A napraforgó a 2024-es év sikernövénye lehet

A napraforgó a 2024-es év sikernövénye lehet (x)

PR
A címben feltett kérdésre adott pozitív válasz csak részben függ tőlünk. A világpiaci árak, a klimatikus változások (elsősorban a hőmérséklet), ezek mind olyan tényezők, amelyekre nincs ráhatásunk, de eldönthetik a termesztés sikerét. Azokat a feltételeket, amelyek viszont tőlünk függenek, mindenképpen tegyük meg, mert hiába alakulnak kedvezően az előbb említett feltételek, nincs esélyünk a sikerre. A jó hibrid kiválasztása, a megfelelő agrotechnika alkalmazása, az értékesítés időpontjának „eltalálása”; ezekre koncentrálva megteremthetjük az eredményes gazdálkodás feltételeinek egyik felét.

Az ökológiai feltételeket figyelembe véve azt kijelenthetjük, hogy az ország szántóföldi növénytermesztésben érintett területek döntő többségében nagyobb eséllyel indulhatunk az évnek napraforgóval, mint más kapásnövényekkel (plasztikusan fogalmazva: könnyebb 3,5 t napraforgót „csinálni” mint 10 t kukoricát). A Yara Hungária Kft. technológiai javaslatai, az ahhoz ajánlott termékek az egyik fő kérdésben, a tápanyag-gazdálkodásban adnak ehhez komoly muníciót.

Alaptrágyázás: azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy a sikerhez nem elég csak a nitrogén, vagy csak a kálium, mindenképpen komplex megoldás szükséges. A három makroelem aránya már az a kérdés, ahol a talaj, a termésszint, az elővetemény, azaz egy csomó olyan szakmai kérdés kerül terítékre, amelyekre manapság idő vagy pénz hiányában kisebb figyelem jut (nem beszélve a rengeteg ezzel ellentétes, szakmainak álcázott „kampányról”).  De visszatérve a lényegre: a piacvezető összetétel, a YaraMila 10-24-24 ad egyfajta biztonságot, ezzel nem lehet hibázni. Természetesen a nitrogén csak a kezdeti fejlődéshez elegendő, a 60–90 kg/ha hatóanyag eléréséhez a korai kultivátorozással kijuttatott N-kiegészítés szükséges, amely, ha kénes nitrogénben gondolkodunk, akkor YaraBela Sulfan. Amennyiben kálium irányba kívánjuk nyitni az ollót, akkor YaraMila 8-20-28, ha a foszfor felé, akkor YaraMila 16-27-7 a jó megoldás. Ezen összetételek a teljes felületre történő kijuttatás mellett a vetéssel egy menetben is tökéletes megoldást jelenthetnek, egyrészt a magas hatóanyag-tartalom okán, másrészt a legmagasabb fizikai, kémiai tulajdonságaik révén. Teljes felületre a YaraMila 14-14-21 összetételt ajánlanám az első helyen. Részletes összetétel az alábbi táblázatban látható:

Egy mondat a startertrágyázásról: a Yara NP Starter a 47% foszfortartalma mellett 10,5% nitrogént és 1,8% Zn-t is tartalmaz, azaz a legmagasabb hatóanyag-tartalmú termék a piacon, amely természetesen kifogástalan fizikai paraméterekkel rendelkezik. 10–15 kg/ha mennyiségben biztosítja a mikrogranulátumoktól várható hatást, igen kedvező áron.

A lombtrágyázás az a másik olyan technológiai elem, amelynek fontos szerepe lehet a sikerben. Azt előre bocsátva, hogy az összes kultúra közül az olajos növények reagálnak legjobban az ilyen típusú kezelésekre. Több kísérletben bizonyítást nyert, hogy 10% feletti a terméstöbblet egy YaraVita-kezelés hatására. Természetesen napraforgó esetében ez a YaraVita Brassitrel Pro, amelynek a hatékonysága a korai kijuttatás esetén a legjobb (6–8 levélpár).

3 l/ha mennyiségen érdemes használni, a növény számára kulcsfontosságú elemek (mint pl. a bór, molibdén, mangán) ekkor elegendő mennyiségben rendelkezésre állnak, valamint 350 g magnézium és 375 g kalcium is kijuttatásra kerül. Az ideális és költséghatékony megoldás a napraforgó lombtrágyázása esetén, hogy a 3 liter Brassitrel mellett csillagbimbós állapot környékén még egy 1,5 l/ha YaraVita Bortrac is kiadásra kerüljön a bórhiány elkerülése céljából. Igen kedvező áron, és többszörös megtérülés mellett segíti az eredményes napraforgó-termesztést.

Növényvédő szerekkel történő keverhetőségre a Tankmix.com ad segítséget. A hiánytünetek beazonosítására egy másik applikációt ajánlunk a termelők figyelmébe, ez pedig a CheckIT, ahol rengeteg képpel könnyítjük az ilyen esetek beazonosítását.

Minden adott a technológiai oldalról egy sikeres évhez, csak javuló árakra és hőségmentes napokra van szükségünk. 

Gyuris Kálmán

www.yara.hu
Facebook
YouTube

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?