Heti fókusz: Lépjünk fel időben a repcekárosítók ellen!

Heti fókusz: Lépjünk fel időben a repcekárosítók ellen! (x)

PR
A hirtelen melegedő tavaszi időjárás a repcekártevők korai megjelenését és felszaporodását hozza magával. A védekezést időben el kell kezdeni, a megoldásokat szakértők ismertetik. A válaszokért kattintson a névre!
Szalai Ferenc - Bayer Crop Science, Sáradi Krisztina - FMC-Agro, Dr. Buzsáki Kamilla - Nufarm, Tasi Attila - Sumi AgroSzalai Ferenc - Bayer Crop Science, Sáradi Krisztina - FMC-Agro, Dr. Buzsáki Kamilla - Nufarm, Tasi Attila - Sumi Agro

Szalai Ferenc, Bayer Crop Science

Miközben az elmúlt években egyre kevesebb hatóanyag és főképpen hatásmechanizmus áll rendelkezésünkre a repcetábláink kártevői ellen folytatott küzdelmünk során Európában, addig a Bayer új hatóanyagot tudott a szolgálatunkba állítani a tavalyi év folyamán. Ezen felül a gazdálkodók által már jól ismert hatóanyagot is a portfóliójában tudhat, ezzel is segítve a tökéletesebb tavaszi védelmet.

Lássuk hát hogy is állt össze a Bayer repce inszekticid ajánlata idénre:

Egyre gyakrabban tapasztalhattunk korai kitavaszodást az elmúlt években. S bár ezen meleg napok képesek megindítani a kártevőket, olykor elég hosszúnak is bizonyulnak, hogy komolyabb kárt kezdjenek el okozni a szárormányosok (C. napi, C. pallidactylus), a visszahűlés lehetősége folyamatosan ott lóg a levegőben. Ezt azért is fontos tudnunk hogy a megfelelő hatóanyagot válasszuk az esetlegesen szükségessé váló védekezéshez. Nem érdemes ilyenkor még felszívódó szerben gondolkodni, sem funkcionálisan, sem hűvösben való hatékonysága végett. Ezen időszakban kiváló választás lehet a megújult formulációjú deltametrin hatóanyagú készítményünk a Decis Forte. Ez a régóta bizonyító hatóanyag gyors és gazdaságos megoldást nyújthat az „előtavaszi” időjárás közepette, miközben nagyon alacsony dózisa miatt a logisztikánkat is segíti. Vizsgálataink során ugyanolyan megbízható védelmet adott, mint a már jól ismert és bevált elődje a Decis Mega.

A tavasz tényleges megindulásakor már érdemes egy komolyabb, hosszabb hatástartammal rendelkező készítményt választanunk, melyre a Bayer megoldása a Sivanto Energy. Ez a kéthatóanyagos (és egyben különböző hatáshelyet támadó) termék ötvözi a kontakt és szisztémikus megoldásokat, miközben szinergizmust is mutat az ez időszakban legfontosabb kártevők, azaz a nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi), valamint a repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) ellen. S ami napjainkban szintén növekvő fontossággal bír az az, hogy az új flupiradifuron hatóanyagának köszönhetően rezisztencia-törésre, illetve annak megelőzésére is tökéletes eszköz a kezünkben.

A virágzás előtti időszakban az elsődleges károsítóink a repcefénybogarak (Meligethes aeneus) lesznek, így ismét érdemes egy felszívódó hatásmódú készítményt választani. Erre a funkcióra emelte a portfóliójába a Bayer a Roslix-ot. Ezen acetamiprid hatóanyagú termékünk tökéletesen illeszkedik azon megszokott termelői gyakorlathoz, mely ebben az időpontban igyekszik még pótolni az állomány bór szükségletét, így a tankmix kémhatását lúgosabb irányba tolja el. A legtöbb rovarölő szerrel ellentétben az acetamiprid hatékonyságának ez nem árt, de még használ is valamelyest.

