Heti fókusz: Stop stressz!

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

PR
A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is. Az abiotikus stresszhatások csökkentése termésmeghatározó tényező, ezért mindenképpen érdemes vele foglalkozni. A praktikus tanácsokkal övezett megoldásokat Rácz Tibor, Takács Attila, Lengyel József és Papp Zoltán ismertetik.
Rácz Tibor Takács Attila Lengyel József Papp Zoltán
FMC-Agro Hechta Natur Agro Syngenta

 

Rácz Tibor

FMC-Agro

Hogyan meneküljünk előre a mostani nehéz gazdasági helyzetben? Hogyan segítsük legegyszerűbben növényeink fejlődését? Miért fontos növényeink kondicionálása és stressz elleni védelme? Cikkünkben ezekre a kérdésekre is választ kaphat!

A piaci körülmények alakulása miatt nagy szükség van a jó minőségű, bő termésre, aminek eléréséhez gazdaságos technológia szükséges, ahol lehet takarékoskodva (pl. a munkamenetek száma, készítmények keverhetősége stb.). Így előtérbe kerülnek a „többfunkciós”, jól keverhető, könnyen technológiába illeszthető anyagok.

A RhizoMagic™ stresszoldó, növénykondicionáló és levéltrágya megfelel a többfunkciós meghatározásnak, jól keverhető gyomirtó, rovar- és gombaölő szerekkel egyaránt, így jól illeszkedik a kalászos és a repce növényvédelmi technológiájába.

A RhizoMagic™ összetételének köszönhetően magában hordozza mindazokat az előnyöket, amelyek a jelenleg piacon lévő hasonló termékek esetében sokszor csak külön-külön érhetők el.
A RhizoMagic™ összetételének köszönhetően magában hordozza mindazokat az előnyöket, amelyek a jelenleg piacon lévő hasonló termékek esetében sokszor csak külön-külön érhetők el.

Az elmúlt években már számos stresszhelyzetben bizonyított, illetve stresszmentes állományokban is mérhető volt a termésnövelő és egyben fokozott figyelmet érdemlő minőségjavító hatása. A gyakorlati tapasztalatokról részletes információkat talál a RhizoMagic™ Online Tudástárban, melyek közül e cikkben néhány példát emeltünk ki.

Őszi búza állományjavítás (Kálmánháza, 2023)

A gyengélkedő, sárguló búzában Kálmánházán is kipróbálták a RhizoMagic™ növénykondicionálót 2 l/ha dózisban, majd alig 2 hét múlva elégedetten tapasztalták az állomány pozitív változását 2023. április 5-én. Olyan területeken is szépen fejlődött az állomány, ahol mindig gyenge, sárga szokott lenni.

Szemmel látható a különbség az őszi búzában. Balra a RhizoMagic™ kezelés után 13 nappal, jobbra kezeletlen (Kálmánháza, 2023.04.05.)
Szemmel látható a különbség az őszi búzában. Balra a RhizoMagic™ kezelés után 13 nappal, jobbra kezeletlen (Kálmánháza, 2023.04.05.)

Őszi árpa technológiai üzemi tapasztalat (Szentmártonkáta, 2022)

A Pointer® Star gyomirtóval egymenetben kijuttatott 2 l/ha RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló szer 1,6 t/ha termésnövekedéssel együtt minőségjavulást, hektolitersúly-emelkedést is eredményezett a szentmártonkátai üzemi kísérletben.

Őszi búza kondicionáló összehasonlító vizsgálat (Kompolt, 2022)

A MATE kompolti kísérleti üzemében beállított összehasonlító vizsgálatban 2022-ben az egyszer kijuttatott RhizoMagic™ kezelés adta a legnagyobb termést még az aminosavat és összetett mikroelemet tartalmazó konkurenst (Standard 2) is megelőzve az aszályos esztendőben!

Őszi búza növénykondicionálás összehasonlító vizsgálat (Kompolt, 2022)
Őszi búza növénykondicionálás összehasonlító vizsgálat (Kompolt, 2022)

Növénykondicionálás és stresszoldás őszi káposztarepcében (Tiszavasvári, 2021-22).

