5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról (x)

PR
Számos nitrogénforma áll a gazdák rendelkezésére, de sok esetben a megszokás vagy éppen hangos kampányok, ellenkampányok alapján hozzuk meg a döntést, melyik nitrogénformát használjuk.

Cikkünkben szakmai alapokra helyezve szeretnénk bemutatni a KITE Zrt. által forgalmazott nitrogéntermékeket, illetve bemutatni legújabb termékünket, az UREUS 46-ot!

Az UREUS 46 a KITE új, saját terméke, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.  

 

Mi az az inhibitor? Miért kell inhibitorral kezelni a karbamidot?

A nitrogén inhibitor olyan vegyi anyag, ami a nitrogén feltáródásának valamelyik folyamatát gátolja. Az ureáz inhibitorok az ureáz enzim aktivitását gátolják, így csak az amid nitrogénformára vannak hatással. A nitrifikációs inhibitorok a nitrifikáló baktériumok tevékenységét gátolják, tehát az ammónium nitrogénformára van hatással.

 

Mi a Limus Care?

A Limus Care a BASF által fejlesztett és gyártott, az ureáz enzim aktivitását korlátozó inhibitor.

A terméket speciálisan arra fejlesztették, hogy a karbamid felületére felvigyék.

Kétféle hatóanyagot tartalmaz, NBPT-t és NPPT-t. Ez azért előnyös, mert az ureáz enzimek sem egyformák, eredetüktől és talajtípustól függően különbözőek lehetnek, de a két hatóanyag széles spektrumban lefedi őket.

 

Hogyan működik a Limus Care?

A karbamid hidrolízisének katalizátora az ureáz enzim. A NPBT és NPPT hatóanyagok ezeknek az enzimeknek a hatását korlátozzák, így a folyamat lassan, fokozatosan megy végbe.

A talajban a hidrolízis során ammónia keletkezik, ami beoldódik a talajoldatba a növények által is felvehető ammónium-ionná.  A Limus Care a hidrolízist hivatott lassítani, így a fokozatosan létrejövő ammóniának van ideje reakcióba lépni a talajon/talajban található vízzel, és ammónium-ionná alakulni.

Ha az első lépcsőbe, a bomlási folyamatba nem avatkozunk be, ez a folyamat túl gyorsan végbemegy, és a keletkező nagy mennyiségű ammóniának nem lesz lehetősége ammónium-ionná alakulni, így elillan a levegőbe.

Forrás: BASFForrás: BASF

 

Mikor használjunk karbamidot és mikor használjunk az UREUS 46-ot?

Karbamidnál nitrogénveszteség akkor alakulhat ki, ha a talajfelszínen marad bemosó csapadék nélkül, ahol a legnagyobb veszteséget a hőmérséklet növekedése okozza. Ennek megelőzésére az állományban teljes felületen történő karbamidkijuttatást érdemes a várható csapadék függvényében tervezni, ugyanis pl. 6 mm-t meghaladó csapadék is lecsökkenti az elillanási veszteséget. Amennyiben vetés előtt végzünk teljes felületű kijuttatást, a műtrágya bedolgozása mihamarabb történjen meg. Kapás kultúrákban a karbamid alkalmas kultivátoros kijuttatásra is, ami ugyancsak megelőzi az elillanást.

Amennyiben bedolgozásra kerül a talajba, az ammóniaveszteség minimalizálható.

Forrás: BASFForrás: BASF

UREUS 46-ot azon esetekben érdemes alkalmazni, amikor állományba kijuttatva bizonytalan a bemosó csapadék ideje, mennyisége. Az inhibitor hatására akár 12 nap is eltelik hatóanyagveszteség nélkül. Ezzel rugalmasságot nyerhetünk a fejtrágyázás időzítésében.

Mivel tovább marad stabil állapotban a karbamid-hatóanyag, lassabban alakul át, lehetőség van 2 fejtrágyázás helyett egy menetben kijuttatni a teljes fejtrágyázási műtrágyamennyiséget, ezáltal megspórolva egy munkamenetet.

 

Van megoldás az UAN folyékony műtrágyák kezelésére is?

A BASF Limus Clear és Limus Perform néven forgalmaz ureáz inhibitort, ami a fent ismertetett hatásmechanizmussal biztosítja a nitrogén jobb hasznosulását.

2024-ban módosult az AÖP a karbamid környezetbarát felhasználásának gyakorlatát tekintve. A korábbi évvel ellentétben most már lehetőség lesz minden kultúra fejtrágyázására folyékony, karbamidtartalmú műtrágyával (UAN) abban az esetben, ha a kijuttatás során egy, a kiadott listán szereplő ureázgátló inhibitort is alkalmaznak! Természetesen a Limus Clear és a Limus Perform szereplenek a szerlistán.

Az UREUS 46-ot ajánljuk minden olyan kultúrába, ahol a bedolgozás nem megoldható, például őszi búza, repce fejtrágyázásra. Kukoricaállományba kijuttatva sorközművelő kultivátorral is nagyon eredményesen alkalmazható.

Árakkal és részletekkel kapcsolatban kérjük keresse KITE szaktanácsadóját!

 

 

 

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?