Ezért fontos a magyar agráriumnak a gyors büdzséalku: üzent a lengyel agrárbiztos

Ezért fontos a magyar agráriumnak a gyors büdzséalku: üzent a lengyel agrárbiztos

agrarszektor.hu
A nyári megállapodás alapján jelentős források állnak rendelkezésre a Közös Agrárpolitikára (KAP) 2021 és 2027 között, de ahhoz, hogy ezeket ki is lehessen fizetni, mielőbb meg kell állapodni az uniós költségvetés végső kereteiről és majd a KAP reformjáról is - hangsúlyozta a Portfolio Agrárszektor 2020 konferencia egyik nyitó előadásában Brüsszelből élőben bejelentkezve Janusz Czesaw Wojciechowski. Az Európai Bizottság lengyel származású agrárbiztosa rövid előadásában jelezte, hogy még decemberben ajánlásokat ad ki a testület minden tagállam számára a klímavédelmi törekvésekkel összefüggésben. Emellett többször is hangsúlyosan beszélt az élelmiszerbiztonság és a rövidülő ellátási láncok fontosságáról, valamint arról, hogy mind a gazdáknak, mind az ellátási lánc összes szereplőjének kiemelt szerepe van a KAP végrehajtása során abban, hogy hozzájáruljon a klímavédelmi és biodiverzitási célok eléréséhez.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt években már két alkalommal volt példa arra, hogy az Európai Bizottság agrárügyekért felelős tagja, Phil Hogan videóüzenetet küldött a december eleji nagy agrárkonferenciánkra, most pedig sikerült elérni, hogy a Portfolio Agrárszektor 2020 Konferenciára élőben jelentkezzen be Brüsszelből Janusz Czesaw Wojciechowski - írja a Portfolio. A lengyel agrárbiztos rövid előadásának néhány fontosabb üzenete:

  • Mindig is stratégiai prioritás lesz az Európai Bizottság számára az élelmiszerek biztonságos előállítása és a fogyasztókhoz eljuttatása, amely téma fontosságára most a koronavírus-válság még inkább ráerősített. A járvány által kiváltott nehézségek rávilágítottak arra is, hogy a fogyasztókhoz közelebbi és biztonságosabb, azaz rövidebb ellátási láncok mennyire fontosak.
  • Az uniós biztos megállapította, hogy az állam- és kormányfők által nyáron elfogadott 2021-2027-es uniós keretköltségvetés segíti az agrárgazdaság stratégiai céljainak elérését és egyúttal reményének adott hangot, hogy a most zajló vétóvita mellett is időben elfogadják a 2021-2027-es büdzsé végső kereteit, így késlekedés nélkül meg tud indulni a pénzek kifizetése is a Közös Agrárpolitika mindkét pilléréből.
  • Amint a lehetséges forgatókönyveket összefoglaló ma reggeli cikkünkben megírtuk: ha jövő hétfőig (december 7-ig) nincs változás a magyar-lengyel vétó kérdésében, akkor 2021 elejétől csak a KAP első pillérében a közvetlen kifizetések tudnak elindulni, a második pillérbeli vidékfejlesztési kifizetések egyelőre nem. (Ezzel együtt persze itthon még lehetséges, hogy a 2014-2020-as pályázatok ugyanúgy haladnak és az új ciklus pályázatait is ugyanúgy meghirdetik, csak egyelőre Brüsszelből nem tudja lehívni mögé a forrásokat a kormány).
  • Különösen hangsúlyozta az uniós biztos azt, hogy "fenntarthatónak kell lennie a mezőgazdasági gazdálkodásnak" klíma- és környezetvédelmi szempontból is, mert csak így tud hozzájárulni az ágazat az uniós klímavédelmi törekvésekhez is és lényegében a Földünk legfontosabb kihívásához, a globális felmelegedés fékezéséhez. Hozzátette: ezzel együtt a termelés fenntarthatósága is kiemelten lényeges, az élelmiszerek minőségére is oda kell ennek mentén figyelni.
  • Bejelentette, hogy még decemberben minden tagállam számára kiad az Európai Bizottság stratégiai ajánlásokat, hogy az új KAP tervezése, összeállítása során hol, milyen területen tegyenek lépéseket az egyes tagállamok. Jelezte: számos fontos uniós cél elérése terén lesznek ajánlások a tagállamok felé (pl. Európai Zöld Megállapodás, vegyi anyagok és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése a gazdálkodás, földművelés terén).
  • Az EU készül 40%-ról 55%-ra megemelni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentési célját 2030-ra az 1990-es szinthez képest (erről a jövő heti EU-csúcson születhet döntés). Erre utalt az uniós biztos akkor, amikor azt hangsúlyozta, hogy "többet kell tenni a közös célok elérése érdekében", magasabb célokat kel elérni a KAP terén is amellett, hogy törekszenek az ágazati szereplők a minőségi élelmiszer előállításra és a biodiverzitás védésére is.
  • Az agrárbiztos rámutatott: a megemelt uniós klímavédelmi célokat nem tudják csupán úgy elérni, hogy a gazdákat ösztönzik a termelési módszerek változtatására, hanem az ellátási lánc összes szereplőjére hatni kell, mert nekik is hozzá kell járulnia az uniós célok elérhetőségéhez. Megjegyezte: ehhez ambiciózus ökorendszerek kellenek, és ehhez az is szükséges, hogy a gazdák megfelelő támogatásban részesüljenek.
  • Rámutatott, hogy a 2014-2020-as KAP után lesz egy 2 éves átmeneti időszak (erről novemberben született meg az intézményközi megállapodás), ami bár hosszú időszaknak tűnik, de ez mégsem lesz az, mert folytatni kell az erőfeszítéseket ahhoz, hogy időben megszülessen a megreformált KAP, ami aztán majd 2022-től el tud indulni. Emlékeztetett rá, hogy ehhez az új KAP-hoz a klímavédelemmel összefüggő célok már adottak és most az a feladat, hogy ezek tükrében hogyan lehet a fenntartható gazdálkodást, ellátási láncokat értelmesen, átgondoltan működtetni.
  • A pénzügyi kérdések kapcsán felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy bátran használják a vidékfejlesztési (KAP második pillér) és az Új Nemzedék EU (Next Generation EU, helyreállítási alap) forrásait is a klímavédelmi kihívások kezelésére és az életminőség javítására. Megállapította, hogy összességében több pénz van így a 2021-2027-es büdzsében és a NextGenerationEU-ban az agrárügyi célkitűzések megvalósítására, de ehhez az kell, hogy minél előbb megszülessenek a szükséges megállapodások magában a 7 éves keretköltségvetésben és a KAP reformjáról is.

A Portfolio Agrárszektor 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotó: Mónus Márton

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02