Az őszi vetés után csapadékmentes időjárási körülmények között nehezen kelő állományt a RhizoMagic™ növénykondicionáló segítette az őszi megerősödésben, így 50 centiméteres gyökérzettel mehetett a télbe. A tavaszi esőhiány újabb nehézségeket okozott a növény fejlődésében, de újabb tavaszi RhizoMagic™ biostimulátor kezeléssel megfékezték a növényt érő aszálystresszt és a szezon végén sikerült a repcét 4,2 t/ha termésátlaggal betakarítani. További részletek megtalálhatók a RhizoMagic Tudástárban (lásd keretes írásunkat)!

Növénykondicionáló összehasonlító üzemi vizsgálat repcében (Bugaszeg, 2022)

A Balaton Agrár Zrt. 20 ha-os tábláján két növénykondicionálót hasonlítottak össze. A 2-2 azonos időpontban kijuttatott készítmény után a betakarítás hozamtérképes kombájnnal történt. A kapott színezés jól mutatja, hogy a RhizoMagic™ alkalmazása után voltak magasabb termésátlagok a táblán belül.

A hozamtérképes térképen jól látható a RhizoMagic™ kezelés eredménye repcében a standard kezeléshez képest (Bugaszeg, 2022. 07.15.)
A hozamtérképes térképen jól látható a RhizoMagic™ kezelés eredménye repcében a standard kezeléshez képest (Bugaszeg, 2022. 07.15.)
www.fmcagro.hu

 

Takács Attila

Hechta

Az idei évben a tél igen enyhére sikeredett. Több alkalommal a hómérséklet elérte februárban a 15 C°-ot, majd a következő héten -4 C° körüli hőmérsékletek következtek. Ha ez így folytatódik, akkor már a kora tavasszal fagykárokra számíthatunk.

A fagy hatására az állományok, fajtától függően kisárgulhatnak, növekedésük megáll. Az őszi búzák és árpák esetében is több fajtánál a növekedés leállása, elfagyott levélvégek megjelenése jelzi a fagykár fellépését. A búzafajták között a stresszhatások esetében a fajtaérzékenység különböző lehet. Őszi káposztarepcében a kora tavaszi fagyok a szár felrepedését okozzák. Ekkor a felrepedt szárnál a főszár elkanyarodik, majd a további növekedéskor eltörik és így a főszár termése elvész.

Szántóföldi növényi kultúrákban fagykár esetén, az új levélzet minél gyorsabb kifejlődéséről kell gondoskodni. Az új levélzet kifejlődését Amalgerol® 3-4 l/ha vagy Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő. Az Amalgerol® fokozza a növények növekedési erélyét, az új hajtások kifejlődése gyorsabb lesz, így a növény hamarabb rendelkezik megfelelő levélfelülettel a további növekedéshez és a termés kineveléséhez. AÖP: 1 pont.

www.hechta.hu 

 

Lengyel József

Natur Agro

A mezőgazdaság és az élelmiszertermelés szempontjából kulcsfontosságú a kultúrnövények sikeres termesztése és az ezekből származó hozamok megfelelő szinten tartása. A termésmeghatározó tényezők között az éghajlati viszonyok változása kiemelkedő szerepet játszik, különösen az aszály és a fagykár szempontjából. Ezek az abiotikus stresszhatások jelentős kihívásokat jelentenek a növények számára, de a megfelelő kezeléssel és a környezeti tényezők megértésével lehetőség nyílik a terméshozam optimalizálására és a minőség növelésére. Az éghajlatváltozás hatására ezek a stresszhatások egyre gyakoribbak lehetnek, ami további kihívások elé állítja a mezőgazdasági termelőket. Célunk most annak megértése, hogyan tudjuk befolyásolni a kalászosok és a repce regenerálódását, különös tekintettel az évjáratok változásaira.

