A vetésfehérítő elleni védekezés előrejelzésre alapozottan

A vetésfehérítő elleni védekezés előrejelzésre alapozottan (x)

PR
Az elmúlt hetek szokatlanul enyhe időjárásának következtében a vörösnyakú árpabogár (Oulema melanopus) imágói tömegesen megjelentek a gabonatáblákon.

A déli országrészben már a múlt héten elkezdődött az imágók tojásrakása, a középső és az északi országrészben viszont ez még várat magára. A veresnyakú árpabogár ellen két időpontban is védekezhetünk. Az első az imágók tömeges betelepedésének az időpontjában esedékes, ekkor a védekezés elsődleges célja az imágók gyérítése, a tojásrakás megakadályozása. Ez általában február végére, március elejére tehető, ekkor még alacsony napi középhőmérséklet, illetve az imágók is csak érési táplálkozást végeznek, ezért csak kontakt, piretroid hatóanyagú készítményekkel tudunk ellenük védekezni.

A védekezés másik lehetséges időpontja a tojásrakás vége, lárvakelés kezdete, ez március végére, április elejére tehető, ekkor már a napi középhőmérséklet magasabb, és a kelő lárvák is intenzíven táplálkoznak. A lárvák elleni védekezés jól időzíthető, illetve ekkor a lárvák mennyiségének és a várható kártételének függvényében a védekezés szükségességéről is dönthetünk.

A lárvák elleni védekezésre a piretroid hatóanyagú Vantex CS, Detector vagy a Ninja Zeon készítményeket ajánljuk, melyeket célszerű kiegészíteni felszívódó hatású acetamiprid hatóanyaggal a jobb hatékonyság és tartamhatás elérése érdekében. A vetésfehérítő előrejelzésére PGR telefonos applikációján elérhető egy hőösszegmodell, mely az egyes fejlődési alakok várható megjelenési időpontjáról tájékoztat. A modellbe a háromnapos meteorológiai előrejelzés van beépítve, ezért három nap előnyt biztosít a gazdának a védekezésre való felkészülésre. A modell szerepe a figyelemfelhívás, védekezési döntést mindig az adott tábla lárvafertőzöttségének felmérését követően kell meghozni.

Háromnapos hőösszegalapú előrejelzés a vetésfehérítő tojások, lárvák tömeges megjelenésére (2024.03.13.)Háromnapos hőösszegalapú előrejelzés a vetésfehérítő tojások, lárvák tömeges megjelenésére (2024.03.13.)

A védekezési döntést követően a permetezést 300-350 l/ha lémennyiséggel és finom cseppképzésű fúvókával kell elvégezni. A fúvóka kiválasztáshoz keresse fel honlapunkat, illetve szakértő kollegáinkat!

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?