Budapest felé tart a sertéspestis: rengeteg vaddisznótetemet találtak a főváros határában

agrarszektor.hu
Rengeteg vaddisznó tetemet találtak a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén, azon belül a Disznóskert nevű körülkerített erdőrészen. Valószínűleg az afrikai sertéspestis (ASP) okozta az állatok halálát, az állategészségügyi szolgálat megkezdte a vizsgálatot az ügyben, ám az eredmények csak később várhatók. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint erős a gyanú, hogy az ASP miatt hullottak el az állatok, az elmúlt hetekben ugyanis több olyan külföldi állampolgár is járt a területen, akik súlyosan fertőzött országból érkeztek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén, a Disznóskert nevű körülkerített erdőrészen tömegesen hullottak el vaddisznók, 170-et is meghaladhatja a megtalált tetemek száma - értesült róla csütörtök este a 444. Az állatok halálának oka minden valószínűség szerint az afrikai sertéspestis, amelyet a Nébih is megerősített a 444-nek adott hivatalos válaszában. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

"Valóban találtak elhullott vaddisznókat a Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén. Az állategészségügyi szolgálat haladéktalanul megkezdte a vizsgálatot, az még folyamatban van, eredménye a későbbiekben várható. Valóban erős a gyanú az ASP megjelenésére, mivel az elmúlt hetekben több olyan külföldi állampolgár is járt a területen, akik ASP-vel súlyosan fertőzött országból érkeztek. Az országos főállatorvos elővigyázatosságból, a vizsgálatok megkezdésével párhuzamosan, elrendelte az érintett területen a vaddisznó hullák fokozott keresését. Ez zajlik jelenleg." - írta a Nébih. 

EZ IS ÉRDEKELHET
Ahogy egy héttel ezelőtt mi is írtunk róla, az Agrármninisztérium "titkos tervet" dolgozott ki a Magyarországra kelet felől bekerült járvány kezelésére. A nyáron elkészült akcióterv szerint radikális eszközökkel kell megakadályozni, hogy a járvány elterjedjen az országban, veszélybe sodorva a magyar sertésexportot, és az ágazatban dolgozó majdnem 300 ezer ember megélhetését. A radikális eszközök a tárca szakértőinek javaslata szerint azt jelentik, hogy az ország fertőzéssel érintett területein ki kell irtani minden háztáji, kis létszámú sertésállományt, állami kártalanítást fizetve a tulajdonosoknak.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02