Nagyon megy a marha!

agrarszektor.hu
Miközben a tejhasznú állomány stagnál, a húshasznú marhatartás reneszánszát éli Magyarországon. A sokféle támogatási jogcím, a nagyobb krízisektől mentes piac és viszonylag alacsony beruházási igény (összevetve a tejhasznú tehén tartásával) kedvez ennek az ágazatnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség 103 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2018 január-februárjában, 5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb piacok Törökország, Hongkong és Izrael voltak. Az unió élőmarha- és marhahúsimportja 15 százalékkal 57 ezer tonnára nőtt 2018 első két hónapjában a 2017. január-februárban beszállított mennyiséghez képest. A behozatal 40 százaléka Brazíliából, 17-17 százaléka pedig Uruguayból és Argentínából származott.

 

Ezzel szemben Magyarország élőmarha-exportja 73 százalékkal emelkedett 2018 január-februárjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A főbb partnerek a régiek voltak: Törökország, Ausztria és Horvátország. A törökországi kivitel azonban drasztikusan nőtt, több mint  a négyszeresére ugrott, de Horvátországba is 71 százalékkal több szarvasmarha került. Magyarország élőmarha-importja 23 százalékkal csökkent 2018 első két hónapjában a 2017. január-februárban beszállított mennyiséghez képest - áll az AKI piaci jelentésében.

 

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A kérődzők tartását az abrakfogyasztó állatokkal szemben kiemelten támogatja az unió, hazánk pedig minden engedélyeztethető jogcímet bevetett a marhatartás dotálására. A húszhasznú anyatehén tartását (több jogcímen mintegy 95 ezer Ft/egyed) és a 9 hónapot elért hízott bikákat is támogatjuk (több jogcímen mintegy 50 ezer Ft/egyed), plusz a lucernatermő területet (kb. 23 ezer Ft /ha), illetve az állandó legelőket és kaszálókat is - a normál területalapú támogatáson felül. A Nemzeti Földalap árverései során (2015-2016.) is előnyben részesültek az állattartók. Mivel a húsmarhapiac nem élt át olyan krízist, mint a tejpiac, ezért az előbbi igen vonzó tevékenységgé vált, ami jól nyomon követhető az állomány létszámának alakulásában is.

A KSH nyilvántartása szerint a decembri állatállományok az utóbbi 5 évben így alakultak:

Az Európai Unióban a fiatal bika "R3" kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 3,86 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2018 áprilisában, 4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A tehén "O3" ára csaknem 6 százalékkal, az üsző "R3" ára 2 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. Az USDA projekciója szerint az unió marhahús-kibocsátása nem változik számottevően idén az előző évihez képest, 7,86 millió tonna lehet. Magyarországon a fiatal bika termelői ára 786 Ft/kg hasított meleg súly volt 2018 áprilisában, gyakorlatilag megegyezett az egy évvel ezelőtti árszinttel. A vágótehén ára 12 százalékkal, a vágóüszőé pedig 5 százalékkal nőtt ugyanekkor, az AKI adatai alapján.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03