Véget ért egy korszak a magyar mezőgazdaságban: teljesen új világ kezdődik

Véget ért egy korszak a magyar mezőgazdaságban: teljesen új világ kezdődik

agrarszektor.hu
Véget ért az „Apám is így csinálta” korszak a mezőgazdaságban, ezt mindenkinek tudomásul kell vennie, ellenkező esetben nagyon rosszul fog járni - mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos ügyvezetője a 42. AGROmashEXPO-n. A szakember Pintér Zsolttal, a vállalat ügyvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt a cég előző évi eredményeiről, idei és jövőbeli terveiről is, különös tekintettel az oktatásra és a vállalat által nyújtott szolgáltatások bővítésére.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Harsányi Zsolt elmondta, a jövő mezőgazdaságában nagy agronómiai változásokra lesz szükség, amelyekre részint már megvannak a megfelelő technológiák (például a forgatás nélküli talajműveléshez), részint pedig folyamatosan kutatják és fejlesztik őket. A vetésváltás, az új növények megtalálása és az öntözés mind-mind olyan kihívást jelent, amire az ágazatnak meg kell találnia a megfelelő választ. A szakember a 2023-as évet értékelve kitért a legfontosabb globális eseményekre is, mint amilyen a szomszédban zajló háború és az abból eredő gabonapiaci gondok, az egyre szaporodó gazdatüntetések, az infláció és a fogyasztási trendek alakulása. Európa népessége és fogyasztása csökkenni fog a következő évtizedekben, ám globálisan épp ellenkező folyamatokra lehet számítani. Kombájnra, traktorra és kenyérre azonban a jövőben is szükség lesz – mutatott rá Harsányi Zsolt.

Az AXIÁL Kft. tulajdonos ügyvezetője beszélt arról is, hogy a jövő gépgyártásában a robotizáció, az új energiaforrások és motorok keresése, a digitális mezőgazdaság előretörése, a valós idejű gyomfelismerés és a lokális permetezés, az autonóm gépek megjelenése és elterjedése, valamint a piaci átrendeződés lesz jellemző. A jövőben éppen emiatt kiemelten fontos lesz a tudás és a szaktudás, ami az oktatás és a szakképzések felértékelődésével fog járni. A szakember a robotizáció kapcsán kifejtette, hogy a várakozások szerint 5-10 éven belül elérhetővé válhatnak a teljesen autonóm, hálózatban dolgozó gépek is, és folyamatosan zajlanak a fejlesztések és a kísérletezések a belsőégésű motorok alternatíváinak megtalálására is. Harsányi Zsolt a piaci átrendeződést illetően ismertette, hogy milyen felvásárlások történtek a mezőgazdaságban az elmúlt időszakban, de szót ejtett arról is, hogy hamarosan a japánok is jelkorrekciós műholdakat küldhetnek Európa felé, ami tovább fogja növelni a meglevő eszközök precízióját. A következő időszakra várható kihívások közül a szakember a reálkeresetek és az infláció az euró-forint árfolyam és az üzemanyagárak alakulását, valamint a műtrágyapiac és a gabonapiac kérdéseit sorolta, ide véve a finanszírozási és kamatkörnyezet helyzetét.

Pintér Zsolt, a vállalat ügyvezetője elmondta, hogy a 2023-as évről még nincsenek pontos számaik, de a becsült adatok azt mutatják, hogy a tavalyi év során a mezőgazdasági gépberuházásokban jelentős visszaesés következett be. Míg 2022-ben a gépforgalom több mint 320 milliárd forintot tett ki, ez 2023-ban körülbelül 275 milliárd forint lehet. Noha az év eleje még erős volt a 2022-ből átcsúszó tételek miatt, az év második felére megtorpantak az értékesítések. A szakember beszélt arról is, hogy a vállalat a piaci környezet jelenleg kihívásokkal teli. Pintér Zsolt elmondta, hogy a tavalyi évtől az AXIÁL befejezte a Fendt új gépeinek értékesítést, amelyet az értékesítésre került Agrovario fog folytatni. Szintén változás, hogy az egyébként a John Deere tulajdonában levő Monosem gépek értékesítése átkerült a KITE Zrt.-hez is. Az ügyvezető ismertette a vállalat által forgalmazott márkák tavalyi teljesítményét, nemcsak a hazai, de a szomszédos országokban levő leányvállalatoknál is.

Pintér Zsolt beszélt arról is, hogy korábban, ha csökkent az új gépek értékesítési volumene, akkor a használtgépek forgalma nőtt, de tavaly mindkét géptípusnál visszaesés volt megfigyelhető. A jövőben drága lesz a fuvarozás, ezért ezt szeretnék felvenni a tevékenységi körükbe. Emellett a szerviz és alkatrész üzletág lesz fontos idén, ugyanis a jelenlegi körülmények között a gazdák mindent meg fognak tenni azért, hogy a gépeiket üzemképes állapotban tudják tartani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?