A búza aszályra érzékeny periódusa egybeesik az intenzív tápanyagfelvétel időszakával, ami a szárbaindulással kezdődik és a kalászolás időszakáig eltart. Ilyenkor a kultúrnövények stresszhatásának kezelése és a terméshozam optimalizálása érdekében fontos megérteni a növények stresszválaszát és az ehhez kapcsolódó biokémiai folyamatokat. Ma már rendelkezésünkre állnak olyan készítmények, amelyek képesek a különböző növényi fiziológiai folyamatokat szabályozni és befolyásolni, ezzel növelve a toleranciát az abiotikus stresszekkel szemben. Mindez jelentős mértékben megváltoztatja a növény anyagcsere-folyamatait, amely a stresszfaktor erősségétől és tartamától függően mindig terméscsökkenést és/vagy minőségromlást okoz. A növényeket ért stresszhatás során a biostimulánsok által aktivált anyagcsereutak kiemelkedhetnek, és segíthetnek a növényeknek alkalmazkodni, majd legyőzni vagy késleltetni a legkritikusabb időszakokat. A búza és a repce is tavaszi regenerálódási időszakban érzékeny leginkább a fagyra. Ideális esetben a felmelegedés és a fejlődés kezdete fokozatosan követi egymást. Sajnos az utóbbi években többször volt rá példa, hogy a februári meleget követően márciusban visszatérnek a fagyos napok. Ilyenkor a növényeket ért stresszhatás nagy energiafelhasználást vesz igénybe. A növények ilyenkor olyan makromolekulákat szintetizálnak, amelyek segítenek átvészelni ezt az időszakot. Ez komolyabb inputanyag-felhasználással jár, amit a növény vagy a környezetből vesz fel, vagy mi adjuk oda neki. Ha levesszük a növények válláról a terhet és átvesszük az irányítást, - amivel kvázi utasítást adunk a növénynek arról, hogy az éllettani folyamatait regenerálódásra fordítsa -, akkor lehetőség nyílik a növények számára, hogy hatékonyabban reagáljanak a stresszhelyzetekre, és jobban alkalmazkodjanak a környezeti változásokhoz.

A Natur Agro lombkezelési technológiájában különös szerepet tölt be az algákat tartalmazó Natur Plasma "T" koncentrált biostimulátor, vagy töményebb változata a Natur PlasMAX. A szervesanyag tartalmú lombtrágyáktól eltérően a biostimulátorok nem a növény közvetlen tápanyag-ellátottságát javítják, hanem a bennük lévő bioaktív anyagok (pl. hormonok, vitaminok, aminosavak) a növénybe jutva segítik a növények harmonikus fejlődését. Támogatják a fejlett gyökérzet és markánsabb zöldtömeg kialakulását.

Natur Active komplex lombtrágyánk azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, melyek meghatározóak a növények fejlődésében, MONO-adalékaink pedig megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet, mellyel az állománykezelések - akár levélanalízis-szolgáltatásunkra alapozva - kiegészíthetők, megfelelő alkalmazásukkal a kezelés célzottá, még hatékonyabbá válik. Natur Power termékünk ötvözi biostimulátorunk és komplex lombtrágyánk tulajdonságait.

Termékeink hatékonyságát szántóföldi kísérleteink is bizonyítják. 2023-ban magas termésszintet értünk el őszi búzában Nyáregyházán: az állomány egyszeri Natur Power lombkezelést kapott zászlóslevél-kiterülésekor. A kezeletlen kontroll parcellához képest 12,1%-os terméstöbbletet tudtunk realizálni, a kezelés jövedelme pedig hektáronként 48 498 Ft volt.

 
 

Szintén a tavalyi évben értünk el 8,1%-os terméstöbbletet repce kultúrában Nagyrábén, egyszeri Natur Power-lombkezeléssel. A kezelés jövedelme 32 848 Ft/ha volt.

 
 
www.naturah.hu 

 

Papp Zoltán

Syngenta

Az őszi vetésű növények sem mentesek a stressztől. Bár a tenyészidőszak vége fele már a hőségre is számítani lehet, ez általában már nem befolyásolja a vegetatív és a generatív fejlődést, de az érésre még lehet negatív hatással. A tavaszi időszakban azonban számos olyan környezeti vagy emberi hatás érheti az állományokat, amelyek káros hatással van a fejlődésre, a termésre vagy a minőségre.

