Borban érlelt mangalicasonka és ízletes szalonna? Egyre jobban szeretjük

agrarszektor.hu
A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Az egyesület 200-220 tagja eredetigazolt és hitelesített mangalicaállománnyal rendelkezik. A fogyasztók a hétvégén megrendezett 12. Budapesti Mangalicafesztivál során válogathattak a mangalicából készült finomságokból. Csak egy példa: már két éven át tokaji aszúborban érlelt mangalicasonka is létezik.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az egyesület adatai szerint 2019 januári adatok alapján Magyarországon megközelítőleg 200 mangalicatenyészet működik, számuk folyamatosan változik, az elmúlt öt év átlagában növekvő tendenciát mutat. Mint tudjuk, a mangalica egy lassúbb növekedésű, korán zsírosodó sertés. A mangalica húsmennyisége körülbelül 50-60 százaléka a modern sertésekének, húsa viszont rendkívül ízletes, ásványi anyagokban és mikroelemekben jóval gazdagabb. Nagyobb szárazanyag- és zsírtartalma miatt elsősorban szárazáruk - jellemzően kolbász, szalámi és sonka - előállítására alkalmas. Szalonnája több telítetlen zsírsavat tartalmaz, mint a benne lévő összes (humán táplálkozás szempontjából hátrányos) telített zsírsavak mennyisége.

Mangalicaszalonnát kínálnak a fesztiválon (Forrás: MTI, Szigetváry Zsolt)

A vágási súly 140-160 kg-ra való növelésével és speciális takarmányozással jelentősen csökkenthető a mangalicahús és -zsír koleszterintartalma is. A mangalicából készült termékkör folyamatosan bővül, például kapható már két éven át tokaji aszúborban érlelt mangalicasonka is. A hétvégi rendezvény megnyitóján Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, hogy a magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot Szingapúrtól Kanadáig, jelen vannak többek között Japánban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, de a mi életünkben is kedves szerepet töltenek be. Kiemelte, a magyar állattenyésztésnek nagy lehetősége a mangalica fajta, mutatva azt is, hogy mennyire fontos a magyar genetikai állomány megőrzése. Nagy István hangsúlyozta, hogy az állatainkban rejlő genetikai kincsek pótolhatatlanok. Emlékeztetett rá: harminc évvel ezelőtt a mangalica sertésfajta majdnem eltűnt Magyarország területéről.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke az elmúlt huszonöt évet a mangalica újjászületése történetének nevezte. Az egyesület azon dolgozik, hogy ez a tendencia folytatódjon. A fesztiválok megrendezésével szeretnék elősegíteni, hogy minél több gazda kerüljön helyzetbe, közelebb a piachoz. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete rendezésében 12. alkalommal nyílt meg pénteken a Budapesti Mangalicafesztivál. Az egyesület a fővároson kívül minden évben Debrecenben, Székesfehérváron, Szegeden rendezi meg a fesztiválokat.

Mangalicák dagonyázás közben (Forrás: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

A fesztiválon díjazták a rendezvényen árusító egyesületi tagok termékeit öt kategóriában.

  • A szárazáru kategória első helyezettje lett Tóth László túrkevei tenyésztő
  • Zsiradékáru kategóriában első lett a badacsonytomaji Istvándi és Társa Kft.
  • A disznósajt kategória győztese a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági Iskola
  • A kenőmájas kategória első helyezettje a megyaszói Harangod-Mag Kft.
  • Az érlelt-füstölt nemes húsrészek kategóriájában első lett a Harangod-Mag Kft.
  • A zsűri az összesített pontszám alapján a fesztivál Termék Nagydíj elismerését a Kaba településhez tartozó Kövér-tanya termékeinek adta.

A mangalicatenyésztés olyan magángazdaságok számára lehet alternatíva, ahol rendelkezésre áll legalább 30-50 hektár szántóterület és 20-30 hektárnyi legeltethető terület, valamint adott 300-500 négyzetméternyi istállótér. Tehát tíznél több tenyészkoca és évente 300-500 dararabos szaporulat tartására és hízlalására képesek.

(Forrás :MTI)

NEKED AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állattenyésztés

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?