LG napraforgók a stabilitás jegyében

LG napraforgók a stabilitás jegyében (x)

PR
Az aszálytól sújtott területeken jobb alternatívának bizonyult a napraforgó, mint a kukorica és tavaly sem hagyta cserben a termelőket. Az országos termésátlag 2,98 t/ha lett, ami nagyon jó eredmény, figyelembe véve az ország délkeleti részén uralkodó viszonyokat. A vetésterület 2023-ban 676 000 ha körül alakult.

A viszonylag magas termőterület miatt a jövőben nőni fog a napraforgó betegségek megjelenési kockázata, így fel fog értékelődni a napraforgó hibridek peronoszpórával szembeni ellenállóképessége is. A napraforgó peronoszpóra kórokozója (Plasmopara halstedii) világszerte elterjedt. A legnagyobb veszélyt a kórokozó nagyfokú változatossága és mutációs képessége jelenti. A Limagrain folyamatosan nyomon követi az ismert peronoszpóra rasszok elterjedését és figyeli az újak megjelenését. A nemesítés során hibridjeinkbe több rezisztencia gén kombinációját építjük be, ezzel maximalizálva a védettséget.

 

LG 50.479 SX

linolsavas (LO), közép-korai

Az LG 50.479 SX linolsavas hibrid az elmúlt években bizonyította, hogy Magyarország összes napraforgó körzetében sikerrel termeszthető (1. ábra). Express™ 50SX-el és a szélesebb hatásspektrumú, hatékonyabb, Evorelle® Express™ gyomirtó szerrel egyaránt kezelhető. Terméspotenciálja és termésstabilitása kiváló, melyet több kísérleti hálózatban bizonyított (2. ábra). Olyan rassz-specifikus rezisztencia gén kombinációkkal rendelkezik, amely teljes szezonban biztos védelmet nyújt az összes, Magyarországon jelenleg előforduló peronoszpóra patotípussal szemben.

1.ábra: Az LG 50.479 SX terméseredményei különböző évjáratokban.
1.ábra: Az LG 50.479 SX terméseredményei különböző évjáratokban.

 

2.ábra: Az LG 50.479 SX az IKR kísérletek élén 2023-ban.
2.ábra: Az LG 50.479 SX az IKR kísérletek élén 2023-ban.

 

LG 58.630 CL

linolsavas, (LO) középérésű

Újdonság a Clearfield® szegmensben. Középérésű, nagy terméspotenciállal rendelkező napraforgó hibrid, mely a Magyarországon eddig fellelt összes peronoszpóra rasszal szemben ellenálló. Kiemelkedő terméspotenciálja mellett olajtartalma és termésstabilitása is kiváló. Középmagas, megdőlésre nem hajlamos és a legtöbb betegséggel szemben nagyon jó ellenállósággal rendelkezik. Terméspotenciálját a 2022-es IKR kísérletekben is bizonyította, ahol a Clearfield® hibridek csoportjában az első helyen végzett (3. ábra).

3.ábra: Az LG 58.630 CL teljesítménye a 2022-es IKR kísérletekben.
3.ábra: Az LG 58.630 CL teljesítménye a 2022-es IKR kísérletekben.

Az idei évben egy új középérésű hibridet vezetünk be a magyarországi piacra. Az LG 50.639 SX egy linolsavas, Express™ toleráns hibrid. Mindenkinek ajánljuk, aki nagy terméspotenciállal rendelkező hibridet keres. Kísérleti eredményei alapján a hibrid magas terméspotenciállal és nagyon jó termésstabilitással rendelkezik.

Bízunk benne, hogy a folyamatosan bővülő portfoliónkból minden termelő tud majd választani a saját preferenciájának megfelelő napraforgó hibridet!

 

Dr. Szűcs Péter

Limagrain Hungária Kft.

Kukorica és Napraforgó Termékfejlesztési Vezető

 

Limagrain Hungária Kft.

2040 Budaörs, Gyár u 2.,

Tel: 23-421-005, E-mail: iroda@limagrain.com

www.lgseeds.hu    

 

 

Az Express™ és/vagy az Evorelle® Express™ az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve és a jogtulajdonos engedélyével a Limagrain vagy leányvállalatai által felhasználható.

Az egyedi Clearfield®, Clearfield® Plus logó és márkanév a BASF bejegyzett védjegye. ©BASF, 2024. Minden jog fenntartva.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 21. 16:01