Irgalmatlan pusztítást végzett a sertéspestis: több millió állat lett oda

agrarszektor.hu
Közel ötmillió állat pusztult el vagy került levágásra ázsiában az afrikai sertéspestis (ASP) járvány pusztítása miatt - a vírusos megbetegedés, amely a házi- és vadon élő állatokra is veszélyes, épp egy éve jelent meg a kontinensen. Bár az emberre nem veszélyes, halálozási rátája a sertések között majd 100%, jelentős gazdasági károkat okozva.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vírust hat országban van jelen: Kambodzsa, Kína, Észak-Korea, Laosz, Mongólia és Vietnám - írja közleményében a FAO. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legfrissebb adatai alapján Kínában, Vietnámban és Mongóliában a sertésállomány több mint 10%-a pusztult el. A betegségről az első feljegyzés az 1920-as évekből származik Afrikából. A járvány már Európában is jelen van, bár lassabban, és főleg a vaddisznó-állományban terjed, ami miatt egyes országok a vadállomány mozgását szigorúan korlátozó előírásokat vezettek be.

Az afrikai sertéspestisről
  • A vírus az emberre nem veszélyes, csak a sertésekre (házi és vad egyaránt).
  • Nagyon ellenálló, a szárított, fagyasztott és egyéb módon tartósított sertéshús termékek is hordozhatják.
  • Az állat fertőzőtt sertéshúst tartalmazó moslék révén is elkaphatja.
  • Szigorú biológiai biztonsági előírásokkal megakadályozható, vagy legalább az esélye csökkenthető, hogy a telepre bejusson a fertőzés.
  • A szigorú határellenőrzések gátat szabhatnak az országok közötti terjedésnek.
  • Jelenleg nincs hatásos oltóanyag ellene.

"Mivel a kereskedelmi forgalomban nem kapható ellene oltóanyag, nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk a megelőzésre. Az országhatárokat éberen kell vigyázni - legyen az szárazföldi, tengeri vagy légi -, hogy az afrikai sertéspestis ne fertőzhessen tovább élőállat vagy sertéshús révén. Ha megtörtént a baj, azt azonnal jelenteni kell" - mondta Juan Lubroth, a szervezet vezető állatorvosa.

Az egészséges állatok elkaphatják a vírust fertőzött állattal való érintkezéssel. A betegség felütheti fejét szennyezett moslék vagy hőkezelés nélküli sertéshús miatt. Emberek által használt cipő, ruházat, eszközök is terjeszthetik. Épp ezért a FAO azt javasolja, hogy a fertőzött telepeken dolgozók az állatokat vagy állati termékeket ne vigyék ki onnan, a felelős hatóságok képviselői pedig ellenőrizzék az állattetemek megfelelő elhelyezését vagy megsemmisítését. A gazdák kompenzálására is legyenek felkészülve.

Az afrikai sertéspestis legsúlyosabban a kistermelőket sújtja, akik nem rendelkeznek kellő tudással és eszközökkel állataik megóvására. Vietnámban a sertéságazat teszi ki az agrárium 10%-át és a sertéshús messze a legnépszerűbb húsféle a fogyasztók körében. Mintegy hárommillió sertést vágtak le, hogy megállítsák a betegséget, ami az amúgy is nehéz helyzetű közösségek élelmiszerellátását veszélyeztetheti. Kínában alsó hangon is 26 millió család foglalkozik sertéstartással, a sertéshústermelés fele kistermelők kezében van.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?