A Hitachi japán építőgépekkel bővíti a kínálatát a Valkon Kft.

A Hitachi japán építőgépekkel bővíti a kínálatát a Valkon Kft. (x)

PR
Nagy változásról számolt be a Valkon Kft. az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon, Budapesten. A Kecskemét központú vállalat közel 800 négyzetméteres standján tartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy 2024-től ők a Hitachi japán építőipari gépek kizárólagos hazai forgalmazói.

A cég ügyvezetője, Kecskeméti Sándor a programon arról beszélt,  hogy: a Valkon Kft. indulásakor láttuk, hogy a specialista gépgyártók, mint a KRONE, a Rauch, a Seppi, a Wielton és a Valtra, nehezen építenek ki erős értékesítési és vevőszolgálati hálózatot Magyarországon. Mi 2007-ben felvállaltuk ezt a feladatot, és azzal a céllal kezdtük meg a tevékenységünket, hogy a specialisták összefogásával országos lefedettségű, versenyképes gépforgalmazóvá váljunk. Megtanultuk, hogyan lehet ezekkel a professzionális gyártókkal piaci eredményeket elérni. A sikerünk alapja a hiteles szakmai képviselet és a felkészült, kompetens vevőszolgálat.

A portfólió-építési stratégiánknak vannak veszélyei is. Az elmúlt másfél évtizedben többször előfordult, hogy a független specialista elveszítette függetlenségét. Valamelyik globális gépgyártó tulajdonrészt szerzett, és ezzel együtt minden országban átalakította a termék értékesítési rendszerét. Ezzel a kitettséggel tisztában vagyunk, megtanultuk vele együtt élni. Igyekszünk ezekre az esetekre gyorsan reagálni, folyamatosan figyeljük a lehetőségeket, törekszünk a több lábon állásra. Ha olyan lehetőség kerül a látómezőnkbe, amelyik beleillik a portfóliónkba, igyekszünk megfelelő együttműködést kialakítani a forgalmazójával, vagy a gyártójával.

Így 2024-re olyan helyzet állt elő, amikor egy építőgépes brandnek – esetünkben a Hitachi japán vállalatnak – megfeleltünk, azaz nem zárták ki cégünket a lehetséges partnerek közül, a gépkínálatok átfedéséből adódó összeférhetetlenségre hivatkozva. Továbbá az új partnerünk részéről egy olyan professzionális építőgépgyártó keresett új képviselőt Magyarországon, melynek termékei beleillenek a Valkon Kft. portfólió-építési stratégiájába – folytatta a cégvezető.

A Hitachi vezetőivel tartott első megbeszéléseken is azt tapasztaltam, hogy egyezik a gondolkodásunk a vevőszolgálat működéséről, valamint a partnerkapcsolat ápolásáról. Ők is hosszú távon gondolkodnak, és ennek érdekében hajlandóak munkát, energiát, és forrásokat befektetni. Célunk, hogy a mezőgazdasági gépeinkkel már megvalósított rendszert az építőgépekkel is kiépítsük. Ennek eredményeként cél, hogy néhány éven belül a Hitachi kotrókkal és homlokrakodókkal dobogós piaci részesedést érjünk el. Fontos, hogy a változás részeként a Hitachi vevőszolgálati szolgáltatásai – így az alkatrész- és a szervizellátás – 2024. március 15-től lesznek elérhetőek Magyarországon a Valkon Kft. rendszerében. 

A Valkon Kft. a magyar géppiacon kipróbált, rutinos kollégáiból építi fel a Hitachi gépeket képviselő és ellátó csapat gerincét. Ehhez a termékmenedzserünk, a szervizmérnökünk, az alkatrészes termékmenedzserünk, és több mobil szerelő kollégánk már felkészült, ők elkezdték a munkát és a tanulást. A számunkra új iparág szereplőit új értékesítő kollégákkal kívánjuk elérni, e csapat építése folyamatban van – zárta beszédét Kecskeméti Sándor.

