Nincs döntés, de napirenden van a kerítésépítés az ukrán-magyar határon

agrarszektor.hu
Folytatja a vizsgálatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal azzal kapcsolatban, van-e lehetőség vadkerítés felállítására az ukrán-magyar határon az afrikai sertéspestis magyarországi bejutásának megakadályozása érdekében. Korábban elektromos és úgynevezett szagkerítés megépítési lehetősége merült fel.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Továbbra is vizsgálja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal egy vadkerítés építési lehetőségét az ukrán-magyar határon - közölte az agrárszektor.hu-val a kormányhivatal. Nemrég a sertéstermelők vetették fel, hogy a kerítéssel távol lehetne tartani az afrikai sertéspestis vírusát terjesztő vaddisznókat. A rövid távú - 2018 februárjáig szóló - tervekben nem szerepel kerítés felállítása, de a megépítés lehetősége folyamatosan napirenden van, így a kormányhivatal tájékoztatása szerint akár olyan döntés is születhet, amely a műszaki határzár megépítését irányozza majd elő. Korábban elektromos és szagkerítés létesítésének lehetősége merült fel.

A betegség vírusa fertőzött vaddisznókkal, fertőzött házisertések illegális szállításával, illetve ezekből készült húskészítményekkel kerülhet Magyarországra. Ukrajnából - ahol már többször is kimutatták a sertéspestist nem csak vaddisznókban, hanem haszonállatokban is - húst és húskészítményt behozni még személyes fogyasztásra is tilos. A hatóságok ettől függetlenül rendszeresen találnak ilyen termékeket a határátkelők poggyászellenőrzésein.

Az ukrán határ mentén található Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településekre és vadgazdálkodási egységekre több szigorítást terjesztettek ki. Ilyen például a vaddisznóhullák szervezett keresése, a megtalált vaddisznók hullájának ártalmatlanítása, a vaddisznó kocák, illetve egy év alatti vaddisznók fokozott kilövése, a zsigerek ártalmatlanítása és a vaddisznóetetések korlátozása. A kormányhivatal szerint a járványhelyzet függvényében az ukrán határnál további intézkedéseket is életbe léptethetnek.

Ágazati szakértők arra figyelmeztetnek, hogy nagyon komoly gazdasági következményei lehetnek annak, ha a vírus nálunk is megjelenne. Egyes becslések szerint a várható korlátozások miatt a magyar sertésállomány akár 30-35 százaléka is eladhatatlanná válna.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?