A Roslix hatástartamot biztosít, betelepedési intenzitástól függően akár 10 napot is. Emellett két tulajdonságával emelkedik ki a piac legtöbb szereplője közül. Egyrészt engedélyezett dózisának köszönhetően 25-67%-kal magasabb aktív hatóanyag-kijuttatására van mód hektáronként, ezzel is hozzájárulva a hatékonysághoz és a hatástartamhoz. Másrészt SL (vízoldható folyékony készítmény) formulációjának köszönhetően kiváló keverhetőséget biztosít.

Virágzásban már nem a repcefénybogár (Meligethes aeneus) lesz az elsődleges célpontja az esetleges inszekticides kezeléseknek, mivel az egyre nagyobb számban kinyílt virágképleteknek köszönhetően szabadon hozzáférnek a hőn áhított virágporhoz anélkül, hogy közben biberágásukkal gazdasági kárt okozzanak nekünk. Ellenük inkább másodlagosan, esztétikai hatást érhetünk el a gyérítésükkel.

Ebben az időszakban az elsődleges kártevőnk a repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis), így a kezelés időzítését is hozzá kell igazítani. Ez a kezelés sok esetben együtt történik a gombaölőszeres beavatkozásunkkal is. Szükség esetén ajánlott ilyenkor ismét elővenni, és méhkímélő technológiával alkalmazni a Decis Fortét, mely a hatékonysága mellett keverhetőségvel is tökéletes megoldást kínál nekünk ezen utolsó kártevők elleni beavatkozási időszakunkban.

Az utolsó két kezelés, mint védekezési program hatékonyságát igazolja az alábbi diagram is, ahol szignifikáns különbség rajzolódott ki a konkurens piretroidos kezelésekhez képest.

Igyekszünk az európai szinten nehezedő kártevőszabályozási körülmények között is a lehető legjobb megoldást nyújtó portfóliót biztosítani termelőinknek, ezzel is hozzájárulva a sikeres repcetermesztésükhöz!

Sáradi Krisztina, FMC-Agro

A tél enyhe, viszonylag fagymentes időjárása kedvező feltételeket teremtett a 2023 őszén elvetett repcék számára, melyek jól fejlődtek. Azonban a változékony, hirtelen melegedő tavaszi időjárás lehetővé teszi a kártevők korai megjelenését és felszaporodását. Cikkünkben 3 fontos tennivalóra hívjuk fel a gazdálkodók figyelmét.

1. A repce tápanyagraktárainak feltöltése

A növény vegetatív fejlődésének indulásakor érdemes megtámogatnunk a repcét a téli időszakban kimerült tápanyagraktárak feltöltésében, a megfelelő kondíció és életfolyamatok fenntartása érdekében. Erre kiváló lehetőséget nyújt a RhizoMagic™ növénykondicionáló szer, mely biztosítja a zöld növényi felületek jó egészségi állapotát és javítja a növény ellenállóképességét.

2. Kártevőmegfigyelés, fertőzés előrejelzés

Az elsők között jelentkező, súlyos tápanyagfelvételi nehézségeket és terméscsökkenést okozó rovarkártevők a repce szárát károsító szárormányosok (Ceutorhyncus ssp.). Az említett időjárási feltételek és a kártevők együttes megjelenése megnehezíti a védekezést, hiszen azok eltérő ökológiai igényeket mutatnak, ezért fontos kihangsúlyozni esetükben az előrejelzés fontosságát. A sárgatálak korai kihelyezése hatékony előrejelzést tesz lehetővé.

A nagy repceormányos komoly támadó a repcében (Fotó: Varga Gábor, AgroMakró)A nagy repceormányos komoly támadó a repcében (Fotó: Varga Gábor, AgroMakró)

Az ormányosok elleni védekezési küszöbérték csapdánként és 3 naponta legalább 10 nagy repceormányos vagy 15 repceszár-ormányos.

Fogási küszöbértéket meghaladó sárgatálas fogási eredmény, 2024 (Fotó: FMC-Agro)Fogási küszöbértéket meghaladó sárgatálas fogási eredmény, 2024 (Fotó: FMC-Agro)

A növényállomány napi szemrevételezése, a napi fogások figyelése és összevetése az időjárási adatokkal elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő hatékonysággal hajthassuk végre a védekezéseket. A védekezés leghatékonyabb a tömeges tojásrakás előtti időszakban, amikor az imágók ellen tudunk fellépni.

