KWS napraforgóhibridek – minden termesztési körülményhez!

KWS napraforgóhibridek – minden termesztési körülményhez! (x)

PR
A megfelelő napraforgóhibrid kiválasztásánál számos tényezőt kell átgondolni, hiszen a fajtaválasztás a befektetett költségek megtérüléséről, profittermelésről és a kockázatok mérsékléséről szól. A piacra kerülő modern hibridek adaptációs képessége, betegségekkel szembeni ellenálló képessége folyamatosan javul a nemesítési munkának és a kutatás-fejlesztésnek köszönhetően. A KWS napraforgó portfólió hibridjei hazai és délkelet-európai kísérleti hálózatunkban egyaránt tesztelésre kerültek, hogy a legátfogóbb képet kapjuk tulajdonságaikról. A napraforgóhibrid választásához a termőhely ismerete elengedhetetlen. A terület domborzati adottságai, gyomviszonyai és a gazdaság agrotechnikája is nagymértékben befolyásolja a hibrid terméseredményét.

A hazai napraforgó vetőmagpiacot a felülkezelhető, herbicidtoleráns hibridek teszik ki a legnagyobb mértékben. Fajtaválasztáskor a terület gyomösszetételének ismeretével a leghatékonyabb gyomirtási technológia kiválasztásával tartható gyommentesen az állomány. Portfóliónkban Clearfield Plus és SULFO hibridek egyaránt megtalálhatók (1. ábra). A megfelelő technológiával és hatékonyan kivitelezett gyomirtással sikeresen kikapcsolható a jelentős terméskiesést okozó gyomkonkurencia.

1. ábra: KWS napraforgó kínálata, 2024
1. ábra: KWS napraforgó kínálata, 2024

A kórokozók megjelenésére az ország egész területén számítani lehet, de a nagy napraforgó-termesztő vidékeken intenzitásuk még erőteljesebb lehet. A szűk vetésforgók, árvakelés és a napraforgó betegségekre fogékony gyomnövények elősegítik az olyan betegségek, mint a peronoszpóra (Plasmopara halstedii) elterjedését a táblán belül. Az ilyen termőhelyeken erősen ajánlott az adott kórokozóval szemben jó ellenálló képességgel rendelkező hibridek kiválasztása. A KWS napraforgó portfólió újabb hibridjei (ARNETES SU; SUVEX; TAHITI CLP) M9-es peronoszpóra rezisztenciával rendelkeznek, amely a hazai peronoszpóra patotípusokkal szemben nyújt erős védelmet. A vetőmagcsávázás értékes kockázatkezelési eszköz a kezünkben a növény korai fejlődési szakaszában. Vetőmagjainkat LumisenaTM gombaölő csávázószerrel kínáljuk, amely hatékonyan egészíti ki a peronoszpóra elleni genetikai védelmet.

A hibridek alkalmazkodóképessége a termőhelyi viszonyokhoz és termésstabilitása a napraforgó-termesztés során kulcsfontosságú tényező. A SUVEX és ARNETES SU hibridek adaptálódó képessége és termésszintje a piac jelentős versenytársához viszonyítva meggyőző, alacsony, közepes és magas termésszinteken is egyaránt! A jól ismert KWS ACHILLES CLP már több éve bizonyítja termésstabilitását a Clearfield Plus gyomirtási technológiát választó termelők számára.

A napraforgóhibridek fontos értékmérő tulajdonsága az olajtartalom. Az olajtartalmat a genetikai tényezők mellett az évjárati hatások és az agrotechnikai műveletek befolyásolják. Hibridjeink széles termesztési körzetekben is tesztelve magas olajtartalommal rendelkeznek. Olajprémium minden termésszinten!

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárásunk miatt a korábban kisebb figyelmet kapó tulajdonságok egyre jobban felértékelődnek. Ilyen a szárerősség, szárstabilitás. A napraforgó szár­erőssége jelentős hatással van a növény teljesítményére és a termés mennyiségére, valamint a termés minőségére. Erős szárak segíthetnek a növényeknek fenntartani az állóképességüket és ellenállni a széllökéseknek. Ez különösen fontos, amikor a napraforgó növekedése és fejlődése során erős szél vagy viharok jelentkeznek. Az erős szárak számos előnnyel járhatnak, amelyek közvetlenül befolyásolhatják a gazdálkodók jövedelmét és a termelés fenntarthatóságát. SUVEX és ARNETES SU napraforgóhibridjeink szárerősségüket bizonyították erős szélviharnak kitett kísérleti területen is (2. ábra).

2. ábra: KWS fejlesztői kísérlet, Eszék, 2023
2. ábra: KWS fejlesztői kísérlet, Eszék, 2023

A napraforgóhibrid kiválasztásánál a fent említett szempontok együttes figyelembevétele kulcsfontosságú. Az alapos kutatás és a helyi tapasztalatok felhasználása segíthet, hogy a leginkább megfelelő döntést hozzuk meg a sikeres napraforgó-ter­mesztés érdekében. 

Kismányoky András, olajnövények termékmenedzser

www.kws.com/hu/hu
Facebook
Youtube

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?