Carnadine – hosszan tartó hatás almában is

Carnadine – hosszan tartó hatás almában is (x)

PR
Carnadine – hosszan tartó hatás almában is

A Carnadine kiválóan kezelhető, folyékony SL formulációja 200 g/liter hatóanyagot tartalmaz. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően nagyobb hatékonysággal tudunk védekezni mind az almamolyok, mind pedig a levéltetvek ellen. A permetlé egyenletesebben borítja be a védendő felületet, jobb tapadást és gyorsabb felszívódást biztosítva a hatóanyagnak. Mindezek mellé könnyebb kezelhetőség is társul.

De nézzük meg a két kártevőt, amelyek egy átlagos évben a legtöbb gondot okozzák az ültetvényekben. Elmondható, hogy az utóbbi években a klímaváltozás hatására a levéltetvek és az almamoly is nagyobb arányban telelnek át, és több nemzedékük is megjelenik egy vegetációs ciklusban.

Az almamoly az almaültetvények egyik, ha nem a legjelentősebb károsítója. Évjárattól függetlenül elengedhetetlen az ellene való védekezés. Hosszú a rajzási időszaka, május közepétől egészen július elejéig repül az első nemzedék, majd ezt követően, július végétől a második, ami szintén eltarthat másfél-két hónapig is. A fiatal lárvák próbarágást végeznek vagy berágják magukat a termésbe. Próbarágás során a hernyó nem hatol be a gyümölcsbe, inkább csak esztétikai kárt okoz. A termésbe rágást apró, besüppedő fekete foltok jelzik. Ettől a ponttól egészen a magházig egyenes járat jelzi az útját, majd miután eléri a magházat, a magokat is elkezdi rágni. A befurakodást az alma felületén megtapadt ürülékmorzsa jelzi. A fiatal termések ilyenkor megállnak a fejlődésben, és idő előtt lehullanak. A fejlettebb gyümölcsök rothadásnak indulnak, vagy szintén korábban leesnek a fáról.

A Carnadine az engedélyezett 0,25 l/ha dózisával tökéletes megoldás ellenük. A permetezést szexferomoncsapdás előrejelzés alapján, az imágórajzás és tömeges tojásrakás időszakában ajánlott elvégezni. Évente egy kezelés engedélyezett, méhkímélő technológiával.

Szintén egy kezelés engedélyezett egy másik jelentős károsító, a levéltetvek ellen. Az almafákon leggyakrabban előforduló zöld alma-levéltetű, a szürke alma-levéltetű és a levélpirosító alma-levéltetű szívogatása során gyengíti a fákat. Mézharmatot ürítenek, amin megtelepszik a korompenész, a gyümölcs torz lesz és értéktelenné válik. Ezenkívül vírusokat közvetítenek a tápnövénynek, ami mint másodlagos kártétel talán még jelentősebb, mint a közvetlen táplálkozásuk. Megcsavart hajtásvégek és bepöndörödött levelek esetén már csak felszívódó hatóanyagú szerekkel tudunk eredményesen védekezni ellenük. A Carnadine erre is tökéletes megoldást nyújt. Az engedélyezett dózis levéltetvek ellen 0,125 l/ha (1. grafikon).

A permetezéseket 5-10 mm-es gyümölcskezdeménytől lehet elkezdeni 500–900 liter lémennyiséggel, a lombozat nagyságát figyelembe véve, és a betakarítás előtt 2 héttel be kell fejezni.

A rezisztencia megelőzése érdekében a rovarölő szereket váltogatva vagy kombinációban ajánlott kijuttatni. Erre a Nufarmnak két erős taglózó hatású piretroid készítménye is van. Az egyik a lambda-cihalotrin hatóanyagú Kaiso EG, a másik pedig az eszfenvalerátot tartalmazó Sumi Alfa 5 EC. Kijuttatásuk során figyelembe kell venni az AKG-előírásokat, és méhkímélő technológiát kell alkalmazni! Rovarölőszer-palettánkat egy ökológiai termesztésben is használható baktériumkészítmény, a Bactospeine WG teszi teljessé.

Sipos Attila, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye promótere, Nufarm Hungária Kft.

Kérjen szakmai segítséget a Nufarm szakértő csapatától

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?