Ide nem kell szteroid - Így néz ki egy igazi bika (fotók)

agrarszektor.hu
Megdöbbentő kinézetükkel és izomtömegükkel hívják fel magukra a figyelmet a fehér-kék belga szarvasmarha-bikák, és időről-időre felvetődik, hogy rendkívüli izomtömegüket nem genetikai mutáció vagy szteroidos kezelés okozza-e. A bikák azonban nem ilyen hatások, hanem több évtizedes tenyésztési szelekciós munka eredményeként váltak ennyire robosztussá.

Időről-időre felmerül, honnan származik a fehér-kék belga (fkb) szarvasmarha-fajta bikáinak brutális izomzata. A közelmúltban egyes híradások ismét felvetették, hogy az állatok genetikai mutáción eshettek át vagy szteroidos injekciókat kaphattak izomtömegük kifejlesztéséhez, másként ugyanis nehezen tűnik elképzelhető, hogyan tehettek szert ilyen mértékű izomtömegre.

Ma az fkb számít a világ legizmoltabb húsmarhájának, de nem szintetikus fajta, és nem is génmanipuláció eredménye - hangsúlyozza ugyanakkor a Fehér-kék Belga Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete. A bikák nem is szteroidos kezelések, hanem több mint ötven éves szelekció hatásaként váltak ilyenné.

 

Az fkb a világ egyetlen olyan marhafajtája, amelyben a tenyészcél az úgynevezett duplafarúság (culard jelleg). Nagy növekedési erélyű, jó húsformákkal rendelkező állatokról van szó, amelyek "színtiszta húsból és izomból állnak".

A fajtát mesterségesen szaporítják, mert a vemhesítést a tehenek nem élnék túl a bikák akár egy tonnánál is nagyobb súlya miatt. A "dupla" farizomzat miatt a tehenek képtelenek a normál szülésre, így borjaikat császármetszéssel segítik a világra.

A Fehér-kék Belga Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete szerint az 1970-es évek végén a kelet-közép-európai térségben először Magyarországon fedezték fel az fkb húsmarha genetikai értékeit. 1994 -től pedig Belgiumból jelentős mennyiségű, „csúcsgenetikát”képviselő embriót és spermát importáltunk, így nálunk is beindult a tenyésztési munka, bár e fajtából kevés egyed található az országban.


NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?