Lebukott a magyar gabonanepper: feketéző kereskedőket ítéltek börtönre

MTI
Gabonakereskedelemmel foglalkozó Békés megyei csoport tagjait ítélte el jogerősen kedden a Szegedi Ítélőtábla. Az elsőrendű vádlottat három éves börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elsőrendű vádlott 63 éves békéscsabai férfit bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek, és ezért őt három év börtönbüntetéssel sújtotta. Az ügy 26 vádlottja közül még ketten kaptak letöltendő szabadságvesztést, többekre felfüggesztett börtönbüntetést, illetve közérdekű munkát szabott ki a bíróság, míg másokat megrovásban részesített.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az elsőrendű vádlott békéscsabai cége 2012 végén és 2013 első három negyedévében feketén vásárolt fel gabonát. Az árut fiktív felvásárlási jegyekkel próbálták legalizálni. A felvásárlási jegyekhez közvetítők segítségével őstermelőktől jutottak hozzá, ezért ők néhány ezer és egymillió forint közötti összeget kaptak. Összesen 435 felvásárlási jegyet állítottak ki több mint kétmilliárd forint értékben. Az ezekkel lefedett áru nagysága azonban meghaladta az ország egész területén őstermelők által egy év alatt megtermelt gabona mennyiségét. A fiktív felvásárlási jegyeket felhasználva a cég jogosulatlanul igényelte vissza a kompenzációs felárat, ezzel 250 millió forintot meghaladó összegben okozva kárt a költségvetésnek.

A táblabíróság döntésével megváltoztatta az első fokon eljáró Gyulai Törvényszék ítéletét, és jelentősen enyhítette a vádlottakra kiszabott büntetést. Joó Attila tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette, nem állapítható meg, hogy a vádlottak összehangoltan hajtották végre a bűncselekményeket, melyek így nem minősíthetők bűnszervezetben elkövetettnek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?