A növényi Elixir®

A növényi Elixir® (x)

PR
A foszfonát gombaölő szerek hatásmechanizmusa régóta viták és rejtélyek forrása. Egyes tudósok úgy vélik, hogy ezeknek a termékeknek a legtöbb gombaölő hatása közvetlenül a gomba kórokozójára vonatkozik; míg mások azt gyanítják, hogy a gombára gyakorolt közvetlen hatás és a gazdaszervezet természetes védekezésének stimulálása együttesen megelőzi a betegségeket.
K-foszfonát hatása szőlőbenK-foszfonát hatása szőlőben

A kálium-foszfonát egy különleges molekula a növényvédelemben. A foszfonátban lévő foszfor nem tud a növényben tápanyagként hasznosulni. A kálium-foszfonát felszívódik a növényben és ott lefelé és felfelé is mozog, tehát eljut a gyökerekbe és az új hajtásokba is. Különböző betegségek ellen beöntözéssel is használható. A kálium-foszfonát a Venturia, Plasmopara, Phytophthora és Pythium fajok ellen is sikeresen alkalmazható.

Az Elixir® hatóanyaga a kálium-foszfonát a gazdanövény önvédekező képességét kiváltó fungicidek csoportjába tartozik. Nemcsak közvetlen gombaölő hatással rendelkezik a peronoszpóra ellen, hanem a kijuttatást követően hatékonyan avatkozik be a növények élettani folyamataiba is. Stimulálja a védekező molekulák termelődését a növényben, mint például a fitoalexinek és a PR fehérjék, amelyek megtámadják a növényt fertőző kórokozókat. Növeli az antioxidáns enzimek, például a kataláz, a szuperoxid-diszmutáz és az aszkorbát-peroxidáz aktivitását, ezzel segítve elő a növény stressztűrő képességének növekedését. Megerősíti a sejtfalat a suberin-, pektin-, kallózlerakódások növelésével, így azok a kórokozók, amelyek gombafonalai behatolnak a növényi sejtekbe, erősebb falakba ütköznek.

Elixir hatása a lombonElixir hatása a lombon

A fitoalexinek olyan mikrobaellenes anyagok, melyeket a növény a gomba- vagy baktériumfertőzésre adott válaszként termel és segítségével a növény a behatoló mikrobák növekedését gátolva védi meg magát. Az Elixir® serkenti ezen anyagok termelődését és ha ezt követően alakul ki a gomba vagy baktérium okozta fertőzés, a növény már felkészülten alakítja válaszreakcióit, így ellenálóbbá válik ezen fertőzésekkel szemben.

Elixir hatása a termésbenElixir hatása a termésben

Kísérletek bizonyítják, hogy a kálium-foszfonát hatására más hatóanyagok felszívódása és szállítódása is felgyorsul a növényekben. Sőt, a növényi anyagcsere sebességére is hatással van. Különböző növények terméseinek (őszi búza, szőlő) beltartalmi értékei kálium-foszfonát kezelések hatására növekedést mutatnak.

Szőlőben a kezeléseket már az első permetezésekkel meg kell kezdeni és blokkszerűen folytatni. Blokk-kezeléskor a permetezéseket egymást követően 6 alkalommal, 10–14 naponként javasolt elvégezni. A készítményt más kontakt peronoszpóra elleni készítményekkel érdemes kombinációban kijuttatni. Virágzásban a folpet hatóanyagú kombinációt használjuk. Virágzás után réztartalmú készítményekkel (Vegesol® R 2 l/ha) kombinációban eredményesen alkalmazható a peronoszpóra ellen.

A kálium-foszfonát nem csak egy egyszerű gombaölő szer. Hatásmechanizmusa olyan sokkrétű, hogy még a mai napig sem tisztázott. A gombafertőzések csökkentése mellett olyan élettani hatással rendelkezik a növényekben, mint a növény ellenálló képességének fokozása, a termés beltartalmi mutatóinak és így minőségének növekedése. Veszélyessége olyan alacsony, hogy méltán használható lehetne biotermesztésben is (III. forgalmazási kategória). Hatása olyan sokrétű, hogy felhasználásának engedélyezése más növények esetében is kívánatos lenne.

Hechta Kft., Facebook, YouTube

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?