Bréking: már biztos, hogy sertéspestisesek a budakeszi vaddisznók

agrarszektor.hu
A budakeszi Disznóskert vaddisznóit mind le kell ölni az afrikai sertéspestis miatt, miután tegnap bebizonyosodott a gyanú: tényleg megérkezett a rettegett kór Budapest határába.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ahogy arról az agrárszektor.hu pénteken beszámolt, rengeteg vaddisznótetemet találtak a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén, azon belül a Disznóskert nevű körülkerített erdőrészen. Eddig csak a gyanúja állt fenn annak, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) okozta az állatok halálát, mostanra a gyanú bizonyossággá vált.  A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén talált öt elhullott vaddisznóból mutatta ki a vírust - közölte a szervezet. A fertőzés megjelenésének mikéntjére a járványügyi nyomozás adhat majd magyarázatot.

A Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületéről több esetben is vaddisznók elhullását jelezték az elmúlt napokban a Nébih-nek. A 444.hu értesülései szerint az elhullott állatok száma meghaladja a 170-et. Az országos főállatorvos, a vizsgálatok megkezdésével párhuzamosan elrendelte az érintett területen a vaddisznó hullák fokozott keresését, valamint a kilőtt vadak mintázást, ekkor derült fény az öt fertőzött mintára. Most a Nébih a vizsgálatok alapján úgy döntött, a Disznóskert valamennyi vaddisznójának pusztulnia kell. Kijelölik a fertőzött, valamint azon belül, a járványügyi védekezés szempontjából fontos, szigorúan korlátozott területet is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?