Súlyos állatbetegség terjed Európában: egyre több országban bukkan fel

Súlyos állatbetegség terjed Európában: egyre több országban bukkan fel

agrarszektor.hu
A kérődzők új betegsége jelent meg Európa déli területein, amire jó,ha figyelnek az állattartók. A járványos vérzéses megbetegedés vagy hivatalos nevén epizootiás haemorrhagiás betegség kórokozója egy RNS vírus, amit a kéknyelv betegséghez hasonlóan a törpeszúnyogok terjesztenek. Az EU területén kimutatott vírustörzs ellen nincs még vakcina.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az elsőként a fehérfarkú szarvasban izolált vírus az emberre nem, de a szarvasmarhákra bizony veszélyt jelent. Egy ideje sajnos már nem számít szenzációnak és nem is nagyon lepődünk meg azon, amikor korábban nem hallott egzotikus állatbetegségek jelennek meg hazánkban vagy a szomszédos országokban. Az afrikai sertéspestis, a kéknyelv betegség vagy a lovak nyugat nílusi láza ma már nemcsak a sertés- a szarvasmarha-, juh- vagy lótartók körében közismert és hírhedt betegségek. A járványos vérzéses megbetegedést (EHD) szerencsére egyelőre még kevesen ismerik és reméljük ez így is marad, ugyanakkor látva a terjedését, nem árt felkészülnünk belőle - írja az allattenyesztok.hu.

Már 70 éve ismerjük a betegséget

Az EHD vírust először 1955-ben az USA-ban New Jersey környékén mutatták ki fehérfarkú szarvasokban. Ezekben az állatokban a megbetegedett egyedek elhullási aránya elérheti a 90 százalékot. Azóta az Egyesült Államokban rendszeresen visszatérő, kisebb-nagyobb járványokról számolnak be a fehérfarkú szarvas populációkban. A betegség az USA mellett ma már jelen van Kanadában, Észak-Afrika, a Réunion és Mayotte szigeteken, Dél-Kelet Ázsia, a Közel-Kelet több országában, Ausztráliában és Óceániában is.

A kéknyelvhez hasonlítható a betegség

A betegség kórokozója egy RNS vírus, amit törpeszúnyogok terjesztenek. A vad kérődzők közül elsősorban szarvasokat, antilopokat, jakot fertőz és sajnos megbetegíti a szarvasmarhákat is. A megbetegedett szarvasmarhák döntő része felépül, de ritkán (1-2 százalékban) elhullás is bekövetkezhet. A kiskérődzők és tevék ugyan fogékonyak a vírusra, azaz megfertőződhetnek és hordozhatják a kórokozót, de klinikai tüneteket nem szoktak mutatni, azaz nem betegednek meg.

A betegség fő tünetei a láz, a nyálkahártya vérzése, fekélyesedése, orrfolyás, légzési, nyelési nehézség, sántaság, tejtermelés csökkenés. Ezek a tünetek a fertőzést (szúnyoggal való érintkezést) követő 2-10. napon jelentkeznek. A vírus legfeljebb 50-60 napig lehet jelen a gazdaszervezetben. A szúnyogba jutva 10-15 nap múlva válik a vektor szúnyog fertőzőképessé. A betegség PCR vírus kereséssel és szerológiai (ellenanyag) vizsgálattal egyaránt kimutatható a fertőzést követő 2. naptól. 

A vírus széllel terjedhetett át Európa déli részére

A vírusnak eddig 8 szerotípusát mutatták ki (a kéknyelv vírusnak 29 szerotípusa van jelen a világban). Észak-Amerikában három (1,2 és 6-os), Ausztráliában a nyolcból hat szerotípust izoláltak eddig. Marokkóban és Algériában a 6-os, Tunéziában a 6-os és 8-as, Európában a 8-as szerotípus van jelen. Jelentősebb elhullást eddig a 7-es szerotípusnál jegyeztek fel, de a 6-os is erős tüneteket okozhat. A 8-as szerotípust 1982-ben mutatták ki először Ausztráliában, majd közel 30 év múlva Tunéziában (eddig több mint 200 esetet regisztráltak), ahonnan sajnos Európába is átterjedt. Ezt a vírus genom elemzése is megerősíti.

Szakértők szerint a vírus széllel terjedhetett át Európa déli részére. A vírus európai terjedését vizsgálva az látszik, hogy tavaly télen megállt a vonulása, majd idén nyáron újabb területeken bukkant fel. Tapasztalatok szerint a mediterrán és kontinentális klímán nyár végén és ősszel csúcsosodik a szúnyogok rajzása és így a betegség terjedése, míg a szubtrópusi területeken egész éven át folyamatosak a fertőzések. Csak remélhetjük, hogy ezen a télen megáll a vírus terjedése és mielőbb sikerül az eddigiknél hatékonyabban megfékezni a betegség továbbterjedését. 

Az élőmarha kereskedelemre is hatással van

Az EHD jelen van Európa szomszédos országaiban, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Európában a betegség először 2022 októberében jelent meg Szicíliában, majd hetekkel később Szardínia szigetén, ahol azóta 11 esetet regisztráltak, amik szarvasmarhákat, juhokat és gímszarvasokat érintettek. Jó hír, hogy a két szigetet leszámítva, Olaszországban egyelőre nem találtak pozitív eseteket. A vizsgálatok az EHDV-8 vírustörzset (EHDV-8) mutatták ki. 2022 novemberében Spanyolországból jelentették az első pozitív esetet, amit szarvasmarhában találtak meg. Azóta több mint 140 szarvasmarhát és szarvast érintő kitörésről számoltak be. Portugália 2023. július 19-én erősítette meg az első kitörést, azóta 57 újabb esetet jelentettek. Ott a betegség szarvasmarhákban és szarvasokban jelent meg.

Szeptemberben Franciaország dél-nyugati részén 53 szarvasmarhában mutatták ki a vírust. Ez utóbbinak azért is volt nagyobb hírverése, mert emiatt több tízezer, exportra előkészített hízómarha kiszállítása hiúsult meg és az október első hetében szervezett legnagyobb húsmarha tenyészállat kiállításra (Sommet de l'Elevage) 30 százalékkal kevesebb állatot tudtak a tenyésztők elvinni. 

A francia hatóságok október elején megegyeztek a spanyolokkal, hogy újra nyitják az élőmarha kereskedelmet a két ország között, továbbá a francia hízó- és vágómarhát nagy tételben vásárló többi országgal (Olaszország, Görögország, Algéria, Marokkó, Líbia stb.) is intenzíven egyeztetnek az export mielőbbi megindítása érdekében. Az EHD-t 2008-ban vette fel az Állategészségügyi Világszervezet a bejelentés köteles betegségek közé, amikor a Földközi-tenger észak-afrikai térségében is megjelent - írja a portál.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?