DR GREEN lombtrágyák  az eredményes napraforgó-termesztésben

DR GREEN lombtrágyák az eredményes napraforgó-termesztésben (x)

PR
A napraforgó jelentős területet foglal el a hazai vetésforgóban. A pillanatnyi felvásárlási árakat tekintve a gazdaságos termesztés csak intenzív technológiával, de mégis költséghatékonyan valósítható meg. A tavaszi vetést követően az olajos növények (napraforgó, szója) megfelelő gyökértömeg kialakításához és az energiaháztartásához fontos a foszfor hatékony és gyorsan hasznosítható adagolása. Ez hozzájárul a generatív fejlődési szakaszban az optimális terméselemek kialakulásához.

A napraforgó termesztésében a makroelemek közül a kálium a legnagyobb mennyiségben igényelt tápanyag. A nitrogén túlzott adagolása kerülendő, mivel a nitrogén lazítja a szöveteket, így a növényeket ért biotikus stresszhatások gyorsabban érvényesülnek (kártevők és betegségek megjelenése). A napraforgónál fontos a megfelelő mennyiségű kalcium és magnézium utánpótlása, mivel ezek az elemek szerepet játszanak az olajtartalom kialakulásában. A kalcium meghatározó a sejtmembránok áteresztő képességének szabályozásában, valamint a sejtfalak stabilitásának kialakulásában.

A tápanyag-utánpótlás bázisa az alaptrágyákon keresztül biztosított tápelemek talajba juttatása, de ennek hiányában, vagy csökkentett kijuttatása esetén a lombtrágyázás hatékony kiegészítő megoldást biztosít. A termesztés sikerét meghatározó szempont, hogy a napraforgó kimondottan érzékeny a mikroelem-utánpótlásra, amelyek közül elsődlegesen a bór, de a mangán és a vas is fontos szerepet játszik. A mikroelemek hasznosítható jelenléte elengedhetetlen része a növényi életfolyamatoknak (klorofillképzés, fotoszintézis, enzimatikus folyamatok).

A DR GREEN lombtrágyák egyedi minősége és mikrokristályos formulációja a tápelemek magas hatóanyag-tartalmát biztosítja, amelyek technológiai alkalmazása növeli a termés minőségét és mennyiségét.

A napraforgóban alkalmazható DR GREEN lombtrágyák:

  • DR GREEN Olajos (B-100,0; Cu-2,0; Fe-25,0; Mn-50,0; Mo-0,5; Zn-20,0 g/kg)
  • DR GREEN Bór (B-120,0; Fe-50,0 g/kg)
  • DR GREEN Start (N-120,0; P2O5-600,0 g/kg)
  • DR GREEN Energy (N-100,0; K2O-400,0 g/kg)
  • DR GREEN Quality (P2O5-500,0; K2O 340,0 g/kg)

A DR GREEN lombtrágyák alkalmazása azonnal hasznosuló tápelemeket biztosít a növényeknek. Kísérleteinkben a komplex DR GREEN technológia alkalmazása pozitív hatást gyakorolt a napraforgó a termés és olajtartalom mennyiségének az alakulására, amely az olajbonifikációval magasabb felvásárlási árat biztosít.

A technológiában első kezelésre a DR GREEN Start 2 kg/ha-os dózisát önmagában, valamint a DR GREEN Olajos 2 kg/ha-os dózisával kiegészítve, majd második kezelésben a DR GREEN Bór 2 kg/ha + DR GREEN Energy 1 kg/ha kombinációját alkalmaztuk.

DR GREEN Start (N/P-12/60) kezelésre optimális napraforgó fenológiaDR GREEN Start (N/P-12/60) kezelésre optimális napraforgó fenológia
DR GREEN kezelések hatása a napraforgó termésére (Jelmagyarázat: T1: 6–8 levélpáros stádiumban végzett kezelés, T2: Csillagbimbó stádiumban végzett kezelés) (Forrás: Növénypathyka Kft., Kaposvár, 2023)DR GREEN kezelések hatása a napraforgó termésére (Jelmagyarázat: T1: 6–8 levélpáros stádiumban végzett kezelés, T2: Csillagbimbó stádiumban végzett kezelés) (Forrás: Növénypathyka Kft., Kaposvár, 2023)
DR GREEN kezelések hatása a napraforgó olajtartalmára (Jelmagyarázat: T1: 6–8 levélpáros stádiumban végzett kezelés, T2: Csillagbimbó stádiumban végzett kezelés) (Forrás: Növénypathyka Kft., Kaposvár, 2023)DR GREEN kezelések hatása a napraforgó olajtartalmára (Jelmagyarázat: T1: 6–8 levélpáros stádiumban végzett kezelés, T2: Csillagbimbó stádiumban végzett kezelés) (Forrás: Növénypathyka Kft., Kaposvár, 2023)
A Dr Green termékek kiszerelése 4 kg-os zsák, 20 kg/karton.A Dr Green termékek kiszerelése 4 kg-os zsák, 20 kg/karton.

Valcum Agro Kft., www.valcumagro.com, +36-30/217-9256

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?