Poggyászokban csempészhetik át a határon a sertéspestist

agrarszektor.hu
Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Ukrajnából származó, záhonyi határállomáson elkobzott sertéshús mintában. A hivatal szerint a súlyos gazdasági kárral járó betegség terjedésében jelentős szerepe van a felelőtlen emberi magatartásnak, mivel a fertőzött állatok húsának illegális szállításával rövid idő alatt nagy távolságokra eljuthat a vírus.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tilos Ukrajnából húsokat és húskészítményeket hozni Magyarországra - hívja fel a figyelmet a Nébih, miután a közelmúltban ASP vírusát mutatta ki egy záhonyi határállomáson elkobzott sertéshús mintában. A betegség vírusa ellenálló, húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, fagyasztott húsban akár évekig fertőzőképes maradhat. Emiatt a fertőzött állatokból nyert és illegálisan Magyarországra behozott termékek komoly kockázatot jelentenek az ASP hazai megjelenése szempontjából - állapítja meg a Nébih.

Bár Ukrajnából húst és húskészítményt még személyes fogyasztásra is tilos behozni, a hatóságok mégis rendszeresen találnak ilyen termékeket a poggyászellenőrzéseken. 2017-ben eddig 7040 kilogramm, személyes poggyászból származó élelmiszert koboztak el.

Az ASP a házi sertés és a vaddisznó vírusos betegsége. Az Európai Unió területén először 2014-ben, Litvániában mutatták ki. Kárpátalján, a magyar határ közelében 2016 decemberében jelentették első alkalommal az ukrán hatóságok a betegség előfordulását. 2017 júniusában Csehországban vaddisznókban, júliusban pedig Romániában, egy szatmárnémeti háztáji gazdaságban állapították meg a betegséget.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?