A rovarkártevők mellett a repce-levélbetegségek kialakulására utaló jeleket a növények állományszemléje vagy spóracsapdás monitoring rendszerre alapozott előrejelzés alapján érdemes figyelemmel kísérni!

3. A repce tápanyagraktárainak védelme

A tápanyagraktárak védelme érdekében igen fontos az ormányosbogarak elleni védekezés, mivel azok épp a virágzás idejére elraktározott tápanyagok elfogyasztásával okozzák a terméskötődés elégtelenségét, ezáltal a várttól kevesebb termésátlagot.

Ormányos lárvák okozta kártétel repceszárban, bórhiányos tünetekkel kísérveOrmányos lárvák okozta kártétel repceszárban, bórhiányos tünetekkel kísérve

A Rapid® CS rovarölő szer már alacsony hőmérsékleten is hatékony az ormányosbogarak ellen, a csapadéktól és az UV erősségétől függetlenül működik. Hatóanyaga és a speciális mikrokapszulázott formuláció biztosítja akár 4-5 napos tartamhatását a tavaszi 10-20 ºC-os nappali hőmérséklet és esti fagyok esetén is.

A repce gombás megbetegedései ellen leghatékonyabban megelőző jelleggel tudunk védekezni, így a védekezést előrejelzésre alapozva, a zöldbimbós állapot kezdetén szükséges elkezdeni, melyre az FMC a megújult Riza® 200 EC gombaölő szert ajánlja a termelők figyelmébe.

A növénykondicionálás és az ormányosbogarak, levélbetegségek elleni célzott védekezés együttes hatására a kultúrnövényünk a kedvezőtlen körülményekre is képes rugalmasan reagálni és optimálisan fejlődni.

Dr. Buzsáki Kamilla, Nufarm

Repcetábláinkon február–márciusban megindul az élet, az első károsítók, melyekkel a kora tavaszi szemléinken találkozhatunk, az ormányosok. Hatékonyan védekezni csak az imágók ellen tudunk. A rovarölő szeres kezelés ideje az imágók táblára történő betelepedésekor, a peterakás előtti időszakban optimális.

Az ormányosok előrejelzésére jól bevált módszer a sárga tál vagy a sárga lap használata. A nagy repceormányos első megjelenésére már 6 °C-os talajhőmérsékletnél számíthatunk, míg tömeges megjelenésük 9 °C-os talajhőmérséklethez köthető. Az imágók betelepedése 12 °C-os léghőmérséklet felett igen intenzívvé válik. A megjelenésüket követő 10-20 nap elteltével, táplálkozás és kopuláció után a nőstények petéiket egyesével helyezik el a repce szárába.

A repceszárormányos telelőhelyét 7-9 °C-os hőmérsékletnél hagyja el. Az imágók 10-15 °C-os léghőmérsékletnél már nagyobb távokat is képesek repülni. Március közepétől betelepedésük intenzívvé válik: a lárvák mélyen berágják magukat a szövetekbe, a tenyészőcsúcsot veszélyeztetik, emiatt a főhajtás elcsökevényesedik és csak gyenge oldalhajtások képződnek.

A repce-fénybogár már 9 °C-on előjön rejtekhelyéről, és 15 °C-on élénken repül. Fő kártételét mégis később, a bimbós repcén okozza. Miközben táplálékát, a virágport keresi, berág a bimbókba, megsérti a bibekezdeményt is, a virág terméketlenné válik, lehullik.

A Nufarm az első korai védekezésekre a már jól bevált piretroid készítményét, a Sumi Alfa 5 EC-t és a repce rovarok elleni védelmében napjainkra kihagyhatatlanná váló acetamiprid hatóanyagú Carnadine-t ajánlja.

A Carnadine 200 g/l acetamiprid hatóanyagot tartalmaz, ami hatékony védelmet nyújt a nagy repceormányos, repceszárormányos, repce-fénybogár, repcebecő-ormányos és repcebecő-gubacsszúnyogok ellen. A Carnadine SL formulációjú, könnyen kezelhető, folyékony termék. A formulációnak köszönhetően a permetlé egyenletesebben terül el a védendő felületen, jobb tapadást és gyorsabb bejutást biztosítva a hatóanyagnak.