A sajtótájékoztatón részt vett a Hitachi Construction Machinery Europe közép- és kelet-európai országokért felelős menedzsere, Pánczél Szabolcs. A vállalati háttérről elmondta, hogy a Hitachi anyacéget 1910-ben alapították, azóta is Japán fővárosában, Tokióban található a székhelye és a 10 legnagyobb japán cég egyikének számít. Világszerte 696 cégben van érdekeltsége, 322 ezer alkalmazottal rendelkezik, az üzleti forgalma pedig 2022-ben 92 milliárd dollár volt. A Hitachi Construction Machinery prémium kategóriájú, minőségi és megbízható gépeket gyárt, magas szintű japán technológiával. 1949-ben készítették el az első kotrójukat, és ma már bő 25 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak. A 92 milliárd dolláros forgalom tizedét (9,2 milliárd dollárt) ők biztosítják a teljes vállalaton belül. Japánban 8, azon kívül 7 gyáruk működik. Az európai leányvállalat amszterdami székhelyű, továbbá szintén Hollandiában végzik az európai piac követelményeinek megfelelő építő- és bányaipari gépek (kotrók és rakodók) összeszerelését is. Szintén Hollandiában található az európai alkatrészközpont, mintegy 90 ezer tételnyi termékkel. A cél az, hogy a Valkonnal együttműködve 3–5 év alatt dobogóra kerüljenek ebben a szegmensben.

„Egy hosszabb kiválasztási folyamaton vagyunk túl, amelyben a bizalom volt a legfontosabb az emberi kapcsolatok, valamint a professzionális háttér, a  tapasztalat és az értékesítés területén is.
A közös célunk az erős szervizháttér, a jól szervezett  csapat és a munkapontok megfelelő száma” – mondta Pánczél Szabolcs.

Hat Hitachi termékcsoportot kínál a Valkon

A magyarországi kínálatot részletesen Bárth Gábor termékmenedzser mutatta be. Elsőként a minikotrókat emelte ki, amelyek a japán márkánál az 1–6 tonna közötti, gumihevederrel vagy lánctalppal szerelt termékeket jelentik. A meghajtásért 3 és 4 hengeres Yanmar motorok felelnek, a teljesítmény 9,5 és 42,4 kW között mozog.

A közepes méretű (midi) kotrók kategóriája a 7–50 tonnás gépeket takarja. Ez a csoport a legerősebb a Hitachi termékportfóliójában Európában és Magyarországon is. A legkeresettebb modellek a 20 és 35 tonna közötti gépek. A 4 és 6 hengeres Isuzu motorral szerelt kotrókat olyan ügyfeleknek ajánlják, akik prémium termékre vágynak, és emellett fontos nekik, hogy precízen és finoman tudjanak dolgozni a gépeikkel.

A nagyméretű kotrók 50–840 tonnás gépei várhatóan nem lesznek majd a legkelendőbbek Magyarországon, hiszen a legnagyobb monstrumokat a bányaiparban (főleg Afrikában) használják, de pár darab idehaza is dolgozik belőlük.

Hazánkban a legelterjedtebb Hitachi építőgépek a gumikerekes kotrók, amelyek 10-től 25 tonnás kivitelig elérhetők. Ebben a kategóriában a 15 és a 18 tonna méretű gépeket keresik a magyar felhasználók.

A gumikerekes homlokrakodók kezelése kivételes élményt nyújt, hiszen kényelem, egyszerű kezelőszervek és precíz munkavégzés jellemzik. A Hitachié az egyik legcsendesebb gép a piacon, amelyből egy 18 tonnásat állítottak ki a Valkon standján (ebből a kanál tömege 2 tonna a 6 hengeres Cummins motorral szerelt gépen).

Végezetül a dömperek is a Hitachi kínálatának fontos részét képezik, ezeknek a hasznos terhelése 181 tonnától 296 tonnáig terjed.

„Napjainkban körülbelül 300 Hitachi építőipari gép dolgozik Magyarországon, vagyis ezek szervizét, alkatrészellátását kell jól megoldanunk, természetesen az újonnan értékesítendő termékekhez kapcsolódó feladatokkal együtt” – mondta Bárth Gábor.

Szerző és fotók: Csurja Zsolt

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?