Elindult a tojások túlélőshowja! - Ki kel ki a nyolc versenyzőből?

agrarszektor.hu
A Nébih "Túlélő tojások" címet viselő, 24 órás közvetítése a tojások kelésébe avatja be a nézőt. A nyolc versenyző már beköltözött a "villába". Indulhat a névadás és a fogadás, ki kel ki, melyik lesz záptojás? A program célja, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartás fontosságára, de arra is kiváló, hogy a városi embert közelebb hozza az állattenyésztéshez.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) valóságshowjának főszereplői állatok, nevezetesen csirkék, vagyis kezdetben tojások. A "beköltöző show" tegnap 4 órakor kezdődött, amikor a Nébih szakemberei nyolc ellenőrzött, megfelelően előkészített, több különböző fajtájú, de azonos kelési feltételeket igénylő tyúk tojásait helyezték egy automata keltetőbe, és beállították a keléshez szükséges ideális körülményeket.

A keltetés ma hajnalban, 3-kor kezdődött, melynek folyamatát az érdeklődők napi 24 órában, élőben követhetik a Nébih YouTube csatornáján, illetve a hivatal népszerű kampányai közül a Szabad a gazdi és az Ételt csak okosan! weboldalán.

A keltető berendezés önműködő, így a tojások forgatása nem igényel emberi beavatkozást, ugyanakkor minden nap sor kerül a tojások ellenőrzésére, időnkénti átvilágítására. A stream folyamán a Nébih állatorvos és állattenyésztő szakemberei számos hasznos információt osztanak meg a tojások fejlődéséről, valamint a felelős állattartás fontosságáról. Olyan kérdésekre is válasz kaphatnak a nézők, mint például

  • mi az a "kártojás",
  • mi a különbség a tojás és a "szemes tojás" között,
  • 8 tojásból statisztikailag mennyi fog kikelni,
  • a záptojás valóban képes-e felrobbanni.
A nézők nevezhetik ela tojásokat, illetve az abból kikelő kiscsibéket. Megtippelhetik a csibék nemét is, izgulhatnak, hogy melyik tojás kel ki elsőnek, emellett kvízjátékokat játszhatnak.

Az állattenyésztési tapasztalatok szerint a tojások egy része nem fog kikelni. A kikelt kiscsibéket viszont a hivatal egy gondos gazdánál helyezi el. A Nébih a projektet kifejezetten húsvétra időzítette, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartás fontosságára, és ezúton is azt javasolja, hogy senki ne ajándékozzon élő állatot! A kelés várható ideje: 2019. 04. 16-17.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?