Hatalmas károkat okoz a sertéspestis! Több tízezer állatot kell megsemmisíteni Romániában

MTI
Csaknem 45 ezer beteg háziállatot semmisítenek meg Romániában egy kereskedelmi farmon, ahol a napokban megjelent az afrikai sertéspestis (ASP). A hatóságok keresik a fertőzés forrását, az országban ugyanis most először nem a háztartásokban bukkant fel a betegség. Magyarországon április végén találták meg az első ASP-vel fertőzött vaddisznót, azóta azonban már több pestises egyedet is azonosítottak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Most először egy kereskedelmi farmon ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis járvány Romániában egy Tulcea megyei kereskedelmi farmon. A hatóságok egyelőre keresik a fertőzés forrását, addig azonban mintegy 45 ezer sertést semmisítenek meg a farmon. Az állatokat négy mobil tetemégetőben pusztítják el, amelyeket a dél-kelet-romániai Tulcea megye hatóságai Temes megyétől kaptak kölcsön.

Június 21-én a Tulcea megyei prefektus bejelentette, hogy a Duna-delta környékén is megjelent az afrikai sertéspestis, amely mintegy 500 állatot fertőzött meg. Szintén júniusban az ukrán hatóságok jelezték, hogy a román-ukrán határ közelében a kórokozó által megfertőzött állatokat találtak. Románia nem csak északon, hanem a dél-keleti Tulcea megyénél is szomszédos Ukrajnával. Tulcea megyében már 15 gócpontot azonosítottak, június végén pedig az észak-bulgáriai Dobrics megyében rendelték el a vaddisznók tömeges kilövését. Az emberekre ártalmatlan vírus Romániában először tavaly, a román-magyar határ közelében levő Szatmárnémeti város szélén jelent meg egy háztáji gazdaságban.

Ahogy azt agrárszektor.hu már korábban megírta, április 21-én Heves megyében bukkantak az első ASP-vel fertőzött vaddisznóra Magyarországon. A betegség ugyan emberre nem veszélyes, a vírus azonban súlyos gazdasági károkat okozhat.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?