1300 hektárnyi tófelülettel bővül a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.

agrarszektor.hu
Nagy István agrárminiszter kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 1300 hektárnyi, jelenleg haszonkölcsönben levő tógazdaság fog átkerülni a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vagyonkezelésébe. A tó halakkal való betelepítése így saját forrásból valósulhat meg. Az MTI közleményét szemléztük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A társaság társaság elsődleges feladata a haltelepítéshez szükséges jó minőségű és kellő mennyiségű egészséges halállomány biztosítása, felnevelése és kihelyezése a Balatonba. A feladat minőségi ellátása érdekében döntött úgy az Agrárminisztérium, hogy a Buzsákon, Balatonlelle-Irmapusztán, Fonyódon, Varászlón és Mórichelyen található, mintegy 1300 hektárnyi tógazdaság kerüljön át a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vagyonkezelésébe. A társaság korábban haszonkölcsön-szerződés alapján használta a fenti tógazdaságokat. (Ilyen szerződés keretében a köcsönvétel ingyenes, de a haszon a kölcsönadónál marad. A kölcsönvevő csak a dologra fordított költségeinek megtérítését kérheti a kölcsönadótól - agrászektor.hu.)

Nagy István méltatta a Balaton hasznosításában fontos horgászat szerepét. Felidézte, hogy 2015 óta megszűnt a kereskedelmi célú halászat a tónál, mindez azonban a miniszter szerint a horgászturizmus fellendülése miatt gazdasági szempontból kedvező volt.

Évente ugyanis 60-70 ezer horgász vált jegyet a Balatonra, a horgászjegyek vásárlása pedig fontos bevételt jelent a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. számára.

Nagy István kiemelte, hogy az Agrárminisztérium folyamatosan azon dolgozik, hogy a Balaton a jövőben is a pihenni vágyók, a horgászok, a külföldi turisták kedvelt úti célja legyen.


Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, az imént bejelentett bővítés nagy segítséget jelent a társaságnak, ezáltal ugyanis már önerőből tudják megoldani a balatoni telepítési igényeket, ami mennyiségben 300-400 tonna halat jelent. A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a társaság arra törekszik, hogy a jó minőségű balatoni hal, mint oltalom alatt álló, földrajzi jelzésű termék a piacon széles körben elérhetővé váljon. Ennek érdekében kapcsolatokat építettek ki balatoni vendéglátó egységekkel, továbbá együttműködnek a Balatonlellén működő Halker Kft.-vel, amely vállalta a balatoni halak - ponty, süllő, keszeg - feldolgozását.

Szári Zsolt az MTI-nek elmondta, hogy a társaság számára eddig komoly problémát jelentett a telepítéshez szükséges mennyiségű hal megvásárlása, mert az közbeszerzéshez volt kötve.

A most kapott 1300 hektár területű tógazdaságban termelt halak segítségével a társaság a balatoni telepítések ellátása mellett már a szabad piacra is ki tud majd lépni.

Szári Zsolt azt is elárulta, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. árbevétele tavaly meghaladta az 1 milliárd forintot, ezen belül közel 800 millió forint bevétel a horgászjegyek értékesítéséből származott.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13