Poloskainváziótól tart a hatóság: szigorú korlátozásokat vezettek be

agrarszektor.hu
Az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) behurcolásának megakadályozása érdekében szigorított intézkedéseket vezetett be az ausztrál növényvédelmi hatóság 2019. szeptember 1. és 2020. május 31. közötti időszakra. Az intézkedés - számos európai országgal együtt - Magyarországot is érinti.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ausztrál növényvédelmi hatóság kockázatosnak minősítette azokat az országokat, melyekben jelen van a nagy károkat okozó ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A listán Oroszország és az Egyesült Államok mellett, számos európai országgal együtt, Magyarország is szerepel. Az intézkedés értelmében külön-külön előírások vonatkoznak az ezen országokban előállított, vagy onnan szállított kockázatos (pl. vegyipari termékek, üzemanyagok) és nagy kockázatú (pl. fa, üveg, fémek, gépalkatrészek) árukra. A rendelkezés azokra a hajókra is vonatkozik, amelyek a megjelölt időszakban kockázatos országokban kikötnek, onnan származó rakományt vesznek fel vagy átrakodnak, illetve ausztrál területre érkeznek.

Az előírások a nagy kockázatú áruk esetében kötelezővé teszik a kezelést, ami metil-bromidos vagy szulfuril-fluoridos fertőtlenítés, illetve hőkezelés lehet. Fontos, hogy a hazai szabályozás e módok közül csak a hőkezelést engedélyezi. Egyéb termékekre nem vonatkoznak az intézkedések, kivéve, ha olyan szállítmány vagy konténer részét képezik, amelyek fent említett árut is tartalmaznak.

Fentieken túl mindkét termékcsoportnál fokozzák a szúrópróbaszerű ellenőrzéseket az ausztrálhatóság munkatársai. A kezeletlennek bizonyuló nagy kockázatú áruk esetében érkezéskor megakadályozzák a kirakodást és/vagy exportra irányítják a rakományt. A megjelölt 2019-20-as időszakra alternatív engedélyezési rendszert is bevezet az ausztrál hatóság azon vállalkozások számára, amelyek igazolják, hogy kezelni tudják a biztonsági kockázatokat, a gyártási helytől a hajóra rakodásig. Hajók esetében is van lehetőség az engedélyezésre: ahol teljesítik a Vessel Season Pest Scheme (VSPS) rendszer követelményeit, mentesülnek a kötelező kártevő-ellenőrzés alól.

A Nébih felhívja az exportálni szándékozó hazai cégek figyelmét, hogy az előírások igazolásához az ausztrál hatóságokkal szükséges felvenniük a kapcsolatot. A magyar hatóságok felé nincs bejelentési kötelezettségük. Részletes információ, a kezelés elvégzésére jogosult cégek, valamint a szabályozás hatáskörébe tartozó áruk listája az ausztrál mezőgazdasági minisztérium honlapján érhető el.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?