2022. augusztus 16. kedd Ábrahám

Így fizetnek a kedvenccé vált állattartóknak

agrarszektor.hu
Rekordösszegű támogatást kapnak az idén az állattenyésztők - állítja a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A tárca megjelentette az idei átmeneti nemzeti támogatásokról (ÁNT) szóló rendeletet, amely a konkrét ÁNT-mértékeket tartalmazza.

 

Tájékozódni akar a jövő évi új állattenyésztési támogatásokról? A portfolio.hu-agrarszektor.hu decemberi konferenciáján választ kaphat kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

Megjelent a 2014-es átmeneti nemzeti támogatás (ÁNT) mértékeit meghatározó földművelésügyi minisztériumi rendelet. Az agrártárca 2015-ben mintegy 36 milliárd forintot fordít az idén igényelt átmeneti nemzeti támogatásokra, valamint az anyajuh- és az anyakecske tenyésztés csekély összegű (de minimis) támogatásaira.

Azok nyernek, akik sokakat foglalkoztatnak

A kormány a munkaigényes mezőgazdasági ágazatok számára, a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése érdekében elindította a "Több munkahelyet a mezőgazdaságban!"programot. Ennek részeként az ÁNT és a csekély összegű támogatások formájában az idén mintegy 29 milliárd forint összegű támogatást nyújtanak, amelyből közel 27 milliárd forintot a most megjelent rendelet tartalmaz. Ebből az összegből az állattartók többlettámogatása a korábban rendelkezésre álló forrásokhoz képest mintegy 13 milliárd forintot tesz ki.

A jelentősen növelt források nyomán az állattenyésztési ágazatok a lehetséges maximális támogatást kapják - állítja az agrártárca. Ez azt jelenti, hogy például a hízott bika támogatás egyedenként 27 700 forinttal 47 200 Ft/egyedre nő, az extenzív szarvasmarhatartás támogatása pedig 46 540 Ft/egyed, ami 36 240 forinttal magasabb az elmúlt év támogatásánál.

Tej, birka, héjas gyümölcs és dohány

A tejtermelők támogatása 4 Ft/kg-ról 7,1 Ft/kg-ra emelkedett, az anyatehéntartók az uniós szabályok adta maximális összegű, 29 500 Ft/egyed támogatásban, míg a kedvezőtlen adottságú térségekben gazdálkodó juhászatok állatonként 170 forinttal többet, 2160 Ft/egyed támogatást kapnak. A héjas gyümölcsök hektáronkénti támogatása 1500 forinttal 37 500 forintra nő, míg a dohánytermesztők a tavalyival megegyező összegű támogatásban részesülnek. A támogatásokból idén nem kell modulációt levonni, a kifizetést az MVH folyamatosan, 2015. június 31-ig végzi.

Szintén megjelent a sertéságazati stratégiai intézkedések keretében a törzstenyészetek fejlesztését szolgáló mezőgazdasági csekély összegű támogatásról szóló rendelet módosítása, amely lehetővé teszi a támogatás igénybevételét szaporítóanyag beszerzéshez és több új eszköz (pl.: állatgyógyászati és állatjóléttel kapcsolatos eszközök, berendezések) beszerzéséhez is.

Jön a cukorrépatermelők támogatása is

Ugyancsak megjelent az a földművelésügyi minisztériumi rendelet is, amelynek alapján a cukorrépa-termelők a 2014. évre vonatkozóan nemzeti kiegészítő támogatásban részesülhetnek. A támogatás keretösszege 2014-ben 1577 millió Ft, a fajlagos mértéke pedig 6,92 euró/cukorrépatonna, csaknem 2000 Ft/t. A támogatásra 213 termelő jogosult. Az igénylők köre egyéni termelőkből és gazdasági társaságokból áll, a támogatás elősegíti a hazai cukorkvóta előállításához szükséges cukorrépa megtermelését, és közvetve mintegy 2-3000 cukorrépa-termesztésben foglalkoztatott alkalmazását. Az MVH a támogatást 2014. december 31-ig fizeti ki. A termelők részére korábban kifizetett mintegy 440 millió forint csekély összegű támogatással az ágazat idén több mint 2 milliárd forint költségvetési forrásban részesül.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?