Jöhet az újabb szigor? A szerkivonásokról vallottak a legnagyobb növényvédős cégek

Jöhet az újabb szigor? A szerkivonásokról vallottak a legnagyobb növényvédős cégek

Évről évre egyre több növényvédő szer hatóanyagot vonnak ki a forgalomból, ami a gazdáknak sok esetben nem kedvez. Most a mankoceb újraértékelése van terítéken, egyelőre azonban még nem dőlt el a sorsa, ugyanakkor a kivonása nagyon érzékenyen érintené a gyümölcs- és szőlő szektort. Az Agrárszektor most annak járt utána a legnagyobb, növényvédelemmel foglalkozó cégek vezetőinek megkérdezésével, hogy mik a tapasztalataik, hogyan érinti a gazdákat az, hogy egyre kevesebb a hatóanyag, illetve milyen hatásos alternatívák állnak a termelők rendelkezésére az egyes növényvédő szerek helyett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Unió szabályozása szerint több, régóta ismert, és széles körben használt növényvédő szer hatóanyag esetében is elérkezett a pozitív lista felülvizsgálati határideje, így az ezeket tartalmazó készítmények engedélyeinek megújítása vagy visszavonása is. Az utóbbi években sokat szigorodott az engedélyezési feltételrendszer különböző környezetvédelmi és humán egészségügyi szempontok alapján, ezeknek a kritériumoknak pedig már sok régebben engedélyezésre került hatóanyag nem felel meg. Emiatt sok hatóanyag várhatóan kiesik majd és teljesen visszavonják őket, aminek következményeképp sok készítmény is elveszítheti az engedélyét.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. marketingigazgatója szerint a hatóanyag kivonások komoly kihívást okozhatnak a gazdáknak, hozzátette azonban, hogy cégük igyekszik mindig a lehető legkorábban új termékeket a piacra dobni a kivonással érintett gombaölő szerek helyett annak érdekében, hogy a termelőknek lehetőségük legyen tapasztalatokat gyűjteni és zökkenőmentesen átállni. Kiemelte, a több hatáshelyű kontakt gombaölő szerek kivonása - mint ismert, a ditiokarbamátok közül most éppen a mankoceb újraértékelése és a szakember szerint valószínű elvesztése van soron - a szőlő-, gyümölcs szektort érinti a legérzékenyebben.

Arra a kérdésre, hogy érezhető volt-e bármilyen változás a forgalomban a koronavírus-járvány miatt Hajnal Gábor elmondta, a felhasználás tekintetében ez az év sem volt nagyon más, mint a többi, alapvetően az időjárás alakulása befolyásolta a felhasználást. Kalászosokban csökkentette a felhasználást a tavaszi aszály, míg a nyár eleji esők fokozták a napraforgó gombaölő szerek felhasználását. Idén a járvány miatt inkább a beszerzés alakult át.

A tavaszi időszakban sok termelő és kereskedő igyekezett készleteket felhalmozni növényvédő szerekből, ami átmeneti készlethiányokhoz vezetett egyes gyártóknál 

 - emelte ki.

Rikk István, a Corteva Agriscience magyarországi marketingvezetője arról beszélt, cégük folyamatosan figyeli a híreket arról, milyen változásokat hozhatnak a különböző növényvédő szer hatóanyagokkal kapcsolatos uniós döntések. Így az őket is érintő szerkivonásokról, illetve termékkörről mindig tájékoztatják partnereinket, illetve alternatív megoldásokat keresnek: új hatóanyagokat fejlesztenek, valamint új termékkombinációk engedélyeztetésével pótolják a kialakult hiányokat. Hozzátette, az, hogy egyre kevesebb a hatóanyag, eltérően érinti a különböző növényvédelmi szegmenseket. Vannak területek, ahol az új hatóanyagokkal megoldható a probléma, más területeken azonban nagyobb kihívások elé állítja a gazdákat a növények hatékony védelme, ilyen például a rovarölő szer kivonásokban érintett növények esete. Rikk István a mankocebbel kapcsolatban elmondta, ennek a gombaölő szer hatóanyagnak a felhasználása a tömlősgombák például a szőlő peronoszpóra ellen történt, és habár még nem dőlt el a sorsa, de a Corteva már bevezetett egy teljesen új hatóanyag csoportot a fenti kórokozók ellen.

