Csak lufi volt, hogy olcsóbb lesz a tej a boltokban

agrarszektor.hu
Csak a friss folyadéktejek áfáját kívánja a jelenlegi 18 százalékról 5 százalékra csökkenteni 2017-től a kormány - ez derül ki a parlamenthez benyújtott adótörvény-módosításból a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint. Az adómérséklés nem terjedne ki például a hazai folyadéktej-forgalom zömét adó fogyasztói UHT tejekre, amelyek leginkább felelősek az árletörő hatású importért és az áfacsalásokért.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Megdöbbenéssel tapasztalta a MOSZ, hogy a kormány kilátásba helyezett tejpiaci áfacsökkentése nem terjed ki a tartós - így az UHT-típusú - tejekre - áll az érdekképviselet közleményében. A parlamenthez benyújtott adótörvény-módosítás ugyanis a szervezet szerint azt tartalmazza, hogy csak a friss folyadéktejek áfája csökkenne a jelenlegi 18 százalékról 5 százalékra.

Itt divat az áfacsalás

A tejágazati áfacsalások ugyanakkor leginkább az importból származó UHT-tejeknél érhetők tetten, és ez "kormányzati tisztviselők szájából is elhangzott" - fogalmaz a közlemény. Az, hogy a tartós tejek továbbra is magas adókulcsban maradnak, a MOSZ szerint szinte meghívásként értelmezhető a további áfacsalásokra.

Egész Európában, így Magyarországon is tejtúltermelés van, és a többlettejet tejpor, vaj, vagy tartós (UHT) tej formájában lehet raktározni. A termelőktől a feldolgozók naponta veszik át a frissen fejt tejet, amely hosszú távon nem tárolható. Magyarországon ugyanakkor a porítókapacitás elégtelen, így a piaci szereplők a többlettej zömét tartóstej formájában tárolják.

Nagy lehet az árkülönbség

A parlamenthez beterjesztett új áfaszabályok szerint a friss és a tartós tej között olyan fogyasztói árkülönbség alakulhat ki, amely érdektelenné teheti a hazai gyártókat a tartós tej előállításában. Ez együtt járhat azzal, hogy a tejtermelők többlettejét a feldolgozók nem, vagy irreálisan alacsony áron veszik majd át. Ez pedig a tejtermelés további szűkülését, illetve a felvásárlási árak újabb csökkenését eredményezheti - hangsúlyozza a MOSZ.

Az érdekképviselet számításai szerint az adótörvény-módosításban szereplő áfacsökkentés a tejek és tejtermékek mindössze 25-30 százalékát érinti, ezért nem lehet hatékony az áfacsalások ellen. Ha a tartós tejek áfáját nem mérséklik 5 százalékra, a felvásárlási árcsökkenés és a termelői pozícióromlás mellett az állatállomány szűkülésére is számítani lehet - állítja a gazdálkodói szervezet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09