Ezeket a növényvédőszereket 2023-tól csak így lehet használni az EU-ban

Ezeket a növényvédőszereket 2023-tól csak így lehet használni az EU-ban

agrarszektor.hu
Megtörtént az abamectin hatóanyag jelenleg érvényes EU MRL értékeinek felülvizsgálata. Az erről szóló határozat hamarosan hivatalosan is közzétételre kerül, és az ettől számított 20. naptól kötelezően alkalmazandó lesz minden uniós tagállamban, így Magyarországon is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lezárult az abamectin hatóanyag jelenleg érvényes EU MRL értékeinek felülvizsgálata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) információi szerint a Vertimec Pro és a Voliam Targo engedélyokiratok ennek megfelelően módosításra fognak kerülni. 2023 márciusától már csak az új engedélyokiratok szerint lesznek felhasználhatók - írta meg a NAK.

A várható módosítások a következők: A korlátozás következtében az alma, körte, birs, naspolya, saláta, zeller, petrezselyem, szamóca jelenleg érvényes abamectin MRL értékei törlésre kerülnek, ezen kultúrákban abamectin hatóanyagú készítmények permetezőszerként várhatóan 2023 márciusától nem használhatók!

A paradicsom, paprika, uborka, cukkini kultúrákra jelenleg érvényes MRL értékek szigorítása miatt az ezen kultúrákban a felhasználás csak csökkentett dózisban lehetséges. A Voliam Targo esetében ezen dózisok hatékonysága a célkártevők ellen nem kielégítő, így várhatóan ezen kultúrák is törlésre kerülnek a jelenleg engedélyezett felhasználások közül. Vertimec Pro esetében is dózis csökkentéssel kell számolni ezen kultúrákban, de előreláthatóan ez még nem fogja maga után vonni a kultúrák törlését.

Az abamectin hatóanyag mellett az emamektin hatóanyag jelenleg érvényes EU MRL értékeinek felülvizsgálata is megtörtént. Az erről szóló határozat hivatalosan közzétételre került, amely 2023. február 22-től kötelezően alkalmazandó minden EU tagállamban, így Magyarországon is. A NAK értesülései szerint az Affirm és Affirm Opti engedélyokiratok ennek megfelelően módosításra kerülnek és 2023 február 22-től a készítmények már csak az új engedélyokiratok szerint lesznek felhasználhatóak.

A várható módosítások a következők: A korlátozás következtében a kajszibarack jelenleg érvényes MRL értékei szigorodnak, így ezen kultúrában emamektin hatóanyagú készítmény nem lesz használható. A jelenleg érvényes emamektin MRL értékek szigorítása miatt sárgadinnye, görögdinnye és sütőtök kultúrákban a szabadföldi alkalmazás, salátafélékben a hajtatásban történő alkalmazás kerül törlésre az Affirm engedélyokiratából. A brokkoli és a karfiol kultúrákban az Affirm élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 3 napról 12 napra, valamint fejeskáposzta kultúrában 3 napról 7 napra emelkedik.

Az Agrárkamara mindenkit arra kér, hogy ezeket az információkat tekintsék előzetes figyelemfelhívásként a várható korlátozásokról. A kamara emellett azt kéri a termelőktől, hogy minden esetben előzetesen tájékozódjanak arról, egészen pontosan mit is tartalmaznak az érvényes engedélyokiratok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?