A Carnadine dózisa őszi káposztarepcében 0,25 l/ha. Ez a dózis lehetővé teszi, hogy az egyéb acetamiprid hatóanyagú termékekhez képest 25%-kal több hatóanyaggal dolgozhassunk hektáronként. Ennek nagy jelentősége a rezisztencia elkerülésében van, melynek egyik lényeges eszköze, hogy maximális dózisokkal dolgozunk. Hatása markánsabb, ami együtt jár a hosszabb tartamhatással is. A hatóanyag felszívódik és szállítódik a növényben, védelmet biztosítva a permetlével el nem ért növényi részek számára is. Felhasználható repcében egy látható szárköztől addig, amíg a becők 10%-a eléri a végleges nagyságot (BBCH 31–71). Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje repcében 28 nap, ami fele a legtöbb acetamiprid hatóanyagú termékének. Így szükség esetén a virágzás utáni időszakban is lehetőséget biztosít a védekezésre. Virágzó állományban méhkímélő technológiával kell kijuttatni. Egy vegetációban egyszeri kijuttatása engedélyezett.

A védekezésre felhasználható másik rovarölő szerünk a Sumi Alfa 5 EC. Az eszfenvalerát hatóanyag hatását a szívó és rágó kártevőkre többféle módon is kifejti, egyszerre kontakt (taglózó) és gyomorméreg, valamint rendelkezik rovarok táplálkozását gátló és riasztó (repellens) hatással is. Dózisa repce-fénybogár és ormányosbogarak ellen 0,3 l/ha. Felhasználható repcében szikleveles állapottól a becőképződés kezdetéig (BBCH 10–69). Egy vegetációban legfeljebb háromszori kijuttatás engedélyezett. Mérsékelt kockázatot jelent a méhekre. Rotációban és tankkeverékben is kijuttatható a Carnadine-nal (1. grafikon).

A Carnadine 0,25 l/ha és a Sumi Alfa 5 EC 0,3 l/ha dózisának tankkeverékben történő kijuttatását leginkább zöld bimbós állapotban, de legkésőbb a virágzást megelőzően javasoljuk. Ebben az időszakban a virágzaton vegyesen találhatók a különböző fajú kártevők. Amikor a rovarkártevők a legnagyobb termésveszteséget idézhetik elő a repcében, a nagy dózisú hatóanyagok kombinációjával az azonnali taglózó hatás mellett jelentős tartamhatást is elérhetünk anélkül, hogy a méheket veszélyeztetnénk. Mindkét hatóanyag a rovarok idegrendszerére hat, de teljesen más hatásmechanizmussal pusztítják el azokat. Az eszfenvalerát hatóanyag a rezisztenciakezelés szempontjából az IRAC 3A csoportba tartozik, hatásmechanizmusát tekintve nátrium-ioncsatorna-modulátor. Az acetamiprid hatóanyag az IRAC 4A csoportba tartozik, amelyhez a nikotin-acetilkolin-receptor kompetitív modulátorai tartoznak. Kombinációban történő kijuttatással a két különböző hatásmechanizmusnak köszönhetően mindkét hatóanyag esetén számottevően csökkenthetjük a rezisztencia kialakulásának esélyét. Kijuttatáskor ügyelni kell a méhkímélő technológia alkalmazásának betartására.

Tasi Attila, Sumi Agro

Termelői körben közismert, hogy az őszi káposztarepce az egyik legértékesebb haszonnövényünk. A sikeres termesztés alappillérét képezik az okszerűen kivitelezett növényvédelmi kezelések.

A hosszú tenyészidőszak alatt számos kártevő, kórokozó gomba, illetve vírus okozhat problémát. Ezen károsítók leküzdésére a növényvédő szer gyártók eddig számos technológiai megoldást kínáltak a termelőknek, ugyanakkor 2020-ban az Európai Unióban többek között visszavonásra került a klórpirifosz és tiakloprid hatóanyag, amelyek kulcsfontosságú szereppel bírtak a kártevő rovarok elleni védekezésben. A visszavonás következményeként a rendelkezésre álló, felszívódó hatásmechanizmusú rovarölő szer paletta beszűkült, nehezítve a sikeres védekezést.  A beporzó szervezetek, például méhek védelmére pedig továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani.

