2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Drasztikus döntést hozott a Cápák között agrármilliárdosa a sertéshizlaldájáról

Drasztikus döntést hozott a Cápák között agrármilliárdosa a sertéshizlaldájáról

agrarszektor.hu
A magyarországi takarmánygyártó cégcsoport, az UBM Csoport 50 százalékos tulajdonrészt szerez a Moldován András vállalkozó által 2002-ben alapított Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft.-ben. A jelenleg évi 150 ezer sertés kibocsátására képes integrációt üzemeltető Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft. tulajdonrészének megvásárlásával az UBM Csoport tovább szélesíti működési vertikumát. Az UBM így a jövőben már az élőállat-tenyésztés területén is aktív szereplővé kíván válni Európa legmodernebb és legfenntarthatóbban működő sertéstelepének megépítésével, és éves szinten 350-500 ezer hízósertés előállításával. Az UBM saját forrásból, hitel nélkül bonyolítja a tranzakciót, amelynek zárása 2023 júliusában várható. Ezt követően Moldován András - 50 százalékos tulajdonrészét megtartva - öt éven keresztül társügyvezetői posztot lát majd el a Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft.-ben.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az UBM Csoport idén március 9-én mutatta be a 2025/26-os üzleti évig felvázolt növekedési stratégiáját és üzleti tervét, amelynek egyik központi eleme volt, hogy a cégcsoport törekszik működési vertikumának további szélesítésére, ezért vizsgálja az élőállat-tenyésztésbe való belépés lehetőségét is - írja közleményében a cégcsoport. E célkitűzésének megvalósítását segíti az is, hogy a baromfi- és sertéshús-fogyasztás esetében összesen 10 százalék körüli növekedés várható globálisan a következő években. A tranzakció lezárása után, vagyis azt követően, hogy a cégcsoport 50 százalékos tulajdonrészt szerez a Moldován András vállalkozó által 2002-ben alapított Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft.-ben., az UBM hét szegmensből hatban - a commodity-kereskedelem, a takarmány-kiegészítők gyártása és értékesítése, a premix-gyártás, a takarmánykeverés, a disztribúció, valamint immár az élőállat-tenyésztés területén is - aktív szereplő lesz.

A Cápák között című üzleti show-műsorból is ismert Moldován András által 2002-ben alapított Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft. eleinte mangalica-tenyésztéssel foglalkozott, majd áttért a fehér sertés hizlalására. A cég kapolyi telepe az elmúlt három évben teljes rekonstrukción esett át, így 2 milliárd forintos beruházással 8 ezer új férőhely került kialakításra. Ennek köszönhetően jelenleg ez Magyarország legmodernebb szalmás-kifutós sertéstelepe, amely egyszerre 12 ezer állat tartására alkalmas.

Az UBM Csoport a Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft. 50 százalékos tulajdonrészének megszerzésével egy olyan iparágba lép be, amely hosszú távon, tartósan képes nyereséget termelni. A következő lépésben elindul a cégben egy ultramodern sertéstelep megtervezése, amelyet 2-3 éven belül működésbe helyezünk. Ez Európa legmodernebb és legfenntarthatóbban működő sertéstelepe lesz, ahol egyidőben 50 ezer sertést nevelünk majd. A 2025/26-os üzleti év végéig - a további tervezett akvizíciókkal együtt - éves szinten 350-500 ezer hízósertés előállítása a célunk

- hangsúlyozta Horváth Péter, a cégcsoport vezérigazgatója.

Meggyőződésem, hogy a következő 2-3 évben megvalósuló fejlesztéseknek és az integráció bővítésének köszönhetően a tulajdonrészem 50 százaléka ezer nap múlva többet fog érni, mint most a 100 százalékom. Megszállott telep-építő vagyok és tudom, hogy az UBM-mel közösen olyan fejlesztéseket hajthatok végre, amelyekről nagyon sokfelé fognak beszélni

- mondta Moldován András.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?