Mérleg helyett mobiltelefonnal is lemérhetők a marhák

Digitális, mobiltelefonos alkalmazással működő szarvasmarha-mérleget fejlesztett ki és dob piacra egy magyar cég. A lézeres távolságmérővel és szoftveres applikációval működő új termék az állatok befogása és mérlegre hajtása nélkül képes meghatározni a testtömeget.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Szarvasmarhák súlymérésére alkalmas, új eszközt fejlesztett ki egy magyar startup - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a forgalmazást végző Global Agrinno Kft. A terméket a szakmai nagyközönségnek a hétvégi kaposvári állattenyésztő napokon mutatják be, illetve kezdik meg annak piaci bevezetését.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! A konferencia egyik kiemelt témája lesz az egyre több gazdaságban hódító precíziós gazdálkodás, szó lesz az előnyeiről és buktatóiról egyaránt, de a kerekasztal-beszélgetés résztvevői azt is megvitatják majd, mi alapján érdemes dönteni a precíziós eszközök bevezetésekor. Ne hagyja ki a számos további jelentős agrártémát felvonultató kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

Az innovációt az motiválta, hogy a szarvasmarhák - elsősorban a húsmarhák - súlymérése időigényes és körülményes feladat, emellett pedig a kiválasztott egyedek beterelése és megfogása komoly stresszfaktort jelent a gazdák és az állatok számára egyaránt. Emiatt sok telepen ma elhanyagolják a súlymérést, illetve fel is hagytak a szarvasmarhák súlykontrolljával. Ahol viszont kitartottak a rendszeres mérés mellett, az állatok sérülései és stressz miatti súlyveszteségei jelentős gazdasági károkat okoznak

A mobiltelefonnal működtető új eszköz úgy képes lemérni az állatokat, hogy azokat nem kell befogni és mérlegre terelni. A súlymérés egy telefonhoz csatlakoztatott lézeres távolságmérővel és egy szoftveres applikációval végezhető el négy-hat méterről készített sorozatképek alapján. A testtömeg az állatok fajtájának, születési dátumának, marmagasságának, mellkas-mélységének, illetve úgynevezett kondíciópontjának megadásával állapítható meg, és a mérési idő egyedenként akár egy percre csökkenthető. A teszteredmények szerint az alkalmazás a súlyt az adatok megadása és az állatokról készített, kiválasztott fénykép megfelelő beállítása után 95 százalék pontossággal határozza meg.

MTI Fotó: Bugány János

A gazdálkodóknak a digitális súlymérő használatához a mobiltelefonra csatlakoztatható távérzékelő eszközt és a szoftver-licenszet kell beszerezniük, illetve éves szoftverdíjat kell fizetniük. Az új alkalmazás egyelőre Android 5.1+ rendszereken fut, és a bejelentkezést, a mérést, illetve az eredmények rögzítését online kapcsolat nélkül is el lehet végezni. A cég jövőbeni tervei között szerepel, hogy az alkalmazást további rendszerekre is kiterjeszti, illetve megteremti a beépítési lehetőséget az állománynyilvántartási szoftverekbe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?