MALAGROW: fenntartható, növény- és környezetbarát termesztés

MALAGROW: fenntartható, növény- és környezetbarát termesztés (x)

PR
Az idei VinÓvár regionális borászati nagyrendezvényen egy olyan szakmai fórumon volt lehetőségünk előadni, ahol a borkészítést az alapjaitól tudatosan végző szőlőtermesztőkkel cserélhettünk tapasztalatot.

A magas hozzáadott értékkel termelő borászatok számára kiemelkedően fontos a minőségi alapanyag előállítása, aminek alapja az a szemlélet, amit a MALAGROW is képvisel: rendszerbe foglalt – hosszú távon a növényt és a környezetét is támogató –, az élettani igényeknek megfelelő termesztés és védelem.

Dr.Takács József, szakmai vezetőDr.Takács József, szakmai vezető

A tudatos termelő már a szőlőben, majd a borban is a minőséget keresi – úgy, mint a fogyasztó –, így a jó bor, az utóbbi évtizedek céltudatos munkájának köszönhetően, jó értelemben vett presztízstermékké vált. Fontos, hogy a szőlőt és a bort ne külön termékként kezeljük, hanem a termőhely, a növény, a bor és a fogyasztó által alkotott közös rendszerben.

A MALAGROW szemlélete ezt az integrált rendszert képviseli azáltal, hogy a termesztett növények igényeit a talajtól kezdve a végtermék minőségéig támogatja, illetve a termelőt és a fogyasztót is a rendszer részeként kezeli. A Csernozjom Kft.-vel tartott közös előadásunk célja volt, hogy megmutassuk: az egy élettani rendszerként kezelt talaj–növény–ember kapcsolat hogyan biztosítja a hosszú távon eredményes, magas hozzáadott értékű végtermék előállíthatóságát.

A rendezvény szakmai részében számos borászat, szőlőtermesztő gazdaság és a gazdálkodást támogató szervezet előadásai is úgy kapcsolódtak egybe, hogy a biodinamikustól a konvencionális termelőig egységesen gondolkodó szakmai eszmecsere alakult ki. A MALAGROW termesztési szemléletének beillesztése ebbe a környezetbe igazán könnyen ment, mert nyitott gondolkodású gazdálkodók fogadták az integrált termesztési tapasztalatainkat és javaslatainkat.

A MALAGROW Next-Protect technológiája így védi a termelőt, a növényt és a fogyasztót is.

A talajból felvehető erőforrások úgy kell, hogy a növény számára rendelkezésre álljanak, hogy az a leghatékonyabban jusson a termést alkotó építőanyagokhoz. Az egészséges talaj úgy támogatja a növényt, hogy az saját kondíciója, természetes védekezőképessége felépítésére használja erőforrásait.

Ez a Next-Protect alapja.

A talajtól kezdve egy összefüggő élettani folyamatként kezeljük a minőségi termék előállítását. Speciális lombtrágyáink a folyamatos fejlődésnek megfelelően biztosítanak makro- és mikroelemeket a kiegyenlített fejlődéshez. Élettani stimulátoraink a gyökértől a tőke szállítószöveteinek fejlesztésén át a magas beltartalmú termés eléréséig támogatják a növényt. Vegyszermentes megoldásaink pedig úgy nyújtanak növényvédelmi biztonságot a tenyészidőszak során, hogy a végtermék növényvédő szer maradéktól mentes lehessen.

Előadásunk célja az volt, hogy rávilágítsunk a precíz, tudásalapú és valóban rendszerszemléletű gazdálkodás fontosságára. Egy olyan rendszerére, aminek központja a növény, amivel termelünk. A környezeti körülmények – legyen az akár a talaj, akár a környezeti hatások vagy a fogyasztói magatartás – együtt befolyásolják a termesztés sikerességét.

Egy precíz, a növény harmonikus kiszolgálására alapozott rendszerben a natúr, az organikus, illetve a konvencionális termesztés is alkalmas lehet kiváló minőségű és egészséges bor előállítására.

Küldetésünk a minőségi bor előállításához szükséges precíz ter­mesztés támogatása, ami a VinÓvár rendezvény hívószava is. 

MALAGROW, Facebook, YouTube

Fotó: MALAGROW

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?