Itt van Orbán Viktor nagy bejelentése: 9000 milliárd forint kap a magyar agrárium

Itt van Orbán Viktor nagy bejelentése: 9000 milliárd forint kap a magyar agrárium

MTI
A kormány 17,5 százalékról 80 százalékra fogja emelni az agártámogatások nemzeti kiegészítésének mértékét - mondta a miniszterelnök, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gazdakongresszusán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Orbán Viktor hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy a nemzeti, az uniós és várható magánbefektetői forrásokkal együtt a következő években 9000 milliárd forint jut majd az agráriumnak. Ez háromszor annyi pénz, mint amennyi eddig volt - tette hozzá. 

Ha ezzel nem tudjuk a magyar mezőgazdaságot modernizálni, akkor semmivel sem, ez az utolsó történelmi lehetőség, ha ezt nem ragadjuk meg, akkor versenytársaink elhúznak mellettünk   

- figyelmeztetett.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

A kormányfő szerint ezzel az összeggel el kell oda jutni, hogy az agrár-feldolgozóipar 80 százalékban magyar tulajdonban legyen. Hozzátette: ha 20 százalék a külföldi és 80 százalék a magyar tulajdon az élelmiszeriparban, akkor azt is el lehet érni, hogy az emberek által fogyasztott élelmiszer 80 százalékban magyar legyen. A mezőgazdaság jövedelmezősége 2010 és 2021 között több mint kétszeresére nőtt, ami az egész unióban a legjobb eredmény, és míg 2010-ben új gépek beszerzésére 40 milliárd forint állt rendelkezésre, 2020-ban 256 milliárd. 2020-hoz képest 2021-re több mint tíz százalékkal emelkedett az agrárexport. A vidéket is segítő Modern városok programban több mint 600 milliárd forint jut fejlesztésre, míg a Magyar falu program hároméves kiadása is több mint 600 milliárd forintot tartalmaz. A jövőről szólva azt hangsúlyozta: akié a föld, azé az ország, ezért a földnek magyar kézben kell lennie. 

Orbán Viktor bejelentette: a kormány 17,5 százalékról 80 százalékra fogja emelni az agártámogatások nemzeti kiegészítésének mértékét. Hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy a nemzeti, az uniós és várható magánbefektetői forrásokkal együtt a következő években 9000 milliárd forint jut majd az agráriumnak. Ez háromszor annyi pénz, mint amennyi eddig volt. Ha ezzel nem tudjuk a magyar mezőgazdaságot modernizálni, akkor semmivel sem, ez az utolsó történelmi lehetőség; ha ezt nem ragadjuk meg, akkor versenytársaink elhúznak mellettünk - figyelmeztetett. A kormányfő szerint ezzel az összeggel el kell oda jutni, hogy az agrár-feldolgozóipar 80 százalékban magyar tulajdonban legyen. Hozzátette: ha 20 százalék a külföldi és 80 százalék a magyar tulajdon az élelmiszeriparban, akkor azt is el lehet érni, hogy az emberek által fogyasztott élelmiszer 80 százalékban magyar legyen.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint mondta, az egyre emelkedő energiaárak minden gazdasági szereplőt nehéz helyzet elé állítanak. De van ennél rosszabb is: ha nincsen energia, mert akkor megáll a gazdaság vagy annak bizonyos szegmensei. Ezért Magyarországnak az érdeke, hogy a szankciók ne érintsék az energiaellátás biztonságát. Olyan szankciók lennének jók, amelyek nem hajtják fel az energia árát - ez pedig nem lehetetlen, hogy sikerüljön. Az agrárexportot kevésbé érinti az ukrajnai háború: Oroszországba a teljes volumen 2, Ukrajnába 1,8 százaléka megy. Az agrárimportnál sokkal rosszabb a helyzet: Oroszországból nyersanyagoknál (benne a műtrágya és takarmány is) a teljes behozatal 7, Ukrajnából 8,8 százalékos a részesedés a teljes volument tekintve. Ez összesen mintegy 15 százalék, ami már sok, nem olyan egyszerű megoldani a helyzetet. Mint mondta, az agrárminiszterrel folyamatosan követik a helyzetet, szombat délután is várható kormányhatározat az ügyben. (Mint ismert, a gabonakivitel korlátozásáról már döntött a kormány.) Mint mondta, a nemzeti élelmiszeripar a következő években az egyik legfontosabb olyan terület lesz, ahol a kormánynak tennivalója van.

Címlapkép forrása: MTI/Benko Vivien Cher

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?