Jön a konkurencia? Alapítson tenyésztőszervezet, itt az új rendelet hozzá!

agrarszektor.hu
Elkészült az új állattenyésztési törvényhez tartozó ágazati rendelet is, amelyik a tenyésztőszervezetek létrehozásáról és működtetéséről szól. Mint az ismert, az uniós jogrendszerrel összhangban már egyszerre több tenyésztőszervezet is foglalkozhat ugyanazon fajta szaporításával, tenyésztésével, ami utat nyit a külföldi nemesítők hazai terjeszkedésének. Sokan egy-egy fajta hatékony védelmét egy új tenyésztőszervezet létrehozásától várják. Itt van hozzá most a rendelet is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Megjelent a 45/2019. (IX. 25.) AM rendelet az állattenyésztés részletes szabályairól. Érdemes a jogszabályt az új állattenyésztési törvénnyel együtt értelmezni, ez itt található. A jogszabályt csak akkor nem kell alkalmazni, ha a friss sperma üzemen belüli termelése kizárólag a saját állatállomány termékenyítését szolgálja. Tenyészállatot kizárólag tenyésztőszervezet törzskönyvezhet és láthat el származási igazolással a jóváhagyott tenyésztési program alapján.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A tenyésztési programban részletesen szabályozni kell

  • a) a tenyészállatok és utódaik megjelölését,
  • b) a fedeztetési, termékenyítési dátumok és az ellési vagy fialási dátumok bejelentését,
  • c) a törzskönyvbevétel alapjaként az alapbizonylatok elkészítését,
  • d) a felelősség viselését a jelölésért, az előírt bejelentésekért, a feljegyzésekért, valamint a regisztrációkért.

A rendelet pontosan meghatározza, hogy mennyi tenyészállat szükséges a tenyésztőszervezeteként való elismeréséhez. Szabályozza továbbá a mesterséges termékenyítő állomás, a baromfi- és halkeltető vagy méhanyanevelő telep üzemeltetésének feltételeit, a tenyészanyagok tárolását, valamint a védett fajták genetikai fenntartását, és kitér a tenyészértékbecslésre is. A részeletek itt olvashatóak.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31