Nagyon komoly lépésre készül a világ egyik vezető növényvédőszer-gyártója

agrarszektor.hu
Az év legnagyobb tőzsdei kibocsátására készül a Syngenta, a svájci agrokémiai óriás a STAR Marketen írja tovább kínai sikertörténetét.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

A világ egyik legnagyobb növényvédőszer-gyártója és vetőmagtermelője 2,79 milliárd részvényét kínálja megvételre a befektetőknek és nem is akárhol: a sanghaji "ellen-Nasdaqon", azaz a két éve alapított STAR Market börzén. A társaság az elsődleges kibocsátásból (IPO) 10 milliárd dolláros bevételre számít - írta meg a Világgazdaság.

A helyszín egyébként adja magát, hiszen a svájci agrárvegyipar zászlóshajójának kormányrúdjánál 2017 óta kínai kezek szorgoskodnak, a Syngentát akkor vette meg szövevényes úton az állami ChemChina, lezárva az amerikai Monsantóval vívott licitháborút. Utóbbi rögtön ezután a német Bayer tulajdonában került 63 milliárd dollárért. A ChemChina az akkori piaci árra 7 milliárd dollárt tett rá, csakhogy megszerezhesse a Kínában zajló mezőgazdasági reform, a modernizáció műszaki-technológiai támogatásához kiemelten fontos csúcstechnológiát birtokló svájci céget.

A ChemChina akkortájt komoly bevásárló körúton járt Európában, egymilliárd dollárt fizetett a német KraussMaffei gépgyártóért, továbbá 12%-os részesedést szerzett a svájci Mercuria energiakereskedő társaságban. Legnagyobb húzása azonban az olasz Pirelli gumiabroncs gyártó megvásárlása volt 7,1 milliárd euróért. A Syngentáéhoz fogható külföldi felvásárlás sem előtte, sem utána nem volt kínai részről, ami érthető is, hiszen a Nyugat akkor eszmélt rá, hogy a csúcstechnológia átadásával saját konkurenciájukat hozzák lépéselőnybe. Olyannyira, hogy a kínai farmerek például már a Syngenta műholdas szolgáltatásának köszönhetően a mobijukról követhetik figyelemmel, hogyan szökken szárba a földjükbe elvetett gabonamag.

A Syngenta sikertörténetet írt eddig Kínában: a cég tudományos módszereinek és növényvédőszereinek alkalmazásával látványosan nőttek a terméshozamok az élelmiszerellátásának biztonságát kiemelt feladatnak tekintő országban. Az IPO-val a sztori tőzsdén folytatódik, a befolyó pénz harmadát adósságaik csökkentésére fordítják, a többit pedig újabb fejlesztésekre és akvizíciókra szánják, például az olasz növényi tápanyag gyártó Valagro és a kínai Yangnong Agrochemical már bejelentett megvásárlására. Érdekesség, hogy időközben az anyacég maga is beolvasztás "áldozata" lett. A ChemChina ugyanis május óta a szintén állami Sinochem kebelén belül folytatja tevékenységét, 245 milliárd dollárra növelve utóbbi piaci értékét.

Ezen belül a Syngenta piaci értékét 60 milliárd dollárra becsülik, ez már magába foglalja az időközben a hozzá csapott izraeli Adama agrokémiai céget és a Sinochem gyomirtó és vetőmag üzletágát is. Az IPO-ra a negyedik negyedévben kerülhet sor, majd rá egy évre a másodlagos jegyzés lehetőségét is megteremtik, a részvények zürichi, londoni vagy New York-i tőzsdére való bevezetésével - írta a Reuters. A kínaiak az IPO szervezésével járó hasznot is otthon tartják, bevezetésben a China International Capital Corp, a Citic Securities, valamint a Bank of China befektetési ága, a BOCI működik közre.

A bázeli székhelyű Syngenta világszerte 49 ezer embernek ad munkát, forgalma tavaly 23,1 milliárd dollár volt a sanghaji tőzsdehatósághoz benyújtott prospektus szerint. Legnagyobb piaca az Egyesült Államok és Brazília, de rohamtempóban bővül kínai jelenlétük is. Az idei első negyedévben 7,1 milliárd dollár volt a Syngenta bevétele, húsz százalékkal több mint egy évvel ezelőtt. Üzemi szinten nyereségük 19 százalékkal, 1,5 milliárd dollárra hízott, az adózott eredménynél 72 százalékos volt a többlet.

(Címlapkép forrása: Fabrice Coffrini / AFP)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?