szól, hogy Magyarország 2014. május 1-jei hatállyal megszüntetett bizonyos haszonélvezeti szerződéseket. E szabály, amely csupán négy és fél hónapnyi átmeneti időszakot biztosított a haszonélvezetre jogosultaknak, a korábban bejelentett, átmeneti szabályozási időszak helyébe lépett. A befektetők előzőleg arra számítottak, hogy a földet a korábbi átmeneti időszak szerint tovább tudják majd használni, és ennek megfelelően hozták meg beruházási döntéseiket. "Ezért úgy tűnik, hogy az új törvény megfosztja az érintett feleket szerzett jogaiktól és beruházásaik értékétől" - állapította meg a brüsszeli intézmény.


MTI-fotó: Bugány János

 

Az Európai Bizottság vitatja a szóban forgó törvény egy másik rendelkezését is, amely nagyon rövid felmondási idővel teszi lehetővé bizonyos, több mint 20 éve megkötött földbérleti szerződések egyoldalú felmondását. Ez Brüsszel szerint a haszonélvezeti szerződések megszüntetése kapcsán kifejtettekhez hasonló aggályokat vet fel.

Mint ismert, korábban az osztrák kormány fordult Brüsszelhez, hogy vizsgálja meg a magyar földforgalmi törvény rendelkezéseit. Ausztria elsősorban azt kifogásolta, hogy a május elsejétől hatályos új magyar földügyi szabályozás visszamenőlegesen szünteti meg osztrák gazdák magyarországi földekre – korábban szerintük törvényesen - bejegyzett haszonélvezeti jogosítványait.

Andrä Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter még február 17-én úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság hivatalos ígéretet tett Ausztriának, megvizsgálja az új magyar földtörvényt – írja az MTI. Erre válaszul Fazekas Sándor akkori vidékfejlesztési miniszter barátságtalan lépésnek nevezte az osztrák megnyilatkozást és hangsúlyozta, osztrák kollégája zsebszerződéseseket véd, olyanokat, akik igyekeztek megkerülni a mindenkori magyar jogszabályokat, a külföldiek földvásárlási moratóriumát is, amiről mindenkinek tudomása volt, a befektetőknek és spekulánsoknak egyaránt.


Heinz Fischer és Áder János (MTI-fotó: Kovács Tamás)A vitás kérdések ugyanakkor nem befolyásolhatják a jó magyar-osztrák politikai és gazdasági kapcsolatokat – jelentette ki tegnap Áder János köztársasági elnök a földkérdéssel kapcsolatban, miután megbeszélést folytatott osztrák kollégájával, Heinz Fischerrel a Sándor-palotában. A két államfő egyetértett abban, hogy az ügyben az Európai Bizottság döntése vált szükségessé, és azt tiszteletben kell tartani.

Az Európai Bizottság most hivatalosan felkéri Magyarországot, hogy nyújtsa be észrevételeit a befektetők mezőgazdasági földterület-használatára vonatkozó, egyes szerződéses jogaikat megszüntető jogszabályával kapcsolatban. Az Európai Bizottság felkérése úgynevezett felszólító levél formáját ölti, ami az Európai Unió működéséről szóló szerződés 258. cikke szerinti kötelezettségszegési eljárás első szakasza. Magyarországnak két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu