Fontos dologról tárgyalt a NAK és a MAGOSZ: mutatjuk, miről volt szó

Fontos dologról tárgyalt a NAK és a MAGOSZ: mutatjuk, miről volt szó

agrarszektor.hu
A legnagyobb olasz agrár-érdekképviselet, a Coldiretti vezetőségét fogadta Jakab István, a MAGOSZ elnöke és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Ettore Prandini, a Coldiretti elnöke szerint változásra van szükség az Európai Unió agrárpolitikájában, hiszen a Green Deal-ben megfogalmazott irreális elvárások az európai gazdák versenyképességének drasztikus romlásához vezetnek, az egészséges élelmiszerek helyét pedig a bizonytalan eredetű importáru veszi majd át. Ez megengedhetetlen és ez ellen európai szinten, összefogva kell fellépni, ezért is fontos az olasz-magyar érdekképviseleti együttműködés erősítése. Véleménye szerint a szabadkereskedelmi megállapodásokba is be kell építeni a kölcsönösség elvét, tehát ugyanazokat az elvárásokat kell megkövetelni az Unión kívülről érkező termékekkel szemben is.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Egyetértve a Coldiretti elnökének szavaival, Jakab István, a MAGOSZ elnöke - ahogy a korábban Olaszországban folytatott tárgyalásaik során is - az összefogás fontosságát emelte ki, megnevezve, hogy az európai érdekképviseleti szövetségnek, a Copa-Cogeca-nak is sokkal határozottabb fellépést kell tanúsítania az uniós egyeztetések során, hiszen az elmúlt időszak eseményei, például a német gazdatüntetések, a lengyel, a román termelők tiltakozó akciói vagy éppen a magyar gazdák záhonyi tüntetése is azt mutatja, hogy az ágazat léte forog kockán. Kulcsfontosságú az, hogy az európai érdekképviseletek szorosabb együttműködést alakítsanak ki egymással és erre már a közeljövőben sor kerülhet a Coldiretti és a MAGOSZ között - írja a NAK közleményében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint megengedhetetlen, hogy az ukrán termékeket mindenféle korlátozás nélkül hozhatják be az EU-ba, ráadásul úgy, hogy azoknak egyáltalán nem kell megfelelniük az uniós előírásoknak.

Ha Ukrajna csatlakozna az Európai Unióhoz, azzal alapjaiban rendeződne át a Közös Agrárpolitika rendszere, mellyel az uniós agrártámogatások jelentős része az Ukrajnában működő, de nyugati hátterű óriáscégekhez jutna. Több alkalommal is levélben fordultunk az Európai Bizottság vezetőihez, kifejtve azt is, hogy a gazdaellenes intézkedések komoly versenyhátrányba hozzák az európai gazdákat, a harmadik országoknak pedig bármiféle előírás nélkül biztosítanak szabad hozzáférést az európai piachoz, de az Európai Bizottságtól mindig elutasító választ kaptunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egyeztetés során Luigi Scordamaglia, a Filiera Italia vezérigazgatója ismertette azt a nemrégiben hatályba lépett olasz jogszabályt, amely megtiltotta a laborhúsok előállítását, ehhez előzetesen 2 millió aláírást gyűjtöttek össze. A Coldiretti továbbá fontos szerepet játszik a kistermelők piacra jutásának segítésében, ennek érdekében termékpálya szintű együttműködést alakított ki a termelők, a feldolgozók és a kereskedők között, emellett kiemelten támogatják a kistermelői piacokat is. A szervezetek megállapodtak, hogy a gazdák érdekében tovább folytatják az egyeztetést és a közös együttműködést.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?