Csak lufi volt, hogy olcsóbb lesz a tej a boltokban

agrarszektor.hu
Csak a friss folyadéktejek áfáját kívánja a jelenlegi 18 százalékról 5 százalékra csökkenteni 2017-től a kormány - ez derül ki a parlamenthez benyújtott adótörvény-módosításból a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint. Az adómérséklés nem terjedne ki például a hazai folyadéktej-forgalom zömét adó fogyasztói UHT tejekre, amelyek leginkább felelősek az árletörő hatású importért és az áfacsalásokért.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megdöbbenéssel tapasztalta a MOSZ, hogy a kormány kilátásba helyezett tejpiaci áfacsökkentése nem terjed ki a tartós - így az UHT-típusú - tejekre - áll az érdekképviselet közleményében. A parlamenthez benyújtott adótörvény-módosítás ugyanis a szervezet szerint azt tartalmazza, hogy csak a friss folyadéktejek áfája csökkenne a jelenlegi 18 százalékról 5 százalékra.

Itt divat az áfacsalás

A tejágazati áfacsalások ugyanakkor leginkább az importból származó UHT-tejeknél érhetők tetten, és ez "kormányzati tisztviselők szájából is elhangzott" - fogalmaz a közlemény. Az, hogy a tartós tejek továbbra is magas adókulcsban maradnak, a MOSZ szerint szinte meghívásként értelmezhető a további áfacsalásokra.

Egész Európában, így Magyarországon is tejtúltermelés van, és a többlettejet tejpor, vaj, vagy tartós (UHT) tej formájában lehet raktározni. A termelőktől a feldolgozók naponta veszik át a frissen fejt tejet, amely hosszú távon nem tárolható. Magyarországon ugyanakkor a porítókapacitás elégtelen, így a piaci szereplők a többlettej zömét tartóstej formájában tárolják.

Nagy lehet az árkülönbség

A parlamenthez beterjesztett új áfaszabályok szerint a friss és a tartós tej között olyan fogyasztói árkülönbség alakulhat ki, amely érdektelenné teheti a hazai gyártókat a tartós tej előállításában. Ez együtt járhat azzal, hogy a tejtermelők többlettejét a feldolgozók nem, vagy irreálisan alacsony áron veszik majd át. Ez pedig a tejtermelés további szűkülését, illetve a felvásárlási árak újabb csökkenését eredményezheti - hangsúlyozza a MOSZ.

Az érdekképviselet számításai szerint az adótörvény-módosításban szereplő áfacsökkentés a tejek és tejtermékek mindössze 25-30 százalékát érinti, ezért nem lehet hatékony az áfacsalások ellen. Ha a tartós tejek áfáját nem mérséklik 5 százalékra, a felvásárlási árcsökkenés és a termelői pozícióromlás mellett az állatállomány szűkülésére is számítani lehet - állítja a gazdálkodói szervezet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58