Óriási lépésre készül a Syngenta

Óriási lépésre készül a Syngenta

agrarszektor.hu
Célegyenesbe érhet a korábban már elhalasztott lépés, amelynek révén a Syngenta megjelenhet a kínai részvénypiacokon. A cég több Wall Street-i bank segítségével ütőképes befektetői csoportokat von be a kibocsátás támogatására, amelynek révén a sanghaji börzén jelenhetnek meg a vállalat papírjai.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Komoly bankok állnak a háttérben

A bankok, köztük a Citigroup Inc., az HSBC Holdings Plc, a JPMorgan Chase & Co. és az UBS Group AG azon dolgoznak, hogy külföldi befektetőket, köztük a tőzsdei bevezetés alapokat képviselő vásárlóit is bevonják. A tanácsadók megkeresték az európai és közel-keleti régiókban működő állami vagyonalapokat, hogy felmérjék érdeklődésüket – közölték a Bloomberggel nevük elhallgatását kérő informátorok.

A China International Capital Corp. és a BOC International Holdings Ltd. a Syngenta tőzsdei bevezetésének levezénylőiként közreműködnek a folyamatban. Bár a nemzetközi bankok némelyike nem kaphat hivatalos szerepet, valószínűleg bevonják őket a kibocsátásba, ha sikeresen tudnak néhány befektetőt hozni.

Az erről szóló egyeztetés még folyamatban van, és a részvényeladás részletei, beleértve a bankok felállását is, még változhatnak. A Citi, a JPMorgan, a Syngenta és a UBS képviselői nem kívántak nyilatkozni, míg az HSBC képviselője nem reagált azonnal a megkeresésekre.

Belépő a kínai parkettre

A Syngenta tőzsdei bevezetésében való részvétel - amely valószínűleg a világ idei legnagyobb tőzsdei bevezetése lesz - jelentős lehetőség lenne a globális bankok számára, amelyek évek óta próbálnak betörni a 10 billió dolláros kínai részvénypiacra. Az ottani IPO-piacot a helyi bankok és brókercégek uralják, amelyek a Bloomberg által összeállított adatok szerint az első 20 helyet foglalják el a ranglistán.

Egy korábbi meghallgatást, amelyen a Syngenta a sanghaji Nasdaq-szerű Star tőzsdén való debütálásra vonatkozó kérelmét tárgyalták, márciusban hirtelen törölték, sokkolva ezzel a Syngenta vezetőit és tanácsadóit. A kérelmet visszavonták, majd májusban újra benyújtották a fő tőzsdére való bevezetés iránti kérelmet. A sanghaji tőzsde a múlt hónapban jóváhagyta a bevezetési terveket.

A vállalat a tőzsdei bevezetésből származó bevételt a magas színvonalú mezőgazdasági technológiai kutatásra, globális felvásárlásokra és hosszú távú adósságtörlesztésre, valamint üzleti bővítésre és fejlesztésekre kívánja fordítani - áll az előzetes tájékoztatóban.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03