Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia
Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.
A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.
Mára már ismert tény, hogy klímaváltozásban jelentős szerepet játszanak azok az üvegházhatású gázok, amelyek a marhahúst előállító farmokról származnak. Ahogy Alberto Garzón, a spanyol fogyasztóvédelmi miniszter fogalmazott, nagyon komoly a probléma - írta meg Costa Del Sol magazin. A politikus szerint a spanyol embereknek el kell magyarázni, hogy a húsfogyasztás - elsősorban az ipari megafarmokon nevelt marhahús miatt - mennyire negatív hatással van a környezetre. Az étkezési szokások változtatásával, kevesebb húsevéssel, ezek a negatív hatások mérsékelhetők.
A The Guardian értesülései szerint a miniszter arról is beszélt, hogy az ország földrajzi elhelyezkedése miatt rendkívüli mértékben sebezhetővé vált az klímaváltozással szemben. Alberto Garzón hozzátette, hogy azt a Spanyolországot, amelyet az emberek ismernek és szeretnek, az a veszély fenyegeti, hogy örökre eltűnik.

A fogyasztóvédelmi miniszter szerint a spanyoloknak nem kellene teljesen lemondaniuk a húsfogyasztásról, de azt javasolta, hogy egészségük és környezetük védelmének érdekében a mostaninál jóval kevesebbet egyenek, és ügyeljenek arra is, hogy amit elfogyasztanak, az jó minőségű hús legyen. Ahogy fogalmazott, ha az emberiség nem cselekszik, akkor hamarosan hármas válsággal fog szembesülni: a biológiai sokféleség csökkenésével, a környezetszennyezéssel és az éghajlatváltozással.
Alberto Garzón megjegyezte, hogy az átlagos spanyolok hetente több mint 1 kg húst esznek, noha az ország élelmiszerügyi hivatala 200-500 g közötti mennyiséget javasol. A miniszter hozzátette, hogy Spanyolországban több húst fogyasztanak, mint bármely más uniós országban, évente 70 millió sertést, tehenet, juhot, kecskét, lovat és madarat vágnak le, hogy 7,6 millió tonna húst állítsanak elő.