A napraforgó élettani folyamataihoz igazítsuk növényünk védelmét!

A napraforgó élettani folyamataihoz igazítsuk növényünk védelmét! (x)

PR
Nem csak mennyiségi, de minőségi oldalról sem mindegy, hogy milyenek a növénytermesztés, növényvédelem körülményei. „Átlagos évben, átlagos körülmények között” nagyon egyszerű dolgunk lenne, de könnyen belátható, hogy sem a gazdasági háttér, sem a változékony időjárás nem könnyíti meg jelenleg a jövedelmező napraforgó-termesztést. Mit tehetünk mégis, hogy a kiszámíthatatlan környezeti hatások ellenére javítani tudjuk a termés paramétereit és ki tudjuk hozni a választott növényünkben rejlő legnagyobb potenciált?

A vetőmag csírázását, kelését – a vetőmag minőségén túl – segíthetjük startertrágya kijuttatásával, mely a vetéssel egy menetben történik. A Radistart® Gold mikrogranulált startertrágya és talajkondicionáló készítmény kiválóan alkalmas a kezdeti fejlődés elősegítésére. Rendszeres alkalmazásával – a növények fiatalkori fejlődésének, növekedésének serkentésén túl – a talaj termékenységét meghatározó tényezők együttesen változnak meg, aminek eredményeként könnyen művelhető, morzsalékos, kiváló vízháztartású, kórokozókban szegény, dinamikus tápanyagforgalmú termesztési környezet alakul ki a gyökérzónában.

Alapgyomirtás nélkül nehéz elképzelni a sikeres napraforgó-ter­mesztést, bár az időjárás változékonysága miatt gyakran számolni kell az állomány felülkezelésével is. A terbutilazin-mentes
Successor® 600 gyomirtó szer főleg a magról kelő egyéves egyszikű gyomok (pl. nagy széltippan, kakaslábfű és perjefélék) ellen hatásos, emellett számos magról kelő kétszikű gyomnövény ellen is jó hatékonyságú tankkombinációban. Talajhatással is rendelkezik. Vetés után, kelés előtti alkalmazás esetén a hatékony gyomirtó hatás kifejtéséhez a permetezés után 14 napon belül 20–25 mm bemosó csapadék és jól elmunkált aprómorzsás talajfelszín szükséges. Ebben az esetben nem ritka, hogy a jó kultúrállapotú területeken az egyszikűirtóval való felülkezelés a későbbiekben elhagyható. A Successor® 600 gyomirtó szer mellékhatásaként a kétszikű gyomnövényeink harmonikusabban kelnek, ami segíti a későbbi felülkezelés sikerességét.

Az Express™-toleráns napraforgóhibridek genetikai toleranciája lehetővé teszi az Express™ 50 SX® gyomirtó szer hatóanyagának lebontását a napraforgóban, mely a szelektivitás alapja. A gyomirtó szer főleg a leveleken keresztül hat, így fontos, hogy mind a gyomnövényeink, mind a kultúrnövényünk megfelelő fenológiai állapotban legyenek a kezelés idején. A napraforgó kelésétől 8–10 leveles koráig tartó időszak a vegetatív fejlődés időszaka. Az első 6 levél nagysága és megfelelő fejlődési szintje határozza meg az azt követő 8–10 levél kifejlődését, melyek majd a tányér és a kaszatok kialakulásában, fejlődésében játszanak döntő szerepet.  Fontos, hogy eddig az időszakig – 2 leveles állapottól 6 leveles fejlettségi szintig – végezzük el a gyomirtást Express™ 50 SX® vagy Evorelle® Express™ gyomirtó szerek valamelyikével, így a genetikai fejlődésre már nem lesz hatása az elvégzett kezelésnek.

Mezei acattal erősen fertőzött napraforgó 16 nappal Express™ 50 SX® gyomirtó szeres  kezelés után (Jánossomorja, 2022)
Mezei acattal erősen fertőzött napraforgó 16 nappal Express™ 50 SX® gyomirtó szeres kezelés után (Jánossomorja, 2022)

Minél nagyobb egy levél felülete, annál nagyobb a fotoszintézis hatásfoka: a napraforgó 8–20. levelei a legnagyobbak. Feladatunk, hogy ezeknek a felső levélszinteknek a kialakulását, fejlődését és minél hatékonyabb működését biztosítani tudjuk. Ebben az időszakban reagál a legérzékenyebben a növénykondicionálók és levéltrágyák alkalmazására a növényünk. A RhizoMagic™ formulációjának köszönhetően könnyen kijuttatható és biztosítja a növények maximális fejlődését. A nitrogén, foszfor, kálium és mikroelemek jelenléte a növények gyors fejlődésével egy időben biztosítja az optimális tápanyag-ellátottságot. Az aminosavak és a tengeri alga gondoskodnak a biostimulátor hatásról és a tápanyagok gyors felvételéről és asszimilációjáról. Napraforgóban csillagbimbós állapotban alkalmazott készítményekkel (pl. Rapid® CS rovarölő szer, Komplex Kénesbór™ műtrágya) együtt is kijuttatható.

Növényeink megfelelő fejlettségi szinten, élettanilag aktuális időpontban való kezelése és ápolása elengedhetetlen ahhoz, hogy a növényeinkben lévő maximális potenciált érvényesíteni tudjuk a változó időjárási körülmények ellenére is.

ag.fmc.com/hu/hu
Facebook
Instagram
YouTube

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?