2021. március 7. vasárnap Tamás

Hírek - Agrárpénzek

Végső határidők a kárenyhítés és a vis maior bejelentésére

A másodvetés bejelentésén túl most több teendője is akadhat a gazdáknak. Ha az idei aszálykár kultúra szinten meghaladta a 15 százalékos mértéket, érdemes kárenyhítést kérni. A rendkívüli időjárás meghiúsíthatta egyes támogatási előírások teljesítését is. Meddig van időnk bejelenteni ezeket a helyzeteket?
 
 

2018. szeptember 15-ig van lehetőség a 2018. évi kárenyhítési hozzájárulás megfizetésére. Kárnak az minősül, ha kultúra (és nem üzemi) szinten meghaladja a 15%-ot a hozamérték-csökkenés. A referenciául szolgáló elvárható hozamot az elmúlt öt év átlagából számítják ki, a legjobb és a legrosszabb eredmény kizásárásával. A kárenyhítési hozzájárulás megfizetése mellett támogatott növénybiztosítással is rendelkeznie kell a termelőnek ahhoz, hogy a teljes kéárenyhítési összeget kifizessék a számára.

A 27/2014. (XI. 25.) FM rendelet 15 napos határidőt szab meg a kárbejelentés megtételére. Aszály, belvíz, téli fagy vagy mezőgazdasági árvíz esetén a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor a növénykultúrán a károsodás elsőalkalommal észlelhetővé válk. A 15 napos határidőt módosíthatja a betakarítás ténye. Erre vonatkozóan a rendelet 4. § (4) bekezdése az irányadó: „4. § (4) A használatban lévőtermőföldön az (1) bekezdés szerinti kárbejelentést legkésőbb a tervezett betakarítás vagy a károsodással érintett terület más növénykultúrával való hasznosítását megelőző talaj-előkészítés előtt tíz nappal kell megtenni."

Az ország felén most sem érkezett meg az eső

Aszáykár miatt vis maior bejelentést is tehet a gazda, ha egy támogatási jogcím teljesítését hiúsítja meg a rendkívüli időjárás. Az elfogadott kárbejelentés hozzájárulhat a vis maior bejelentés elfogadásához is. A vis maior esemény a betakarítást megelőző tizenötödik napig, de legkésőbb az esemény bekövetkezésétől számított hat hónapon belül tehető meg.

Aktuális teendő az ökológia másodvetés elvetésének bejelentése is, amit 15 napon belül elektronikus úton kell megtenni, majd ugyanígy kell eljárni a beforgatását követően is. A zöldtrágyanövényeket legkésőbb október 1-ig el kell vetni, és legalább 60 napon át a területen kell tartani. A vetéstől a leforgatásig tilos a növényvédőszer használata ezeken a parcellákon, beleértve a csávázószert is. A tényleges vetés az eredetileg tervezettől eltérő helyen is megvalósulhat.

(Forrás: Agrion Agrártámogatási hírlevél)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu