2019. március 19. kedd József, Bánk

Hírek - Agrárpénzek

Tűzgyújtási tilalom az aratás idején

A tűzvédelmi előírások fokozott betartására figyelmeztet az agrárkamara.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az elmúlt napok különösen forró és csapadékmentes időjárása miatt országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el július 22-étől - emlékeztetett keddi közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A betakarításban dolgozókat arra kéri a NAK a tűzgyújtási tilalom idején, hogy tegyék meg a megfelelő óvintézkedéseket.

Az időjárási helyzetre tekintettel kiemelten fontos, hogy a kalászos termények betakarítási munkáiban csak olyan erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vegyen részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően a gép üzemeltetője elvégezte - figyelmeztet a NAK.

A betakarítást ajánlott a közutak és vasútvonalak mentén kezdeni, s a lerakott terményt, szalmát a vasútállomástól legalább 100 méter, a közúttól pedig legalább 25 méter távolságra szabad elhelyezni. A vasút és a közút mentén az aratás után három méter széles védőszántást kell készíteni - közölte a kamara.

A NAK szerint a mezőgazdasági erő- és munkagépek állapotának napi ellenőrzése és a tűzvédelmi előírások betartása a kánikulai időjárás miatt elengedhetetlen. A tartalék üzem- és kenőanyagot a munkagéptől, kazaltól és gabonatáblától legalább 20 méterre, növényzettől és hulladéktól mentes területen kell elhelyezni.

A kamara azt is kéri, hogy az üzemeltetők figyeljenek az arató- és cséplőgépek földelő vezetékkel történő ellátására és az összes munkagép kipufogó- és elektromos rendszerének fokozott ellenőrzésére. Munkaszünet esetén a mezőgazdasági gépeket a terménytől, kazaltól és tarlótól legalább 15 méterre kell elhelyezni, és amennyiben a távolság nem lehetséges, három méteres védőszántással kell elejét venni a lehetséges tűzesetnek.
A NAK fokozottan felhívja a figyelmet arra, hogy az erő- és munkagépet, az arató- és cséplőgépet a kezelője üzemeltetés közben nem hagyhatja el. A kombájnok és traktorok kötelező kiegészítője a hordozható tűzoltókészülék, amelynek évenkénti felülvizsgálatát időben el kell végezni - áll a közleményben.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Agrárium 2019

  Mezőgazdaság a gyakorlatban >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu