Meglepő dologra készülnek a spanyolok: mi lesz így az ország állattenyésztésével?

Meglepő dologra készülnek a spanyolok: mi lesz így az ország állattenyésztésével?

agrarszektor.hu
Spanyolország fogyasztóvédelmi minisztere azt szeretné, ha a lakosság felismerné az állattenyésztő megafarmok környezetre gyakorolt negatív hatását, és változtatna étkezési szokásain. Alberto Garzón, Spanyolország fogyasztóvédelmi minisztere szerint a kevesebb húsfogyasztás kulcsszerepet játszhat abban, hogy az ország enyhítse a klímavészhelyzet hatásait, lassítsa az elsivatagosodás folyamatát, és megvédje az ország létfontosságú idegenforgalmát.

Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Mára már ismert tény, hogy klímaváltozásban jelentős szerepet játszanak azok az üvegházhatású gázok, amelyek a marhahúst előállító farmokról származnak. Ahogy Alberto Garzón, a spanyol fogyasztóvédelmi miniszter fogalmazott, nagyon komoly a probléma - írta meg Costa Del Sol magazin. A politikus szerint a spanyol embereknek el kell magyarázni, hogy a húsfogyasztás - elsősorban az ipari megafarmokon nevelt marhahús miatt - mennyire negatív hatással van a környezetre. Az étkezési szokások változtatásával, kevesebb húsevéssel, ezek a negatív hatások mérsékelhetők.

A The Guardian értesülései szerint a miniszter arról is beszélt, hogy az ország földrajzi elhelyezkedése miatt rendkívüli mértékben sebezhetővé vált az klímaváltozással szemben. Alberto Garzón hozzátette, hogy azt a Spanyolországot, amelyet az emberek ismernek és szeretnek, az a veszély fenyegeti, hogy örökre eltűnik.

A fogyasztóvédelmi miniszter szerint a spanyoloknak nem kellene teljesen lemondaniuk a húsfogyasztásról, de azt javasolta, hogy egészségük és környezetük védelmének érdekében a mostaninál jóval kevesebbet egyenek, és ügyeljenek arra is, hogy amit elfogyasztanak, az jó minőségű hús legyen. Ahogy fogalmazott, ha az emberiség nem cselekszik, akkor hamarosan hármas válsággal fog szembesülni: a biológiai sokféleség csökkenésével, a környezetszennyezéssel és az éghajlatváltozással.

Alberto Garzón megjegyezte, hogy az átlagos spanyolok hetente több mint 1 kg húst esznek, noha az ország élelmiszerügyi hivatala 200-500 g közötti mennyiséget javasol. A miniszter hozzátette, hogy Spanyolországban több húst fogyasztanak, mint bármely más uniós országban, évente 70 millió sertést, tehenet, juhot, kecskét, lovat és madarat vágnak le, hogy 7,6 millió tonna húst állítsanak elő.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Igen, a KWS TOP4 Mátrix működik! (x)

A visszatérő, hatalmas károkat okozó évjárati és növénytermesztési katasztrófa biztatott bennünket, hogy foglaljuk egyedi kukoricatermesztési kockázatkezelési rendszerbe a KWS modern kukoricahibridjeit.

Támogatott tartalom

Rhizál: a víz bölcsője a búza számára (x)

A Rhizál® a HED-LAND Hungária Kft. különleges biológiai csávázó és talajkezelő készítménye, amely a Rhizobium alamii törzset tartalmazza, és hatékonyan segíti az őszi búza kelését, korai fejlődését és szárazságtűrését.

Támogatott tartalom

Kertből az asztalra (x)

Közösségi főzéssel búcsúzott a nyártól a Kiskert program Vizsolyban

EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. október 16. 10:28