Áprilisban dönt Brüsszel az eddigi legnagyobb kínai üzletről

agrarszektor.hu
Várhatóan áprilisban hagyják jóvá az Európai Unióban a kínai ChemChina és a svájci Syngenta összeolvadását, amelyre az USA és Ausztrália illetékes hatóságai már tavaly rábólintottak. Korábbi híradások szerint ez a legnagyobb olyan üzlet lenne, amelyben egy kínai cég külföldi vállalatot vásárol fel. A növényvédő szereket és vetőmagokat előállító svájci cég időközben Magyarországon egy kukoricára specializálódott szaktanácsadói-értékesítési csoportot állított fel, hogy kiemelt figyelmet fordíthassanak e kultúrnövényre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Április 12-ig meghosszabbította a Syngenta tervezett felvásárlásával kapcsolatos vizsgálatot az Európai Bizottság - hangzott el a Syngenta szezonnyitó hajdúszoboszlói rendezvényén. Az EU döntéshozó és végrehajtó szerve azért hezitál, mert attól tart, hogy az új gigász könnyen egyeduralkodóvá válhat a piacon.

A kínai ChemChina állami vegyipari konszern tavaly februárban 43 milliárd dolláros vételi ajánlattal rukkolt elő, és a fontosabb hatóságok - az EU kivételével - már 2016-ban jóváhagyták a tervezett tranzakciót. A kínaiak a napokban jóvátételt ajánlottak az Európai Bizottságnak az összeolvadás engedélyezéséért, ennek részleteit azonban a felek bizalmasan kezelik. Az egyesülni kívánó vállalatok mindenesetre magabiztosak, és számukra kedvező elbírálást várnak. Korábbi beszámolók szerint a tranzakció a legnagyobb olyan üzlet lenne, amelynek során egy kínai cég külföldi vállalatot vásárol fel.

A növényvédő szereket és vetőmagokat gyártó scájci vállalat 2016 végén egy specializálódott szaktanácsadói-értékesítési csoportot hozott létre Magyarországon, hogy még nagyobb odafigyeléssel lehessen a Magyarországon is kiemelkedő eredményeket produkáló kukorica üzletágra - mondta Vajda Beáta marketingvezető. 2017-ben sem maradnak el a Szer-Show nevű szántóföldi bemutatók, ezekre idén Hajdúböszörményben, Hódmezővásárhelyen, Dalmandon és Pápán kerül majd sor.

MTI-fotó: Mészáros János

A Syngenta 2017-es termékkínálatát a fejlesztőmérnökök, termékmenedzserek előadásaiból ismerhette meg a közel 400 megjelent érdeklődő. A legérdekesebb újdonságok a következők:

- A vállalat most a kukoricánál (is) a termésbiztonságra helyezi a hangsúlyt az egyre gyakrabban tapasztalható időjárási szélsőségek miatt. Elsősorban a korai éréscsoportba tartozó hibrideket ajánlották, hiszen ezek már 7-8 Celsius-fokos talajhőmérsékletnél is elvethetők. Az üzemi kísérletekben tavaly mindent vertek a Syngenta silóhibridjei, amelyeket sokan szemesként vágtak le, és még így is képesek voltak 16 t/ha feletti hozamra.

- Új kukoricacsávázó szert is piacra dobnak idén, a négy hatóanyagot tartalmazó vegyszer a Fusarium mellett a Pythium és Rhizoctonia ellen is védelmet nyújt.

- A Syngenta szerint tavaly is bőven került a talajba kukoricabogár-tojás, és mivel ezekben a kemény fagy sem okoz kárt, idén is nagymértékű fertőzés várható. Elnyújtott hatású talajfertőtlenítő szerükkel tavaly a vizsgált területeken átlagosan 1,5 t/ha termés megmentésére voltak képesek a gazdák.

- Komoly kihívást jelent a változó gyomflóra is, a melegebb telek és a szárazabb tavaszok miatt ugyanis tömegesen felszaporodnak hazánkban az egyszikűek, illetve a kalászos gyomok a kukoricában. A Syngenta a korai posztemergens gyomirtásban hisz, de tud terméket kínálni a "tűzoltásszerű" megoldásokhoz is, és akár 10 leveles kukoricában 3-7 nap alatt teljes gyomperzselés hajtható végre.

- A svájci vállalat az őszi búzák esetében a stabil minőségre és a betegségekkel szembeni ellenállóságra törekszik, és idehaza a korai-középkorai éréscsoportot kínálja a gazdáknak. Hibridjei nagy termésmennyiség mellett is képesek hozni a malmi minőséget, sőt javító minőségű is akad közöttük.

MTI-fotó: Mészáros János

- A Syngenta hibridárpa-programjában tavaly a magyar termelők átlagosan 1,78 t/ha terméselőnyt tudtak produkálni. Ehhez azonban szigorúan ajánlott a Syngenta-technológia betartása: aprómorzsás talaj, 200 mag/nm-es tőszám, maximum 3 cm-es vetésmélység, megfelelő nitrogén-utánpótlás, illetve regulátor használata.

- Magyarország világrekorder lett 2016-ban a hektáronkénti 2,98 tonnás napraforgó-termésmennyiséggel. A hazai vetésterület több mint felén Síngenta hibrideket vetettek. A hagyományos zsírsav-összetételű (linolsavas) termékek mellett magas olajsavas fajtákkal is rendelkeznek, és ezek egy része a Clearfield Plus gyomirtási rendszerben is alkalmazható.

- Az évnyitó rendezvényen szó esett a növények teljesítménynövelésére és a talajszerkezet javítására irányuló Contivo programról is. A folyton megújuló (immár Contivo 2.0 nevű) rendszerhez 150 hazai termelő és üzem, valamint 120 ezer hektárnyi földterület tartozik. Az idei évtől különös hangsúlyt fektetnek a precíziós szolgáltatásra is, és ebben az Európában 1 millió hektáron tanácsadást folytató német Agricon lesz a Syngenta partnere.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?