Mikor és miért érdemes a kalászosok gyomirtását elvégezni? Számoljunk utána

Mikor és miért érdemes a kalászosok gyomirtását elvégezni? Számoljunk utána (x)

PR
Gyakran felmerül az a kérdés, hogy érdemes-e elvégezni a gyomirtást, hiszen csak „egy pár szál egyszikű gyom kacsingat rám”, úgy sem okoznak termésveszteséget. Ősszel pedig még nem látok semmilyen gyomot, pedig gyomosnak ismerem a táblát, majd tavasszal kezelem, ha szükséges. Ezek az álláspontok időnként beválnak, azonban érdemes néhány adatot is megismerni, amikor a kezelésről döntünk.

Először tekintsük át a gyomok kérdését. Csak néhány példa: nagy széltippan 2 db/m2 5%, míg 20–30 db/m2 már 15%-os termésveszteséget okoz, de 200 db db/m2-nél ez az érték már 20–25%. Parlagi ecsetpázsitnál 100 db/m2 okoz 32% termésdepressziót. 100–150 db/m2 vadzab okoz 15–20%-os kárt, de ha csak 5 db/m2 van a területen, az is már 5%-os kár. Szőnyeggyomok esetében (veronika-, árvacsalán-, árvácska fajok, tyúkhúr) 100–200 db/m2 képes 10–15%-os terméscsökkenést okozni. Termésveszteségre lefordítva már a 2–5 db/m2 fertőzöttség is 250–500 kg/ha, míg a nagyobb akár 1500–2000 kg/ha veszteséget képes okozni. Ha ezt pénzben fejezzük ki, akkor látható, hogy a kisebb egyedszám is képes kivenni a pénztárcánkból akár 20–30 ezer Ft-ot, de a nagyobb fertőzöttség ára még a 100 ezer Ft-ot is elérheti (2024-es termény­árakon, 60 ezer Ft/t-val számolva). Ezzel szemben áll a kijuttatás és a gyomirtó szer költsége, ami a probléma jellegétől függően 10–20 ezer Ft/ha lehet (forrás: Agroyal). Ebből következik, hogy jobb kultúrállapot és alacsonyabb fertőzöttség mellett 1 Ft befektetésre 1-2 Ft jövedelem keletkezik (alacsonyabb vegyszerköltséggel számolva), míg gyomosabb táblákon ez az érték 4-5 Ft-ot jelent (szélesebb spektrumú és drágább gyomirtó szert feltételezve), ami mutatja a technológiai elem jelentőségét, különösen fertőzöttebb területeken. Azonban érdemes a költségkalkulációknál a következő évekre szóló hatást is figyelembe venni. A rendszeres gyomirtásnál csökkenthető a terület gyomfertőzöttsége, a következő években olcsóbb megoldásokat lehet választani, könnyebb és gyorsabb az adott évben a betakarítás, jobb lesz a termék minősége is.

A rozsnokot tavasszal az AvoxaPeakkel kell megoldani
A rozsnokot tavasszal az AvoxaPeakkel kell megoldani

Mikor érdemes kezelni? Már ősszel, amikor még semmit sem látok? Vagy várjak tavaszig? Természetesen nincs mindenre alkalmas recept. De a kísérleti adatok hosszú sora mutatja az őszi gyomirtás, vagy a kora tavaszi (március) kezelés előnyét a későbbi kezelésekhez képest (április). Természetesen a gyomfajoktól is függ, mikor kell kezelni. Az őszi kezelés jelentős terméstöbbletet képes generálni a szőnyeggyomok vagy a klasszikus gabonagyomok (galaj, szikfű és pipitér, szarkaláb, zsombor stb.) ellen. Ennek mértéke 200–300 kg/ha a kora tavaszi beavatkozásokhoz képest. De ha várunk vele még 1 hónapot, akkor újabb 300–500 kg/ha termés megy veszendőbe annak ellenére, hogy a gyomirtás alapvetően sikeres. Tehát az őszi kezelés előnye 10–15 ezer Ft/ha-ra tehető a kora tavaszihoz képest, de az áprilisi kezelésekhez viszonyítva ez már 30–40 ezer Ft is lehet. Természetesen vannak olyan gyomfajok, amelyek ellen tavasszal kell védekezni (rozsnok fajok, mezei acat, napraforgó árvakelés stb.), de célszerű akkor is ősszel kezdeni a kezelést és tavasszal csak kiegészítésképpen felülkezelést végezni, ha szükséges. Arról meg nem is beszélve, hogy az őszi kezelések (Box-R Pack) költsége (10–15 ezer Ft/ha), különösen egyszikűvel fertőzött területen lényegesen elmarad a tavaszihoz (Axial One vagy AvoxaPeak 15–25 ezer Ft/ha) viszonyítva.

Szőnyeggyomok ellen a Box-R Pack biztos megoldás ősszel
Szőnyeggyomok ellen a Box-R Pack biztos megoldás ősszel

Összefoglalva elmondható, hogy bizonyos gyomok (főleg egyszikűek, de számos kétszikű esetén is) esetében nem szabad elhagyni a gyomirtást akkor, ha akár 5–10 db/m2 fertőzöttség van, mivel már ekkor is megtérülő befektetés. Ha a kezelés mellett döntünk, akkor érdemes minél korábban, akár már ősszel elvégezni a kijuttatást, így az időzítéssel is nagyon komoly nyereséget realizálhatunk.

Papp Zoltán, gyomirtó szer kampánymenedzser

www.syngenta.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?