A szakember az Agrárszektor kérdésére elmondta, a koronavírus-járvány miatt a tavaszi időszakban volt egy rövid ideig tartó nagyobb felvásárlási hullám, de ez nem befolyásolta az éves átlagos felhasználást, mert az okszerű védekezés sokkal inkább évjárat hatás, időjárás és kártevő függő. Kiemelte, a Corteva termékei vonatkozásában nem voltak ellátási zavarok a koronavírus következtében, mivel a cég globális és diverzifikált gyártási és ellátási lánccal rendelkezik. 

A mankoceb kivonása nem könnyíti meg a gazdák életét, lévén egy régóta használt, hatékony és olcsó hatóanyagról beszélünk. Azonban a növényvédőszer palettán ma még található olyan hatóanyag, illetve készítmény, amellyel pótolható ezen hatóanyag, igaz, ezeket drágábban lehet beszerezni. Így a gazdálkodók magasabb költségekkel szembesülnek, amely a termény árakban is megjelenhet

 - mondta az Agrárszektornak Papp Zoltán, a Syngenta kampánymenedzsere. A szakember szerint a gazdák a saját bőrükön tapasztalják a hatóanyag-kivonásokat, ezen keresztül a régi, megszokott, hatékony és bevált készítmények eltünését is. Egy kivonás után mindig próbálkozások történnek a pótlásra, de ez vagy sikerül elsőre, vagy csak pár év "kísérletezést" követően áll be az új technológia, ez pedig mindenképpen veszteséget és kárt jelent a gazdák részére - hangsúlyozta. Hozzátette, a Syngenta is figyeli a kivonásokkal kapcsolatos legfrissebb információkat, és az alapján fejleszti termékeit. 

Arra a kérdésre, hogy a koronavírus, hogyan hatott a gazdák "vásárlási kedvére" a szakember elmondta, a járvány természetesen a termelők hozzáállását és vásárlási kedvét is meghatározta, a Syngenta például számos terméknél tapasztalt magasabb vásárlási szintet, de volt olyan termék is, ami nem volt annyira kapós ebben az időszakban, ez ugyanakkor minden szezonban így van. A cég visszajelzései szerint a termelők egy része (akiknek voltak forrásaik) nagyobb mennyiséget vásárolt, mint az éves normál igényük volt, de ez minden gyártó cégre igaz lehet Papp Zoltán szerint.

Kratancsik Elvira, a Bayer Crop Science engedélyezési vezetője úgy látja, egyre nagyobb fejfájást okoz a gazdálkodóknak a kevesebb hatóanyag, mert amellett, hogy egyes károsítók ellen nincs megoldás, főleg a kis kultúrákban, fontos lenne a szerek rotációja is. Véleménye szerint különböző hatásmechanizmussal bíró készítményeket kellene alkalmazni, hogy csökkentsük a szerrrezisztencia kialakulásának kockázatást. Hozzátette, a másik komoly kihívás az utóveteményekre gyakorolt hatása egyes szereknek, bizonyos kultúrákban ugyanis nagyon megcsappant a használható készítmények száma, így nagyon át kell gondolnia a gazdáknak a vetésforgót, hogy kiküszöböljék a káros hatásokat. A szakember szerint most még vannak megfelelő alternatívák a kivont szerek helyett, de ez pár év múlva már nem biztos, hogy így lesz. 

Hadd említsünk egy példát, betiltották a neonikotionidos csávázó szerek használatát, helyette megnőtt az rovarőlő szeres állománykezelések száma, viszont évről-évre egyre csökken ezen készítmények száma is. Elképzelhetőnek tartjuk azt, hogy a termelőknek el kell fogadniuk, hogy nem lesz tökéletes megoldás ez viszont veszélyeztetheti a bevételeiket, hiszen nagyobb terméskiesést okozhat egy-egy kártevő. Alternatív megoldások már most is vannak a piacon, nagyon sok cég dolgozik biológiai megoldásokon, egyelőre limitált a számuk

 - emelte ki.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással volt a növényvédő szer forgalomra a koronavírus-járvány, Kratancsik Elvira az Agrárszektornak elmondta, az év első felében érezhető volt a megnövekedett termelői igény, hiszen mindenki izgult, hogy lesz-e az országban a tervezett termékből, így mindenki próbálta mihamarabb a raktárában tudni a szükséges készítményeket, ez pedig egy kisebb felvásárlási lázhoz vezetett. A szakember úgy gondolja, hogy minden gyártó próbált eleget tenni a megnövekedett igénynek, és kisebb fennakadásoktól eltekintve eljutottak a készítmények a termelőkhöz. Hozzátette, a Bayer gondosan szervezett logisztikával várja a következő évet is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?