A lehetséges megoldások most már döntően néhány hatóanyagra, illetve termékre összpontosulnak. Ezek közül több – az acetamiprid hatóanyagra épülő – meghatározó termék, az INAZUMA, az AUTENTIC, a MOSPILAN 20 SG és a legújabb MOSPILAN 120 SL is a Sumi Agro kínálatába tartozik.

Utóbbi három készítmény tisztán acetamiprid hatóanyagával elsősorban a virágzás környéki, méhekre nem veszélyes technológiák meghatározó megoldásai a repcetermesztőknek. Fontos megjegyezni, hogy a kívánt hatékonyság érdekében ezeket a készítményeket adjuválni szükséges. Ez alól a MOSPILAN 120 SL kivételt képez, mert gyárilag tartalmaz hatásfokozó összetevőket.

Az INAZUMA leginkább a szárormányosok elleni védelem bástyája lehet, de zöldbimbós állapotig bármikor eredményesen alkalmazható a fénybogarak ellen is. Ezt segíti, hogy az INAZUMA kétszeri használata is engedélyezett, persze ebbe – ha volt – az őszi kezelés is beletartozik. Az INAZUMA eredményességét a felszívódó acetamiprid mellett a kontakt hatású lambda-cihalotrin egészíti ki. Kontakt, taglózó hatása miatt azonban veszélyes lehet a méhekre, ezért például, ha virágzó gyomok vannak a területen, akkor kizárólag méhkímélő technológiát alkalmazva lehet kijuttatni. Adjuváns használata az INAZUMA esetében is ajánlott.

Az INAZUMA szárormányosok elleni kiemelkedő hatékonyságát bizonyítja az elmúlt évtized pozitív tapasztalatai és gyakorlati visszajelzései. Évekkel ezelőtt elsősorban az AKG-s gazdaságokban vált alapkészítménnyé, ott ugyanis a klórpirifosz tavaszi használata már korábban is tiltott volt. Kiváló hatékonyságának köszönhetően mára az INAZUMA meghatározó technológiai elemmé nőtte ki magát a repcetermesztők körében.

Repceszár-ormányos kártételeRepceszár-ormányos kártétele

A gyakorlatban a szárormányosok elleni védekezés sok esetben kiegészül a növekedés-szabályozó hatású fungicid felhasználással. A tavaszi „regulálás” talán legelterjedtebb hatóanyaga a tebukonazol, nem véletlenül. Ilyenkor ugyanis nem csak az elágazódások stimulálása az elvárt hatás, hanem az ősszel-télen fertőző fóma felszámolása is fontos szempont. A Sumi Agro kínálatában a TOLEDO gombaölő szer képviseli ezt a termékkört.

Mivel a gondos ápolás mellett a gazdaságosság is fontos szempont, ezért az INAZUMA és a TOLEDO egy technológiai csomagban is elérhető a termelők számára, ami persze anyagi megtakarítást jelent. A SUMI REPCE csomag 10 ha repce kezelésére elegendő. Végezetül érdemes kitérni arra is, hogy a szűkös technológiai megoldások elvárt hatékonyságát minél tovább meg kellene őriznünk, fontos a rezisztencia kialakulásának az elkerülése. A rezisztencia kialakulásának a megelőzésében kiemelt szerepe van a kijuttatott hatóanyag mennyiségnek. A gyakorlatban a készítmény engedélyokiratában szereplő dózistartományban célszerű a felső határt választani a kezelések során. Javasolt továbbá a fentiekben már említett terülés- és tapadásfokozó adjuvánsok használata, ezáltal növelve a hatóanyag felszívódását a növénybe. Ide tartozó érdekesség, hogy a Sumi Agro hatékonysági vizsgálataiban arra is fény derült, hogy a MOSPILAN 20 SG hatékonysága 8,0 pH értékű permetlében a legjobb.

A repce sok szempontból fontos növényünk: „pénzes növény”, a jó termőterületek vetésforgójának kihagyhatatlan eleme. Jó hír a termelőknek, hogy továbbra sem kell lemondani róla, termesztési feltételei, kiemelve a rovarvédelme a jövőben is biztosított.

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?