Véget ért egy korszak a magyar mezőgazdaságban: teljesen új világ kezdődik

Véget ért egy korszak a magyar mezőgazdaságban: teljesen új világ kezdődik

agrarszektor.hu
Véget ért az „Apám is így csinálta” korszak a mezőgazdaságban, ezt mindenkinek tudomásul kell vennie, ellenkező esetben nagyon rosszul fog járni - mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos ügyvezetője a 42. AGROmashEXPO-n. A szakember Pintér Zsolttal, a vállalat ügyvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt a cég előző évi eredményeiről, idei és jövőbeli terveiről is, különös tekintettel az oktatásra és a vállalat által nyújtott szolgáltatások bővítésére.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Harsányi Zsolt elmondta, a jövő mezőgazdaságában nagy agronómiai változásokra lesz szükség, amelyekre részint már megvannak a megfelelő technológiák (például a forgatás nélküli talajműveléshez), részint pedig folyamatosan kutatják és fejlesztik őket. A vetésváltás, az új növények megtalálása és az öntözés mind-mind olyan kihívást jelent, amire az ágazatnak meg kell találnia a megfelelő választ. A szakember a 2023-as évet értékelve kitért a legfontosabb globális eseményekre is, mint amilyen a szomszédban zajló háború és az abból eredő gabonapiaci gondok, az egyre szaporodó gazdatüntetések, az infláció és a fogyasztási trendek alakulása. Európa népessége és fogyasztása csökkenni fog a következő évtizedekben, ám globálisan épp ellenkező folyamatokra lehet számítani. Kombájnra, traktorra és kenyérre azonban a jövőben is szükség lesz – mutatott rá Harsányi Zsolt.

Az AXIÁL Kft. tulajdonos ügyvezetője beszélt arról is, hogy a jövő gépgyártásában a robotizáció, az új energiaforrások és motorok keresése, a digitális mezőgazdaság előretörése, a valós idejű gyomfelismerés és a lokális permetezés, az autonóm gépek megjelenése és elterjedése, valamint a piaci átrendeződés lesz jellemző. A jövőben éppen emiatt kiemelten fontos lesz a tudás és a szaktudás, ami az oktatás és a szakképzések felértékelődésével fog járni. A szakember a robotizáció kapcsán kifejtette, hogy a várakozások szerint 5-10 éven belül elérhetővé válhatnak a teljesen autonóm, hálózatban dolgozó gépek is, és folyamatosan zajlanak a fejlesztések és a kísérletezések a belsőégésű motorok alternatíváinak megtalálására is. Harsányi Zsolt a piaci átrendeződést illetően ismertette, hogy milyen felvásárlások történtek a mezőgazdaságban az elmúlt időszakban, de szót ejtett arról is, hogy hamarosan a japánok is jelkorrekciós műholdakat küldhetnek Európa felé, ami tovább fogja növelni a meglevő eszközök precízióját. A következő időszakra várható kihívások közül a szakember a reálkeresetek és az infláció az euró-forint árfolyam és az üzemanyagárak alakulását, valamint a műtrágyapiac és a gabonapiac kérdéseit sorolta, ide véve a finanszírozási és kamatkörnyezet helyzetét.

Pintér Zsolt, a vállalat ügyvezetője elmondta, hogy a 2023-as évről még nincsenek pontos számaik, de a becsült adatok azt mutatják, hogy a tavalyi év során a mezőgazdasági gépberuházásokban jelentős visszaesés következett be. Míg 2022-ben a gépforgalom több mint 320 milliárd forintot tett ki, ez 2023-ban körülbelül 275 milliárd forint lehet. Noha az év eleje még erős volt a 2022-ből átcsúszó tételek miatt, az év második felére megtorpantak az értékesítések. A szakember beszélt arról is, hogy a vállalat a piaci környezet jelenleg kihívásokkal teli. Pintér Zsolt elmondta, hogy a tavalyi évtől az AXIÁL befejezte a Fendt új gépeinek értékesítést, amelyet az értékesítésre került Agrovario fog folytatni. Szintén változás, hogy az egyébként a John Deere tulajdonában levő Monosem gépek értékesítése átkerült a KITE Zrt.-hez is. Az ügyvezető ismertette a vállalat által forgalmazott márkák tavalyi teljesítményét, nemcsak a hazai, de a szomszédos országokban levő leányvállalatoknál is.

Pintér Zsolt beszélt arról is, hogy korábban, ha csökkent az új gépek értékesítési volumene, akkor a használtgépek forgalma nőtt, de tavaly mindkét géptípusnál visszaesés volt megfigyelhető. A jövőben drága lesz a fuvarozás, ezért ezt szeretnék felvenni a tevékenységi körükbe. Emellett a szerviz és alkatrész üzletág lesz fontos idén, ugyanis a jelenlegi körülmények között a gazdák mindent meg fognak tenni azért, hogy a gépeiket üzemképes állapotban tudják tartani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?