 

A környezeti tényezők közül a korai kitavaszodás miatt bekövetkező erőteljes fejlődéskor érkező hidegbetörés által okozott fagykárokat érdemes megelőzni megfelelő stresszkezelő készítménnyel. Kalászos gabonákban okozott kár a növények fejlettsége okán kevésbé jelentős (bár látványos), viszont repcében gyakran zöldbimbós vagy virágzó az állomány a stressz bekövetkeztekor. Ilyenkor egy hirtelen hidegbetörés komoly fagyokkal jelentős károkat képes okozni a virágzó állományokban.

A változó klímánkon egyre gyakrabban előforduló jelenség a február és április közötti időszakban tapasztalható száraz, akár aszályos időjárás. Ilyenkor különösen a sekély gyökérzetű kalászos gabonák szenvedhetnek, amely a periódus hosszától függően jelentős termésdepressziót is okozhat. Ezt az időszakot is érdemes valamilyen biostimulátor készítménnyel lefedni, amellyel csökkenthető a növényre gyakorolt negatív hatás.

A stresszkezelésben érdemes megkülönböztetni két fontos területet. Az egyik az előrejelezhető, a kultúrnövény számára kedvezőtlen időjárási tényezők elleni védelem. Itt a stresszhelyzet bekövetkezte előtt pár nappal kezelve készítjük fel a termesztett növényünket a kedvezőtlen külső körülményekre. A másik helyzet, amikor egy hirtelen, akut stressz jelentkezik, ami után a minél gyorsabb regeneráció a cél. Ekkor egy olyan összetételű terméket érdemes választani, amely rendelkezik a gyógyulást felgyorsító tulajdonságokkal.

A Quantis nevű biostimulátor összetétele miatt kiválóan alkalmas a várható stresszhelyezetek megelőzésére, illetve azoknak a negatív hatásainak mérséklésére. A termék nagy arányban tartalmaz széntartalmú vegyületeket (elsősorban cukrokat), emellett számos hasznos aminosav és fontos tápanyag is van a termékben. Külön kiemelendő magas kálcium tartalma, amely a stresszjelzés elindításának folyamatában esszenciális. Szintén jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, amely az élettani folyamatok mellett a stressztoleranciában játszik jelentős szerepet. Átlagosan 2% aminosav tartalma, ebből 0,4-0,6% szabad aminosav. Magas aszparaginsav-, glutaminsav- és alanin koncentráció jellemzi, de ezen kívül tartalmaz még többek között prolint és glicint is. Ezek a fehérjeszintézishez fontos, továbbá antioxidáns és kelátképző hatásúak, valamit ozmoprotektánsként is működnek. A Quantis a stressz bekövetkezte előtt alkalmazva, a benne található összetevőinek köszönhetően képes aktiválni a sejtrendszert (géneket és az anyagcsere folyamatokban szerepet játszó védekezési útvonalakat). Amikor stressz lép fel a Quantis összetevőinek hatása először a sejtek és a szervek szintjén jelentkezik és fiziológiai szinten mérhető, ami a hozam fenntartását, javulását eredményezheti.

A Quantis bármilyen szántóföldi kultúrában kijuttatható 1-2 alkalommal 2,0-3,0 l/ha dózisban. A felhasználás ideje a kultúrnövény korai fejlődésétől a virágzásig terjed, de minden esetben célszerű a stresszhelyzet bekövetkezte előtt 2-3 nappal kijuttatni. Így biztosítható, hogy a növény a leginkább felkészüljön a számára kedvezőtlen időszakokra.  Gombaölő, rovarölő szerrel vagy regulátorral, levéltrágyával, nitrogénmegkötő készítménnyel egymenetben kijuttatható. Gyomirtószerrel, különösen ALS hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmazó készítménnyel nem javasoljuk az együttes kijuttatást. A Quantis használata az AÖP programokban 1 pontot ér!

www.syngenta.hu 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?