2020. április 1. szerda Hugó

Hírek - Agrárpénzek

Ez a felmérés sok mindent megmagyaráz: a gazdáknak nem a versenyképesség a legfontosabb

Egy új felmérés szerint az angol farmerek felismerték a környezet értékeinek védelmét és már fontosabbnak tartják, hogy fenntartható gazdaságot vezessenek, semmint hogy mindenáron kizsigereljék a földet. Kezd hódítani a hosszútávú gondolkodás és az ökológiai szemlélet. A felmérést 500 angol gazdálkodó bevonásával végezték el.
 
 

Egy friss brit felmérés szerint az angol gazdálkodók fontosabbnak tartják a környezet védelmét és az állatok jóllétét, mint a termelékenységet. A pár napja publikált kutatás azt mutatta ki, hogy a gazdák 80 százaléka szerint a környezet és a természet épsége fontos a mezőgazdaságban, valamint a gazdálkodók 56,2 százaléka szerint a környezetszennyezés megelőzését a kormányzatnak aktívan támogatnia kell. Fontosnak gondolja a gazdák 50,4 százaléka az állatok jóllétét, a 41 százléka a természetes élőhelyek helyreállítását, 38,2 százalékuk pedig a biodiverzitás megőrzését. Ezek mind fontosabbak voltak a felmérésben, mint az élelmiszertermelés, vagy a versenyképesség, amely a gazdák 38 százalékának volt csak fontos - írta a South West Farmer brit agrárlap. A fontossági sorrendben a termőföld megőrzése és a termés 37,2 százaléknak volt fontos, míg a fák, a növények és a méhek egészségének megőrzése 35 százaléknak.


Fontos megállapítások voltak a kutatásban

 • A gazdálkodók fele egyetért azzal az alapelvvel, hogy közpénzt csak közcélokra adjon az állam és ne magánvállalkozásoknak. (Egyharmaduk semleges, egyharmaduk nem ért ezzel egyet.) A fiatalabb gazdálkodók értenek ezzel egyet leginkább.

 • A gazdálkodók 40 százaléka érzi komoly problémának az időjárás kiszámíthatatlanságát, amit a klímaváltozás okoz.

 • Annak ellenére, hogy fontosnak tartják a környezet védelmét, a gazdálkodók harmada semmit nem tesz annak érdekében, hogy legalább a saját gazdaságában megoldjon bizonyos felmerülő problémákat. 44 százalékuk foglalkozik bizonyos problémákkal; minden ötödik pedig több, mitn három problémával foglalkozik.

 • Gondot jelent sokaknak a bizonytalanság és a tőkehiány is, amit főleg a Brexit lehetősége okoz.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu