2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Napraforgó-gyomirtás  a költséghatékonyság felől

Napraforgó-gyomirtás a költséghatékonyság felől (x)

PR
Alapgyomirtás? Vagy csak állománykezelés? Vagy a kettő kombinációja? Örök dilemma a napraforgóban, hogyan oldjuk meg a gyom mentesítését. Abban nincs kérdés, hogy szükség van a gyomirtásra (búzában vagy repcében nem ilyen egyértelmű). De hogyan oldjuk ezt meg úgy, hogy a lehető leghatékonyabb és költségkímélőbb legyen, mégis a legnagyobb termésmentést érjük el vele.

Érdemes azzal kezdeni, hogy a főbb gyomfajok mekkora kárt okozhatnak a napraforgóban. A nehezen irtható magról kelő gyomok által okozott kártétel kísérleti adatok tanulsága szerint eléri a 700–1400 kg/ha-t gyomfajtól és fertőzöttségi szinttől függően. A nagy gondot okozó gyomok közül a szerbtövis, a csattanó maszlag és a selyemmályva által okozott veszteség 700 és 1000 kg/ha között van, míg a parlagfű által okozott kár gyakran az 1000–1400 kg/ha-t is eléri, de találkoztunk olyan kísérlettel, ahol a termésveszteség elérte a 2–2,5 t/ha-t is. De 1 db/m2 tő képes 235 kg/ha termésveszteséget okozni kukoricában. A kisebb habitusú gyomnövények közül a varjúmák 100 db/m2 fertőzöttség esetén 10%-os veszteséget képes okozni szintén kukoricában. A cikk írásának idején a napraforgó termelői ára 140 ezer Ft/t volt (forrás: AKI), így a gyomok által okozott termésveszteség a 100 ezer Ft-tól indul és akár a 350 ezer Ft-ot is elérheti.

Az időzítésnek szintén nagy szerepe van a sikerességben. A napraforgóra is igaz az, hogy ha minél tovább hagyjuk gyomtengerben szenvedni, annál nagyobb kár keletkezik a termésképző elemek fejlődésében. Tehát minél hamarabb ki kell iktatni a gyomokat a növény életéből. Kísérleti eredmények igazolják, hogy a kizárólag posztemergens kezelésben részesített területek termése akár 400–600 kg/ha-ral is elmaradt azon táblák eredményétől, amelyek alapkezelést is kaptak. A fenti terményárból kiindulva az alapgyomirtás elhagyása 56–84 ezer Ft/ha értéket jelenthet, amelyet csak részben ellensúlyoz az alacsonyabb vegyszerköltség. Ha csak posztemergens gyomirtásra alapozunk, akkor annak költsége 25–35 ezer Ft/ha (Listego Pro vagy Fluence a kétszikűek és Leopard az egyszikűek ellen), de ha alapkezelés + állománykezelést is választunk, akkor a technológia teljes ára 50–55 ezer Ft/ha (Gardoprim Plus Gold vagy Boxer). Tehát a 20–25 ezer Ft/ha-ral olcsóbb gyomirtó szerrel szemben van az 56–84 ezer Ft/ha termésveszteség, így a teljes „bukta” 30–60 Ft/ha körül van.

Szintén volt jelentősége a 2–4 és a 6–8 leveles állapotban végzett gyomirtások termésre gyakorolt hatásában. Ebben az esetben – természetesen a gyomfajok számától és a fertőzöttség mértékétől függően – 200–400 kg/ha különbözet volt a termésben. A posztemergens gyomirtás időzítésének elcsúsztatása pedig további 28–56 ezer Ft/ha-ral csökkentheti a pénztárcánk súlyát.

Alapgyomirtás egyik alapeleme a Boxer
Alapgyomirtás egyik alapeleme a Boxer

A forintosítható adatokon kívül meg kell említeni azokat az előnyöket, amelyek nehezen számszerűsíthetők. Az alapkezeléssel szinkronban tartjuk a később csírázó gyomokat, amelyek ellen könnyebb a posztemergens kezelések pontos időzítését meghatározni. Egyes gyomfajok (pl. szőrös disznóparéj) ALS-rezisztens biotípusai ellen preemergensen védekezhetünk egy más hatásmechanizmusú készítménnyel. Egy tiszta állományban kedvező időjárás esetén elhagyható a betakarítás előtti állományszárítás, csökkentve a taposási károkat. 

Gardoprim Plus Gold kezelést követő Listego Pro után tiszta a terület
Gardoprim Plus Gold kezelést követő Listego Pro után tiszta a terület

A fenti számok jelzik a technológia kritikus jellegét. Az alapkezelések elhagyása látszólag olcsóbb technológiát jelent, de a másik oldalon termésveszteséget generálunk. Érdemes ezeket a tényeket is figyelembe venni akkor, amikor a gyomirtás technológiáját tervezzük.

Papp Zoltán, gyomirtó szer kampánymenedzser, Syngenta Kft.

www.syngenta.hu 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31